10 πράγματα που μας έμαθε το «Girls»

Κατερίνα Ηλιάκη
10 πράγματα που μας έμαθε το «Girls»

Η σειρά «Girls» αφηγείται την ιστορία μίας παρέας κοριτσιών που ζουν στη Νέα Υόρκη. Από το 2012 που κυκλοφόρησε άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γυναίκες και μας μύησε σε ένα διαφορετικό κόσμο από αυτόν που παρουσιάζει το Sex and The City, στον πραγματικό κόσμο.

Μπερδεμένα αισθήματα, άγχη, υστερίες, γέλια, απογοητεύσεις, χωρισμοί, αγάπη και φιλία μεταφέρθηκαν με ρεαλισμό και χιούμορ μέσα από τις πρωταγωνίστριες που μοιάζουν με τα κορίτσια της διπλανής πόρτας, με εσένα και την παρέα σου. Άλλωστε, η μεγαλύτερη επιτυχία της σειράς της Lena Dunham που αυτοχαρακτηρίζεται «η φωνή της γενιάς της» είναι ότι κατάφερε να μεταφέρει στη μικρή οθόνη τα καθημερινά προβλήματα και τις προσωπικές αναζητήσεις των νέων κοριτσιών.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια μας μετέφερε τις υπαρξιακές κρίσεις και την τρελή πραγματικότητα των εικοσάχρονων γυναικών. Μετέτρεψε τους χαρακτήρες της σε κομμάτι της σύγχρονης pop κουλτούρας και κατάφερε να ταυτίσει το κοινό μαζί τους. Συνδύασε δράμα και κωμωδία, δεν ωραιοποίησε καταστάσεις και δεν επέλεξε να δώσει happy ending στις ιστορίες της, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως στη σειρά –τουλάχιστον μέχρι τον πέμπτο κύκλο- δεν υπάρχει μία νότα αισιοδοξίας…

Με αφορμή την κυκλοφορία του trailer της έκτης και τελευταίας σεζόν του «Girls» κάνουμε μία αναδρομή σε όλα όσα μας έμαθαν η Lena Dunham και οι φίλες της… Και φυσικά υπάρχουν spoilers!

1. Μην φοβάσαι να συζητήσεις

Από τον πρώτο κιόλας κύκλο της σειράς μάθαμε ότι στις φιλίες όπως και σε κάθε σχέση υπάρχουν προβλήματα. Είναι σημαντικό να νιώθεις άνετα και να μπορείς να μιλήσεις στους φίλους σου για οποιοδήποτε ζήτημα. Όταν η Jessa και η Hannah δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, η Hannah ρωτάει αμέσως «Τι συμβαίνει μεταξύ μας;». Μπορεί αυτή η συζήτηση να μην καταλήξει καλά, αλλά τουλάχιστον είναι σημαντικό να «ανοιχτείς» για θέματα που αν συνεχίσεις να κρατάς μόνο για τον εαυτό σου μπορούν να δημιουργήσουν ένταση στη σχέση…

2. Μη φοβάσαι ναπάρεις ρίσκα

Ακολούθησε το παράδειγμα της Shoshana και προσπάθησε να ξεφύγεις από το comfort zone σου. Η Shosh πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Ιαπωνία και δεν το μετάνιωσε καθόλου: Ενθουσιάστηκε με την κουλτούρα και τη γλώσσα, αγάπησε το νέο της σπίτι και ήταν πρόθυμη ακόμη και να πει αντίο στην παλιά της ζωή και στο αγόρι της στη Νέα Υόρκη…

3. Διαχώρισε τηνπροσωπική από την επαγγελματική σου ζωή

Όπως αποδεικνύεται από την Hannah και τον Fran που μετέφεραν τα προβλήματα της σχέσης τους στο σχολείο που εργάζονταν, δεν πρέπει να μπλέκουμε την προσωπική με την επαγγελματική ζωή. Αυτό αποδεικνύεται εκ νέου όταν η Hannah πάει στο γραφείο του διευθυντή και του μιλάει για τον Fran, χειροτερεύοντας την κατάσταση...

4. Το να είναικάποιος «καλό παιδί» δεν αρκεί

Το γεγονός ότι ο Fran είναι «καλό παιδί» επανέρχεται διαρκώς στον πέμπτο κύκλο. Οι φίλες της Hannah και οι γονείς της συνεχώς της υπενθυμίζουν πόσο καλός είναι και πόσο τυχερή είναι που τον έχει στη ζωή της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλος για εκείνη. Το παραπάνω παραλληλίζεται με τη σχέση των γονιών της: Η μητέρα της αποφασίζει να μείνει με τον πατέρα της που της έχει δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος, επειδή είναι «καλός» και νοιάζεται για εκείνον. Αυτό ακριβώς κάνει τη Hannah να συνειδητοποιήσει ότι το να είναι κάποιος «καλός» δεν αρκεί.

5. Οι άνθρωποι απότο παρελθόν καλό είναι να μένουν στο παρελθόν

Η επιστροφή της Marnie στον πρώην της είναι μία από τις εκπλήξεις της πέμπτης σεζόν! Η συνάντησή τους μοιάζει μαγική και ονειρεμένη καθώς και οι δυο τους νιώθουν σαν να μην πέρασε μία μέρα από τότε που χώρισαν. Περνoύν τόσο καλά που αποφασίζουν να το σκάσουν μαζί… Η φούσκα σκάει όταν η Marnie ανακαλύπτει ότι ο Charlie είναι χρήστης ναρκωτικών και νιώθει απογοητευμένη και προδομένη.

6. Να είσαι ειλικρινής

Όταν ένας φίλος σου, σου ζητάει συμβουλές ή καθοδήγηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πιο εύκολο να πεις αυτό που θέλει να ακούσει. Αλλά το να συμφωνείς μαζί του δεν είναι πάντοτε το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις. Όταν η Hannah παραπονιέται στη Marnie και τον Ray για το αγόρι της τον Fran που κρατάει γυμνές φωτογραφίες της πρώην του στο κινητό του, αντί να της πουν ότι έχει κάθε δίκιο να είναι θυμωμένη, της λένε ότι πρέπει να ηρεμήσει. Εκφράζουν με ειλικρίνεια την άποψή τους και δίνουν την ευκαιρία στη Hannah να δει από διαφορετική οπτική την κατάσταση και να τη διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο.

(Τώρα, αν οι δικοί σου φίλοι θα ακούσουν τη συμβουλή σου ή όχι είναι άλλη ιστορία…).


7. Διασκέδαση με το ζόρι δεν γίνεται

Μια εκδρομή με τις φίλες μπορεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα, αρκεί να μην έχεις οργανώσει και την παραμικρή λεπτομέρεια, γιατί τότε το πρόγραμμα μπορεί να γίνει πιεστικό για όλη την παρέα. Τσακωμοί, πολύ κρασί και λίγο φαγητό μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις ονειρεμένες διακοπές που είχες φανταστεί. «Είναι μία καλή ευκαιρία για να διασκεδάσουμε και να δείξουμε σε όλους στο Instagram ότι ακόμα περνάμε καλά μαζί» λέει η Marnie όταν οι διακοπές που είχε σχεδιάσει λεπτομερώς δεν πάνε όπως θα ήθελε.


8. Στήριξε τους φίλους σου (ακόμα και όταν δεν είναι εύκολο)

Μερικές φορές οι φίλοι μας ζητούν να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε. Μπορεί να μας προτείνουν να πάμε σε ένα πάρτι όταν εμείς απλά θέλουμε να χαλαρώσουμε στον καναπέ και να δούμε την αγαπημένη μας ταινία. Στην περίπτωση της Hannah είναι να πάει εκδρομή σε ένα φεμινιστικό καταφύγιο με τη μητέρα της. Οι φίλοι σου θα το εκτιμήσουν πραγματικά και ποιος ξέρει, μπορεί να περάσεις καλά…


9. Καμιά φορά και μόνο η παρουσία σου αρκεί…

Μετά από έναν δύσκολο χωρισμό, η καλύτερη παρηγοριά μπορεί να έρθει από έναν φίλο. Όταν η σχέση της Marnie και του Desi διαλύεται, τρέχει αμέσως στο διαμέρισμα της Hannah. Όταν τελικά φτάνει εκεί, τη βρίσκει στο κρεβάτι με το αγόρι της και ξαπλώνει δίπλα της… Μπορεί να μην συζητούν, αλλά και μόνο που βρίσκεται κοντά της, είναι αρκετό για να νιώσει καλύτερα. Καμιά φορά, δεν χρειάζονται λόγια. Αρκεί να είσαι εκεί για τους φίλους σου.


10. Αυτό που θέλεις δεν είναι πάντοτε αυτό που έχεις ανάγκη

Το παραπάνω είναι ένα θέμα που επανέρχεται διαρκώς στη σειρά. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για μια υποτροφία στην Αϊόβα, για έναν καλό φίλο όπως ο Fran ή ο Scott ή για έναν γάμο με έναν χίπστερ. Το Girls επιμένει πως καμιά φορά αυτό που θέλουμε δεν είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε για να είμαστε καλά.


Ακολουθεί το trailer της έκτης (και τελευταίας σεζόν) της σειράς: