ΤΙ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΤΟ SEX AND THE CITY

Μίκα Χατζηδάκη
ΤΙ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΤΟ SEX AND THE CITY

γράφει η Μίκα Χατζηδάκη

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Στις 6 Ιουνίου του 1998, η HBO παρουσιάζει στο κοινό, το πρώτο επεισόδιο μίας νέας σειράς με το όνομα Sex and the City που κάνει αθόρυβα την εμφάνισή της χωρίς υπερβολικές τυμπανοκρουσίες και μαρκετινίστικες πιρουέτες και αλλάζει τη ροζ τηλεοπτική μας ζωή για πάντα.Τέσσερις φίλες που ζουν στο Μανχάταν μετατρέπουν τον όρο singles στο πιο cool πράγμα που μπορεί να σου συμβεί και ως φυσικό επακόλουθο η σειρά γίνεται ένας τηλεοπτικός θρύλος και εμείς τις λατρεύουμε για πάντα!

ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ

Δεν ήταν δύσκολο να ταυτιστείς με την Κάρυ, τη Μιράντα, τη Σαμάνθα ή τη Σάρλοτ. Οι δημιουργοί «έντυσαν» πανέξυπνα την κάθε πρωταγωνίστρια με τα περισσότερα χαρακτηριστικά των γυναικών και για πρώτη φορά παρακολουθούσαμε μία σειρά που μέσα της βλέπαμε τον εαυτό μας. Όχι απαραίτητα στην ίδια πρωταγωνίστρια (και αυτό ήταν και η επιτυχία). Τη μία εβδομάδα ταυτιζόσουν με την Κάρυ και την επόμενη με τη Σάρλοτ.Τα σενάρια ήταν αληθινά, βγαλμένα από τη ζωή κυριολεκτικά και με διαλόγους που ναι μεν είχαν το κάτι παραπάνω (λίγο cheesy, λίγο να κάνουμε και εντύπωση), αλλά έτσι ακριβώς όπως θα τους κάναμε κι εμείς με τις φίλες μας.Οι πρωταγωνίστριες ναι μεν είναι όμορφες, έξυπνες, φοράνε Manolo Blahnik και βγαίνουν στα καλύτερα μπαρ του Μανχάταν αλλά ταυτόχρονα, έχουν αποτυχίες, κλαίνε, τις παρατάνε γκόμενοι με post it (LOL), βγάζουν σπυριά, δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν, τσακώνονται, αρρωσταίνουν και ταυτόχρονα ψάχνουν το άλλο τους μισό.

ΣΕΞ

Οι 4 κολλητές μαζεύονται στο στέκι τους (μία καφετέρια) και κουβεντιάζουν τα γκομενικά τους. Οκ, so far ναι, δεν ανακαλύφθηκε ο τροχός αλλά όλο αυτό γίνεται για πρώτη φορά με τόσο οικείο και αληθινό τρόπο, που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν είχε γίνει τόσο καιρό κάτι παρόμοιο.Η σειρά ξεκίνησε με αρκετές ατάκες on camera και λιγότερες «σκέψεις» -voice over- της Κάρυ, όμως στην πορεία αυτό άλλαξε και το κάθε επεισόδιο ντύθηκε σε μεγάλο μέρος με τη φωνή της και φυσικά με το θέμα που ανέλυε σαν ειδική -sex and the city columnist- σε γνωστή εφημερίδα του Μανχάταν.

ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΣΕΖΟΝ;

Μία αποτυχημένη σχέση που σε έχει πονέσει μπορεί να είναι η μία και μοναδική!

Ο Mr. Big (Mistake) έμελλε να είναι ο ένας και μοναδικός για την Κάρυ, του πήρε λίγα χρόνια αλλά τα κατάφερε! Μόλις εκείνη ξενιτεύτηκε στα Παρίσια για να ζήσει τον έρωτά της με τον Ρώσο αγαπημένο της (επικό κάστινγκ: Mikhail Baryshnikov), το κατάλαβε, πήρε το πρώτο αεροπλάνο και έτρεξε να της το πει. Φρόντισε όμως πρώτα να της βγάλει το λάδι! Την πλήγωσε, της έκανε το βαρύ πεπόνι, έκανε ένα γάμο, μετακόμισε σε άλλη πολιτεία, γενικά την ψιλο-ταλαιπώρησε. Ο Τζον όμως (ναι, Τζον τον λέγανε), κάλυψε τις ανασφάλειες της Κάρυ, ήρθε στα συγκαλά του με το θέμα της δέσμευσης και η προβληματική τους σχέση απέκτησε το πολυπόθητο happy end (χειροκροτήματα μέχρι να πονέσουν τα χεράκια)!

Το μάθημα είναι ένα: Όλα μπορούν να συμβούν!


Απλά δεν σε γουστάρει.

Οι 4 φίλες έζησαν τόσους έρωτες και βγήκαν τόσα ραντεβού που δεν μετριούνται καν. Τι μάθαμε τελικά από τα δικά τους παθήματα; Μην κολλάς εκεί που δεν σε θέλουν. Μην επιμένεις εκεί που δεν υπάρχει μέλλον, μην ανέχεσαι συμπεριφορές που δεν σου αξίζουν και μην σπαταλάς το χρόνο σου περιμένοντας ένα μήνυμα. Αποδέξου με το κεφάλι ψηλά τη χυλόπιτα και προχώρα.Βγες με άλλον… δεν θα στείλει!

Μην ντύνεσαι σαν τη Μιράντα

Ασχολήθηκε η Πατρίσια Φιλντ (στιλίστρια της σειράς) λίγο παραπάνω με τις άλλες τρεις; Ήθελαν κάτι να μας πουν για τον χαρακτήρα της αυστηρής δικηγόρου; Δεν ξέρω αλλά ειδικά οι πρώτες τέσσερις σεζόν βρήκαν τη Μιράντα με κάτι αισχρά ταγιέρ και κάτι σαλοπέτες που το στιλιστικό μου χέρι ήθελε να μπει στην οθόνη και να της αστράψει… ξανάστροφες!

Δεν βάζουμε ποτέ πρώην και νυν στον ίδιο χώρο

Θυμάσαι εκείνο το επεισόδιο που η Κάρυ και ο Έινταν είχαν πάει στο εξοχικό και έσκασε μούρη ο Mr. Big; Λάθη, λάθη, λάθη.Τα αγόρια κατέληξαν στις λάσπες και έγιναν μαλλιοκούβαρα και γενικά παιδιά τέτοιες «συναντήσεις» καλό είναι να μην γίνονται.Ακόμα και αν η σχέση είναι παλιά, ακόμα και αν και οι δύο έχετε προχωρήσει, τα αγόρια είναι αγόρια και παλεύουν (μη χειρότερα).

Μην κάνεις σχέση με παντρεμένο, την περίοδο που η κολλητή σου παντρεύεται

Καλά, γενικά μην το κάνεις αλλά (λέμε τώρα) άμα έρθει η κακιά η ώρα, μην το κάνεις την ίδια βδομάδα που ψάχνεις νυφικά με την κολλητή σου. Γιατί θα της το πεις (δεν κρατιέσαι) και θα σε κρίνει (δίκιο θα χει) και θα γκρεμίσεις όλα της τα πιστεύω για αυτό που πάει να κάνει και γενικά… δεν είναι ωραία πράγματα αυτά!

Καλό το σεξ, αλλά σεξ και έρωτας μαζί, είναι καλύτερα!

Χωρίς ανάλυση αυτό. Μιλάει από μόνο του.

Ο μεγάλος έρωτας της ζωής σου μπορεί να είναι οι φίλες σου

Η σειρά αποθέωσε τη γυναικεία φιλία, όσο καμία άλλη και έκανε πολλές απόπειρες για να την αναδείξει. Όσο οι πρωταγωνίστριες είχαν η μία την άλλη, μπορεί κάτι να τους έλειπε, αλλά ήταν καλά. Με λίγα λόγια, να έχετε φίλες!

Καμιά φορά, δεν πειράζει να είσαι λίγο… Σαμάνθα

Και πιο συχνά από καμιά φορά δηλαδή. Να είσαι όποτε θες! Η Σαμάνθα, ήταν απελευθερωμένη και απολάμβανε τους άνδρες και το σεξ όσο καμία στην παρέα. Δεν είχε ταμπού -σε κάποια σεζόν είχε σύντροφο γυναίκα- είχε χιούμορ και έδινε το «πράσινο φως» στις υπόλοιπες για να τολμήσουν όσα δεν τολμούσαν. Ήταν αθυρόστομη, είχε κορμάρα, την έπεφτε σε όλους και γενικά… τη λατρεύουμε!(Φήμες λένε ότι στην πραγματικότητα ήταν στα μαχαίρια με τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ).

Με το στανιό δεν γίνεται

Κι ας είναι ο άλλος κούκλος και το απόλυτο boyfriend… Άμα δεν το λέει η καρδιά σου, στης εκκλησιάς την πόρτα δεν πας! Γιατί της έτυχε και αυτό της Κάρυ και το προσπάθησε το κορίτσι (να τα λέμε κι αυτά) αλλά δεν της βγήκε.Ήταν άψογος ο Έινταν, τίποτα δεν του έλειπε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ντε και καλά ο ένας και μοναδικός. Η Κάρυ επέλεξε τη μοναξιά και εκείνος βρήκε άλλη. C’est la vie!

Είσαι μόνη; Όλα θα πάνε καλά!

Το ζουμί της σειράς. Τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, μας αγαπάμε, έχουμε κοντά μας τις φίλες μας και κάποια στιγμή θα έρθει και το παλικάρι με την άμαξα να μας πάει βόλτα (χλιμίντρισμα). Μέχρι τότε, φοράμε ό,τι πιο αστραφτερό έχουμε, φλερτάρουμε και γελάμε κατάμουτρα σε όσα ανάποδα μας επιφυλάσσει η ζωή!


Η παρακάτω φράση είναι η τελευταία «ατάκα» της Κάρυ από το τελευταίο επεισόδιο της σειράς που προβλήθηκε το 2004 και αν δεν είδες ποτέ την σειρά κράτα μόνο αυτό:

«Η πιο συναρπαστική, προκλητική και σημαντική σχέση είναι αυτή που έχεις με τον εαυτό σου. Τώρα, αν μπορέσεις να βρεις κάποιον που θα σε αγαπήσει, όπως σε αγαπάς κι εσύ, τότε αυτό θα είναι απλά φανταστικό».