Έχεις rizz ή μήπως φοράς rizz coloured glasses;

Έχεις rizz ή μήπως φοράς rizz coloured glasses;

Όσο delulu και αν έγινες το 2023, σε όσα situationships και αν βρέθηκες, το rizz επικράτησε

Αν ανήκεις στη Gen- Z σίγουρα θα είδες ποια ήταν η λέξη της χρονιάς που μόλις πέρασε. Όσο delulu και αν έγινες το 2023, σε όσα situationships και αν βρέθηκες, που από την αρχή γνώριζες πως ήταν beige flag (ούτε καλά, ούτε κακά αλλά μας τράβηξαν έστω για λίγο την προσοχή), το rizz επικράτησε. Μάλιστα, αναδείχθηκε ως λέξη της χρονιάς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αποτελεί τη διαδικτυακή αργκό για τη γοητεία και τη ρομαντική αύρα.

Αν είσαι καλή στο να συζητάς ή να φλερτάρεις με πιθανούς παρτενέρ, τότε έχεις ήδη rizz, ακόμα και αν δεν το γνωρίζεις. Αν από την άλλη πλευρά, έχεις την τάση να δημιουργείς σχέσεις με ανθρώπους που δεν έχουν κάτι να σου προσφέρουν πέρα από…τη γοητεία τους, τότε σίγουρα φοράς rizz coloured glasses -γνωρίζεις, άλλωστε, πόσο γρήγορα η γενιά μας εξελίσσει τους πιο in όρους και δημιουργεί trends και το rizz coloured glasses δεν αποτελεί εξαίρεση. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι και από πού προήλθε το rizz;

Το rizz προέρχεται στην πραγματικότητα από τη λέξη charisma, όπου στη Βαλτιμόρη άρχισαν να τη συντομεύουν σε «rizzma» (το ουσιαστικό που αντικαθιστά το χάρισμα) και σε «rizz» -η ενέργεια επίδειξης χαρίσματος μέσω του twitch streamer Kai Cenat, κατοίκου της νότιας Βαλτιμόρης. Ο ίδιος άρχισε να βάζει το rizz στα thumbnails των βίντεο του και η λέξη υιοθετήθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το rizzing, σύμφωνα με τον Cenat, αποτελεί μία στρατηγική έτσι ώστε να φέρεις τους κανόνες του παιχνιδιού στα δικά σου μέτρα και να γυρίσει το ερωτικό παιχνίδι υπέρ σου, ενώ αρχικά δεν είχες κάποια ελπίδα αποδοχής από τον ερωτικό σου στόχο. Μέσω, λοιπόν, της ελκυστικότητάς σου είσαι σε θέση να μετατρέψεις την απόρριψη σε ακαταμάχητη έλξη.

danny-lines-ucQny4RWXm0-unsplash.jpg

Από το rizz στα rizz coloured glasses

Αν και εσύ έχεις γοητευτεί από άτομα που στη συνέχεια δεν είχαν κάτι παραπάνω να σου δώσουν, τότε έχεις φορέσει rizz coloured glasses, ακόμη και εν αγνοία σου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τάση που έχεις να δημιουργείς σχέσεις με ανθρώπους, οι οποίοι φαίνονται γοητευτικοί και σαγηνευτικοί, αλλά ουσιαστικά δεν είναι σε θέση να σου προσφέρουν κάτι άλλο πέραν αυτού -και θα σου το αναλύσουμε περισσότερο.

Αν σε ρωτήσουμε ποιος τύπος ανθρώπου θα ήταν ο ιδανικός για εσένα, σίγουρα έχεις να μας δώσεις μία απάντηση, ακόμα και στο περίπου. Τον έχεις σκεφτεί και τον έχεις δημιουργήσει στο μυαλό σου. Και έπειτα μπαίνεις στον «αγώνα» αναζήτησης, έχοντας πάντα στο μυαλό σου το πρότυπο που δημιούργησες. Πέρα από τα εσωτερικά χαρακτηριστικά σίγουρα παρατηρείς και κάτι ακόμα. Αυτό δεν είναι άλλο από την εμφάνιση και όσες φορές και να προσπαθήσεις να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν έχει σημασία, έχει δυστυχώς, τουλάχιστον στην αρχή.

Σε αυτό, ακριβώς, «πατούν» και όλοι αυτοί που έχουν rizz. Γνωρίζουν τη γοητεία τους και την επιρροή που μπορεί να έχει σε εσένα, την προβάλλουν με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θεωρούν πως αυτό είναι αρκετό για να σε σαγηνέψουν. Εσύ μπορεί να νιώσεις αυτόματα έλξη, ειδικότερα αν δεν γνωρίζεις και το άτομο που «τώρα» εμφανίζεται έτσι δυναμικά μπροστά σου. Αλλά πόσο μπορεί να σε κρατήσει αυτό σε μία σχέση;

Μήπως το rizz και τα rizz coloured glasses υπήρχαν και δεν τα είχαμε ορίσει;

Αν κάποιος έχει αρκετό rizz, μπορεί να δημιουργήσει και να διατηρήσει μία σχέση ή μήπως πρόκειται για κάποιο χάρισμα ξεκάθαρα επιφανειακό; Η ερώτηση που προκύπτει εδώ είναι αν το rizz μετριέται, ώστε να γνωρίζεις αν έχεις αρκετό ή όχι. Από την άλλη, μήπως αν φοράς τα rizz coloured glasses συνεχώς, βλέπεις τους ανθρώπους με άλλη ματιά και λίγο πιο θετικά; Πόσες ελπίδες, στο κάτω-κάτω, θα είχαν οι σχέσεις που θα δημιουργούσες με τέτοια άτομα να αναπτυχθούν και να κρατήσουν στο χρόνο;

Πολλά τα ερωτήματα που γεννιούνται, αλλά και οι ανησυχίες. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο αφού ανέκαθεν μπορούσες να γοητευτείς από ένα εμφανίσιμο άτομο, μπορούσες να φλερτάρεις και να επιμείνεις, ακόμα και αν ο άλλος δεν ήταν τόσο θετικός -αλλά και να εθελοτυφλήσεις σε αρνητικά στοιχεία του προσώπου που θα μπορούσαν να χαλάσουν τη γοητεία του. Η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι εμείς τα βρήκαμε, τα ονομάσαμε και τα κάναμε trend. Σκέψου, δηλαδή, πόσες έχουν βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση με εσένα.

katarzyna-kos-x9WWtbFhbO8-unsplash.jpg

Το rizz και τα rizz coloured glasses εμφανίστηκαν και εσύ η ίδια, ως μία εκπρόσωπος της Gen-Z, στήριξες κυρίως με τις αποφάσεις σου να μένεις σε καταστάσεις όπου σε κρατάει… η εμφάνιση, αλλά και τις ανέδειξες ως λέξεις της χρονιάς που πέρασε γιατί η αλήθεια είναι ότι φοβάσαι. Φοβάσαι την απόρριψη και την ήττα και μένεις και διεκδικείς καταστάσεις με «λάθος» τρόπους. Δεν υπάρχει λάθος και σωστό, ειδικά αν το ερωτικό παιχνίδι βασίζεται στην πεποίθησή σου να μην τα παρατάει. Ωστόσο, πετώντας τα γυαλιά και αντικρίζοντας με «καθαρό» μάτι τους toxic ανθρώπους που πρόκειται να σε πλησιάσουν, όροι όπως το rizz μπορούν και να εξαφανιστούν.