Γιατί το Mad Men είναι η μόνη σειρά με την οποία αξίζει να «κολλήσεις»

Γιατί το Mad Men είναι η μόνη σειρά με την οποία αξίζει να «κολλήσεις»

Σειρές δεν βλέπω. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να σταματήσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο. Έχω δει Φιλαράκια, Two and a half men, Big bang theory, Sex and the city (οκ, δεν θα πω ψέματα), κυρίως χάρη στα αγαπημένα χουχουλιάσματα του Σαββατοκύριακου.

Game of Thrones, αυτή η μάστιγα

Πόσες φορές μου έδωσαν στικάκι με περασμένο το Game of Thrones δεν θυμάμαι να σας πω. Ας πούμε χοντρικά… 10. Είδα τελικά. Το πρώτο επεισόδιο. Βαρέθηκα τη ζωή μου και τελείωσε το θέμα. Θα μου πεις, γιατί τόσες φορές έπιασα στο χέρι μου το στικάκι με τα επεισόδια και τους κύκλους; Γιατί δεν γίνεται όλοι στο γραφείο να σχολιάζουν, όλοι στο Facebook να έχουν άποψη και εγώ όχι. Είναι θέμα εγωισμού. Ενός εγωισμού που πανηγυρικά ηττήθηκε. Σοφία – Game of Thrones: 0 – 1 (2,3,4,5…).

Κι ύστεραήρθε το Mad Men…

Πραγματικά, σαν μια μέλισσα τον Αύγουστο, έτσι εμφανίστηκε. Δεν κάνω πλάκα. Η φίλη μου η Νάντια είπε ένα βράδυ: «Να κατεβάσουμε να βλέπουμε Mad Men μία φορά την εβδομάδα. Θα έρχομαι σπίτι σου, θα λέμε τα νέα μας και θα βλέπουμε δύο επεισόδια τη φορά. Έτσι θα έχουμε στάνταρ ραντεβού κάθε εβδομάδα».«Εγώ σειρές δεν βλέπω» απάντησα κοφτά. «Αυτή θα σου αρέσει. Είναι με μία διαφημιστική εταιρεία, έχει και copywriters η φάση, θα κολλήσουμε, θα δεις» μου απάντησε. Η σειρά κατέβηκε, η Νάντια ήρθε σπίτι, πήραμε θέσεις στον καναπέ.Και ύστερα ήρθε ο έρωτας…

ΝτονΝτρέιπερ, τι μπορώ να κάνω για σένα;

«Αυτός ο άνθρωπος, αυτός, είναι ο άλλος μου εαυτός». Μόλις τον είδα, αναθεώρησα για τους λόγους που αξίζει να δεις μία σειρά. Ναι, ο πρωταγωνιστής και ο κρυφός έρωτας που μπορεί να θρέφεις για αυτόν είναι ένας από τους λόγους. Θα σας πω μερικούς ακόμα, για να καταλάβετε γιατί έχω «θεοποιήσει» τον Ντόν Ντρέιπερ:

1.Έχει πάντα ένα τσιγάρο και ένα ποτό στο χέρι. Και αν δεν έχει, φροντίζει να ανάψει ένα και να γεμίσει ένα ποτήρι. Σκέτο.

2.Έχει πλυμένα και κολλαρισμένα πουκάμισα στο συρτάρι του γραφείου του.

3.Φοράει μανικετόκουμπα, είναι πάντα καθαρός και ξυρισμένος (φαντάζομαι και μοσχομυριστός) ακόμη και όταν ξενυχτάει και κοιμάται στο γραφείο (ή οπουδήποτε αλλού).

4.Έχει μία πανέμορφη γυναίκα και παιδιά (δεν λέω πόσα, είναι σπόιλ).

5.Είναι ο «μαέστρος» της διαφήμισης. Ο απόλυτος άρχοντας. Δεν του κάνει ο πελάτης; Τον πετάει έξω από το γραφείο. «Αυτό θα γίνει όπως θέλω εγώ, αλλιώς δεν θα γίνει καθόλου». ΝΑΙ.

6. Είναι ο πιο ΕΞΥΠΝΟΣ, ο πιο ΟΜΟΡΦΟΣ, ο πιο ΚΟΜΨΟΣ, ο πιο ΑΡΡΕΝΩΠΟΣ άνδρας που έχεις συναντήσει (έστω μέσα από μία οθόνη). ΑΠΚ (Αρσενικό Παλαιάς Κοπής) θα λέγαμε αλλά και με τη λέξη «ΑΡΣΕΝΙΚΟ» (σκέτη) νομίζω θα το έπιανες το νόημα.

Ντιν, Ντιν,Ντον!

Λοιπόν, καλός ο Ντον Ντρέιπερ και θαυμαστά τα έργα του στο χώρο της διαφήμισης, όμως το ίδιο ισχύει και στο κρεβάτι του. Είναι παντρεμένος και όμως δεν διστάζει να ξαπλώνει και να κοιμάται (ορθότερα: να ρίχνει στο κρεβάτι του) κάθε λογής γυναίκες. Τόσο που εκνευρίζεσαι και λίγο τη λυπάσαι την Μπέτι (την ΚΟΥΚΛΑΡΑ γυναίκα του) και θέλεις να τον βρεις και να του πεις: «Τι κάνεις ρε μεγάλε; Ποιος νομίζεις πως είσαι;». Αλλά μετά σκέφτεσαι το σκοτεινό του παρελθόν, όλα εκείνα που τον πόνεσαν και ζυγίζεις και την αφέλεια της γυναίκας του που τον αφήνει να ζει στον δικό του μικροκόσμο και του συγχωρείς κάθε επόμενο ατόπημα πριν αυτό γίνει.

Ντον, πολύ σε λυπάμαι, λίγο σε συγχωρώ πάντως, να ξέρεις…

Mad ή… Ad;

Θα μου πεις γιατί σε ρωτάω. Θα σου απαντήσω πως μέσα στο δραματικό κλίμα της σειράς, απεικονίζεται η μεταβαλλόμενη κοινωνία της Αμερικής του 1960, για την οποία αξίζει να έχεις μία ιδέα (γιατί όχι και δύο;). Ο τίτλος της σειράς, μεταφράζεται στα Ελληνικά ως Τρελοί Άνθρωποι, παρατσούκλι προερχόμενο από το «Ad Men» που χρησιμοποιούσαν οι διαφημιστές της εποχής για τον εαυτό τους. Διαθέτει μία ιστορική αυθεντικότητα ενώ η σειρά διακρίνεται κυρίως για την αυθεντική αναπαράσταση της εποχής και έχει βραβευθεί με διάφορα βραβεία, ανάμεσα στα οποία συναντούμε εννέα Βραβεία Έμμυ και πέντε Χρυσές Σφαίρες. Αποτελεί την πρώτη σειρά καλωδιακού τηλεοπτικού καναλιού που έλαβε ποτέ το «Βραβείο Έμμυ Εξέχουσας Δραματικής Σειράς» το 2008, επιτυχία που επανέλαβε το 2009.

Για τρεις χρονιές ο πρωταγωνιστής Τζον Χαμμ λάμβανε υποψηφιότητα για το «Βραβείο Εξέχουσας Ανδρικής Ερμηνείας σε Δραματική Σειρά» του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών, ενώ το σύνολο του καστ τιμήθηκε στα ίδια βραβεία κατά τα έτη 2008 και 2009. To 2009, η σειρά έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Σειράς από τη Βρετανική Ακαδημία Τηλεόρασης. Θέλεις κι άλλα για να πειστείς;

Σ.Σ. Ντον, έμαθα ότι χώρισες. Είναι αλήθεια;