Ώρα για brunch!

Κατερίνα Ηλιάκη
Ώρα για brunch!

Αυγά, τηγανίτες και bagels από τη Νέα Υόρκη στο τραπέζι σου!

Γράφει η Κατερίνα Ηλιάκη


Είχες και στο χωριό σου; Σίγουρα όχι, μίας και πρόκειται για την Αμερικανική συνήθεια που όπως οτιδήποτε άλλο έφτασε καθυστερημένα και στη χώρα μας.

Breakfast και Lunch λοιπόν! Ξεκίνησε από Βρετανία, αγαπήθηκε στην Αμερική και έγινε συνήθεια και στην Ελλάδα μέσα από τις σειρές και τις ταινίες με δημοφιλείς χολιγουντιανούς ηθοποιούς, όπως η αγαπημένη σου Carrie Bradshaw, που σε βοήθησαν να εξοικειωθείς με τον όρο αλλά και… τα bagels, τα pancakes και τα burgers!

Και η αλήθεια είναι πώς ανάμεσα στα scrambled eggs, τα croque madames και monsieurs μπορείς να βρεις το comfort food που χρειάζεσαι μετά από τα ξενύχτια της Παρασκευής ή του Σαββάτου…

Για να μην πληρώσεις λοιπόν πανάκριβα τις τηγανίτες σου μπορείς να δοκιμάσεις τις πιο εύκολες συνταγές που συγκεντρώσαμε για εσένα. Ναι, είναι κατάλληλες και για εκείνες που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να βράσουν ούτε αυγό!


Τηγανίτες

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 1/2 κ.γ. baking powder

3 κ.σ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. αλάτι

2 μεγάλα αυγά

1 1/2 φλιτζάνι γάλα

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

Μέλι, ζάχαρη άχνη, maple syrup για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

Τοποθετούμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το baking powder και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε και πάλι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά ρευστό για αυτό σε περίπτωση που η ζύμη είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη μέχρι να αποκτήσει την υφή που επιθυμούμε.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο.

Δεν μαγειρεύουμε σε υψηλή φωτιά για να μην καούν οι τηγανίτες.

Βάζουμε στο τηγάνι 2 ή 3 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη ανάλογα με το μέγεθος. Φροντίζουμε πάντοτε να υπάρχει κενό μεταξύ τους για να απλώσουν ενώ μαγειρεύονται.

Με τη βοήθεια μίας μεταλλικής σπάτουλας γυρίζουμε από την άλλη πλευρά κάθε τηγανητά αφού πάρει χρώμα.


Τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο τη μία πάνω στην άλλη!

Στην παραδοσιακή αμερικανική συνταγή σερβίρονται με maple syrup, ζάχαρη αράχνη αλλά μπορείς να τις συνδυάσεις με μέλι, πραλίνα σοκολάτας, μαρμέλαδα, φρούτα εποχής και οτιδήποτε άλλο σου αρέσει!


Αυγά scrambled με σολομό

Υλικά

4 αυγά

150 γρ. με καπνιστό σολομό σε φέτες

μπριός

75 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. βούτυρο

ελαιόλαδο

αλάτι 


πιπέρι


Εκτέλεση

Σπάμε τα αυγά και στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε ελαφρά σε ένα μπολ με ένα σύρμα.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Όταν βράσει, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Τέλος, αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Σερβίρουμε μαζί με τα φρυγανισμένα μπριός και τον σολομό, και ολοκληρώνουμε με πιπέρι και ελαιόλαδο.


Croque madame

Υλικά

Για την μπεσαμέλ

40 γρ. βούτυρο

40 γρ. αλεύρι

1 κ.γ. αγγλική μουστάρδα

300 ml γάλα

Πιπέρι

Αλάτι

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο


Για τα τοστ

6 φέτες σπιτικό ψωμί του τοστ

40 γρ. βούτυρο

πιπέρι

200 γρ. γκούντα τριμμένο

4 φέτες ζαμπόν

8 αυγά ποσέ ή τηγανιτά


Μπεσαμέλ

Τοποθετούμε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Έπειτα, ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε ενώ προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.

Θα καταλάβουμε ότι η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες. Τότε, την βγάζουμε από τη φωτιά και την τοποθετούμε σε ένα μπολ.

Σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες μέχρι να κρυώσει.

Τοστ

Βάζουμε 20 γρ. βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αφού λιώσει, τοποθετούμε τις 2 φέτες από το ψωμί του τοστ και μόλις πάρουν χρώμα τις γυρνάμε από την άλλη μεριά.

Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε από το τηγάνι και κάνουμε το ίδιο για τις υπόλοιπες φέτες.

Έπειτα βάζουμε ένα κουταλάκι της σούπας μπεσαμέλ σε κάθε φέτα και την απλώνουμε.

Ρίχνουμε από 25 γρ. τριμμένο τυρί σε κάθε φέτα και στις 2 φέτες προσθέτουμε και ζαμπόν.

Στην συνέχεια βάζουμε 1 κ.σ. από την μπεσαμέλ μας σε κάθε φέτα ψωμιού και τις ψήνουμε σε ένα ταψί στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

Όταν είναι έτοιμες βάζουμε πάνω από τις 2 φέτες που έχουν ζαμπόν τις φέτες που έχουν τυρί και μπεσαμέλ. Τέλος βάζουμε μία ακόμη φέτα πάνω από κάθε σάντουιτς για να το ολοκληρώσουμε.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στο τέλος προσθέτουμε από δύο τηγανιτά αυγά σε κάθε τοστ!


Burger

Υλικά


800 γρ. κιμάς
4 φέτες μπέικον
4 φέτες τυρί τσένταρ
4 ψωμάκια για μπεργκερ
4 φέτες ντομάτα
μαγιονέζα
κέτσαπ ή σάλτσα bbq
μαρούλι
αγγουράκια πίκλες

κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το μπέικον σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.

Προετοιμάζουμε τον κιμά. Τον χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη και σχηματίζουμε μπιφτέκια χωρίς να τα πιέζουμε. Στη συνέχεια τα βάζουμε και αυτά στο τηγάνι και τα πατάμε ελαφρώς με μία σπάτουλα για να πάρουν σχήμα. Μόλις πάρουν χρώμα τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά.

Όταν είναι έτοιμα βάζουμε μία φέτα τυρί τσένταρ και μία φέτα μπέικον πάνω στο καθένα. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα τοποθετούμε στην άκρη.

Ψήνουμε τα ψωμάκια με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε στη βάση του καθενός μαγιονέζα, κέτσαπ και bbq σος. Προσθέτουμε το μπιφτέκι, την ντομάτα, το κρεμμίδι, το μαρούλι και τα αγγουράκια πίκλες.

Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.



Ξύπνα αργά και ετοίμασε ένα βασιλικό γεύμα. Έχεις όλη τη μέρα μπροστά σου για να το απολαύσεις. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι είναι το καλύτερο φάρμακο για το hangover!