Τα πέντε πράγματα που δεν έχουν αλλάξει ακόμα για τις εργαζόμενες γυναίκες

Φωτεινή Δαϊλά
Τα πέντε πράγματα που δεν έχουν αλλάξει ακόμα για τις εργαζόμενες γυναίκες

Έχουμε 2024 και πολλά πράγματα που θα έπρεπε να ισχύουν για τις γυναίκες του σήμερα, δεν ισχύουν. Ακόμα.

Ευτυχώς, οι συνθήκες έχουν αλλάξει για τις γυναίκες. Για αρχή, σήμερα είναι πάρα πολλές περισσότερες αυτές που εργάζονται, κάτι που στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν δεν ίσχυε. Επίσης, οι συνθήκες που συναντούν οι γυναίκες στους περισσότερους εργασιακούς χώρους έχουν, τουλάχιστον, βελτιωθεί σε σχέση με παλαιότερα. Και όμως, έχουμε 2024 και πολλά πράγματα που θα έπρεπε να ισχύουν και για τις γυναίκες του σήμερα, δεν ισχύουν. Ακόμα.

#1 Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων

Η διαφορά στο ύψος των μισθών μεταξύ των δύο φύλων είναι η σημαντικότερη κατάσταση που δεν έχει ισορροπηθεί έως σήμερα. Μπορεί η ίση αμοιβή των δύο φύλων να κατοχυρώνεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία όμως οι γυναίκες στην Ε.Ε. συνεχίζουν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες, με το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων να ανέρχεται στο σχεδόν στο 13%. Στη χώρα μας, δε, υπολογίζεται σε 10.4%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

#2 Οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι οι κυρίες του σπιτιού

Αν και τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, η αλήθεια είναι ότι οι δουλειές στο σπίτι παραμένουν γυναικεία υπόθεση. Μπορεί οι άντρες να προσφέρονται (και να κάνουν) περισσότερες δουλειές, αλλά εμείς είμαστε ακόμα αυτές που πρέπει να επιστρέψουμε από το γραφείο και να συνεχίσουμε με το μαγείρεμα/σιδέρωμα/βάλε όποια δουλειά θες. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την έρευνα «Global Female Leaders Outlook 2023» της KPMG, μόλις 4% των γυναικών παγκοσμίως και 3% των Ελληνίδων έχει σύντροφο που έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη για το νοικοκυριό. Δεν το λες και μεγάλο ποσοστό, όχι;

pexels-on-shot-2890387.jpg

#3 Οι γυναίκες αποτελούν μειοψηφία σε ηγετικές θέσεις

Για αρχή, ακόμα και σήμερα υπάρχουν επαγγέλματα που οι άντρες αποτελούν ηχηρή πλειονότητα, όπως οι μηχανικοί. Αυτό έχει αποτέλεσμα και στις ηγετικές θέσεις, από CEO και μέλη ΔΣ μέχρι θέσεις μάνατζερ, οι γυναίκες να αποτελούν μειοψηφία, αν και σίγουρα τα ποσοστά είναι αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όσο για το πώς βλέπουν οι γυναίκες τα πράγματα, όπως προέκυψε από την έρευνα «Global Female Leaders Outlook 2023», το 77% των γυναικών παγκοσμίως και το 87% των Ελληνίδων αναφέρουν ότι η ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια θα επιτευχθεί σε 15 χρόνια (ή νωρίτερα).

#4 Υπάρχουν ακόμα διακρίσεις

Πολύ θα θέλαμε οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις λόγω φύλου να ανήκουν στο παρελθόν. Δυστυχώς, όμως, δεν είμαστε ακόμα τόσο «τυχερές». Οι διακρίσεις στον εργασιακό χώρο εξακολουθούν να υφίστανται και να μας επηρεάζουν, με πολλούς τρόπους. Είναι χαρακτηριστικό πως 64% των γυναικών παγκοσμίως και 74% των Ελληνίδων έχουν έρθει αντιμέτωπες με στερεότυπα και προκαταλήψεις τα τελευταία τρία χρόνια, όπως έδειξε η έρευνα «Global Female Leaders Outlook 2023».

#5 Το άγχος επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες

Το άγχος φαίνεται να έχει… άρωμα γυναίκας. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, οι γυναίκες έχουν αναφέρει υψηλότερα επίπεδα έντασης από τους άνδρες, ακόμη και περισσότερα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που έχουν σχέση με το άγχος όπως είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση και η θλίψη. Ένας από τους λόγους που κάνει τις γυναίκες περισσότερο ευάλωτες στο άγχος είναι οι πολλαπλές κοινωνικές απαιτήσεις εκτός της δουλειάς όπως η διαχείριση του νοικοκυριού και η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων. Σου θυμίζει κάτι;

elisa-ventur-bmJAXAz6ads-unsplash.jpg

Φαίνεται πως έχουμε ακόμα δρόμο για την ισότητα γυναικών κι αντρών στην εργασία, ελπίζουμε όμως ότι έχουμε να διανύσουμε λιγότερα χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουμε στο τέρμα.