My Halloween horror story στην Αθήνα

My Halloween horror story στην Αθήνα

Έξι πράγματα που δεν ήξερες για την πιο τρομακτική γιορτή της πόλης

Γράφει η Ειρήνη Πολλάλη


Η πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη «Halloween» εκτός μεγάλης και μικρής οθόνης ήταν πριν από τέσσερα χρόνια σε ένα μπαρ στο Γκάζι. Φυσικά και ήξερα τι σήμαινε «Halloween» -ή έτσι πίστευα- αφού είχα δει τόσες πολλές ταινίες -στην πλειονότητά τους made in USA- στις οποίες πρωταγωνιστούσαν παιδάκια που φώναζαν «Trick or treat» (δηλαδή «φάρσα ή κέρασμα») και περίμεναν με αγωνία να γεμίσουν με γλυκά τα καλαθάκια τους.

Ωστόσο, τη νύχτα που συνειδητοποίησα ότι το «Halloween» είχε φτάσει στην Αθήνα ανατρίχιασα στη σκέψη και μόνο ότι εκτός από τις απόκριες τις οποίες δεν συμπαθώ πολύ -και ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρόνο τα καρναβάλια- θα έπρεπε πλέον να ανέχομαι και το Halloween. Ναι, το παραδέχομαι… δεν βρίσκομαι κοντά στους μασκαράδες. Αυτός ήταν και ένα από τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσα -αρχικά τουλάχιστον- να «καταπιώ» το γεγονός ότι δύο φορές τον χρόνο θα περιτριγυριζόμουν από νεαρές και νεαρούς οι οποίοι θα κυκλοφορούσαν ευτυχισμένοι στους δρόμους και στα μπαρ της Αθήνας, αντλώντας μια τεράστια χαρά μόνο από το γεγονός ότι θα ήταν μασκαρεμένοι.

Τη νύχτα εκείνη, λοιπόν, ένιωσα μια δυσφορία όταν την ώρα που έπινα ήρεμη τη μπύρα μου, είδα το μπαρ να κατακλύζεται από μασκαράδες.


«Το ήξεραν και στο χωριό τους τοHalloween;»

«Τι είναι αυτά;», «Τι κάνουν αυτοί εδώ;», «Τι στο καλό συμβαίνει;», ρώτησα τον φίλο μου, φανερά αναστατωμένη από την εισβολή των βαμπίρ και των ζόμπι στο μπαρ. «Μα είναι Halloween», μου απάντησε και ξαφνικά ένιωσα τον εγκέφαλό μου να μουδιάζει.

«Δεν μπορεί», «Το ήξεραν και στο χωριό τους το Halloween;», «δεν μας έφταναν οι απόκριες δηλαδή», «Τι νόημα έχει όλο αυτό;», ήταν μερικές μόνο από τις σκέψεις άρχισαν να γυρίσουν στο μυαλό μου.

Ειλικρινά δεν μπορώ να θυμηθώ ποια ήταν η αιτία ή η αφορμή που με έκανε να απεχθάνομαι τις απόκριες. Ήταν το κοστούμι «μικρό αστεράκι» ή μήπως η «γλυκιά γατούλα»; Μήπως τελικά για όλα φταίει η πριγκίπισσα του φεγγαριού, η Sailor Moon; Όχι, δεν μπορεί. Πίσω από τη φυσική απέχθεια για τις απόκριες πρέπει κρύβεται ο αστείος κλόουν… Δεν εξηγείται διαφορετικά.

Ωστόσο, έπειτα από το αρχικό σοκ που μου προκάλεσε η πρώτη, στενή επαφή με το Halloween, κατάλαβα ότι η γιορτή αυτή έχει ενδιαφέρον και μια μεγάλη ιστορία.

Έξι πράγματα που έμαθα για το Halloween

1. Ήταν η γιορτή του Θεού του Κάτω Κόσμου για τους Κέλτες

Στον δυτικό κόσμο το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου και αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής του Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Η αλλαγή της εποχής ήταν ταυτόχρονα μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών.

2. Οι τρομακτικές στολές κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα

Το Halloween οι άνθρωποι ντύνονται με τρομακτικές στολές με σκοπό να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα των νεκρών, των οποίων οι ψυχές ψάχνουν να βρουν ένα σώμα να μπουν κερδίζοντας έτσι την αθανασία!

3. Η γιορτή έχει πάρει πια Χριστιανικό χρώμα

Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια σκοτεινή παγανιστική τελετή σε μέρα χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

4. Τι σημαίνει Halloween

Η ρίζα της λέξης Halloween προέρχεται από το «All-hallow-even» και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day).

5. Αν θέλετε να… καλέσετε φαντάσματα το Halloween είναι η μέρα σας

Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα και πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ.

6. Τι είναι η «Κολοκύθα του τρόμου»

Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια τα οποία είναι φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Το έθιμο της κολοκύθας έχει τις ρίζες του στον παλιό Ιρλανδικό μύθο του «τσιγκούνη Τζακ». Χάρη στον Τζακ, κάθε Halloween οι Ιρλανδοί σκάλιζαν πατάτες και κολοκύθες, μέσα στις οποίες έβαζαν κεριά και στη συνέχεια τις τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα με σκοπό να κρατήσουν μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του Τζακ!


Halloween και στην Αθήνα

Έκανα, λοιπόν, στην άκρη τις όποιες προκαταλήψεις είχα για τους μασκαράδες και αφού μελέτησα λίγο το Halloween και την ιστορία του, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι μια γιορτή που μου ταιριάζει. Ναι, μου αρέσουν οι τρομακτικές ιστορίες, βλέπω φανατικά τις σειρές «The Walking Dead», «The Vampire Diaries», «Stranger Things» και «American Horror Story» και όλα τα ρούχα μου είναι μαύρα.

Και μπορεί να μην ξέρω ακόμη πώς θα μεταμφιεστώ, ωστόσο, φέτος σκέφτομαι να γιορτάσω το Halloween…

Πολλά μπαράκια στο κέντρο της πόλης -και όχι μόνο- ετοιμάζουν βραδιές Halloween, ενώ αν είστε και εσείς fan της σειράς «Stranger Things» τότε το Σάββατο 29/10 στις 23.30 μπορείτε να διασκεδάσετε στο Stranger Things/Halloween Party που θα γίνει στο Ρομάντσο. Εμπνευστείτε από τη νέα σειρά τρόμου, ντυθείτε -αν θέλετε- και εσείς σαν την «Eleven» και ετοιμαστείτε να χορέψετε στους ρυθμούς των 80’s!


Trick or treat?

Αλλά και το Hard Rock Cafe Athens ξεσκονίζει τις πιο τρομακτικές στολές του, βάζει την πιο «ανατριχιαστική» μουσική και είναι έτοιμο να γιορτάσει την πιο scary μέρα του χρόνου!

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 21.00 μπορείτε να διασκεδάσετε στο Hard Rock Cafe Athens το οποίο διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά ένα τρομακτικό Halloween party. Το προσωπικό του Hard Rock Cafe θα είναι τρομακτικά μεταμφιεσμένο, ενώ σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς θα παίζουν «ανατριχιαστικά» αποσπάσματα συναυλιών και θρυλικών ροκ κομματιών!