Γιορτάστε κι εσείς την αγκαλιά... Κάνει καλό στην υγεία!

Γιορτάστε κι εσείς την αγκαλιά... Κάνει καλό στην υγεία!

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς είναι μια αφορμή για να αγκαλιαστούμε περισσότερο

Αγκαλιά. Αλήθεια εσείς ξέρετε τι σημαίνει; Αν δεν είστε εξοικειωμένες, μάθετε πως πληκτρολογώντας τη λέξη «αγκαλιά» σε μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης θα διαβάσετε ότι σημαίνει «το να κρατά κάποιος κάτι ή κάποιον, λυγίζοντας και τα δύο χέρια και σφίγγοντάς τον πάνω στον κορμό του». Ωστόσο, στην περίπτωση της αγκαλιάς, οι λέξεις συχνά δεν αρκούν για να περιγράψουν τα συναισθήματα που δημιουργούνται όταν δύο άνθρωποι αγκαλιάζονται.

«Ω, δέξου με, γλυκιά μου, στην αγκάλη σου που μοιάζει με παράδεισο, και με το νέκταρ του φιλιού σου πότισε τα διψασμένα χείλη μου», έγραφε στο ποίημα «Στην αγκάλη σου» ο Κώστας Καρυωτάκης και η αλήθεια είναι ότι μια αγκαλιά είναι σε πολλές περιπτώσεις ο «παράδεισος» που ψάχνουμε και έχουμε ανάγκη έπειτα από μια δύσκολη ημέρα.

Γιατί γιορτάζουμε την αγκαλιά;

Επειδή έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι η αγκαλιά έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία, κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου, η ανθρωπότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Γιατί; Διότι πολύ απλά η αγκαλιά κάνει καλό και αυτό πρέπει πάντα να το θυμόμαστε. Άλλωστε, η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς είναι μια αφορμή για να αγκαλιαστούμε περισσότερο.

Όλα ξεκίνησαν το 1986, χάρη σε έναν πάστορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Kevin Zaborney. Ο 24χρονος τότε Zaborney θέλησε να καθιερώσει τον εορτασμό της ημέρας αυτής καθώς έκρινε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αγκαλιάζονται πιο συχνά. Πίστευε, επίσης, πως οι Αμερικανοί δυσκολεύονταν σε μεγάλο βαθμό να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους δημοσίως.

Πώς και γιατί επιλέχθηκε, όμως, η 21η Ιανουαρίου; Ο Kevin Zaborney επέλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου ο ίδιος είχε παρατηρήσει ότι συνήθως οι άνθρωποι έχουν συνήθως κακή διάθεση.

Η 21η Ιανουαρίου θεσπίστηκε ως Εθνική Ημέρα Αγκαλιάς στις ΗΠΑ, ωστόσο, μέσα σε λίγα χρόνια και άλλες χώρες έκριναν ότι είχαν ανάγκη να γιορτάσουν την αγκαλιά και κάπως έτσι η Εθνική Ημέρα Αγκαλιάς των ΗΠΑ έγινε ανεπίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Ανεπίσημα, διότι η Παγκόσμια αυτή Ημέρα δεν έχει θεσμοθετηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ή από κάποιον άλλον επίσημο φορέα με διεθνή παρουσία. Οι άνθρωποι, ωστόσο, την «αγκάλιασαν»!

Μια αγκαλιά την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα

Αγκαλιά ερωτική, φιλική, μητρική, αδελφική. Κάθε αγκαλιά είναι σημαντική για λόγους που ποικίλουν και έχει μεγάλη σημασία να τους αναλύσουμε, έναν-έναν:

Μια αγκαλιά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, μειώνει γενικά τους σωματικούς πόνους και, ειδικότερα, στον γυναικείο πληθυσμό έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη που ευθύνεται για το στρες. Όπως έλεγε, μάλιστα, η γνωστή Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ «χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε»! Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να κατανοήσουμε με τη βοήθεια της επιστήμης τι εννοούσε.


Η αγκαλιά μας προστατεύει από το στρες και τις λοιμώξεις

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στις ΗΠΑ έμειναν έκπληκτοι όταν έπειτα από μια έρευνα που πραγματοποίησαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται περισσότερο, αρρωσταίνουν λιγότερο. Τι έκαναν; Πολύ απλά ζήτησαν από 400 υγιέστατα άτομα να τους πουν πόσες φορές είχαν αγκαλιαστεί σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σκόπιμα σε έναν ιό κοινού κρυολογήματος και μπήκαν σε καραντίνα.

Παρακολουθώντας τα άτομα αυτά, οι ερευνητές παρατηρήσαν ότι εκείνα που αγκαλιάζονταν περισσότερες φορές μέσα σε μια ημέρα δεν αρρώστησαν ή κατάφεραν να αντιμετωπίσουν πολύ εύκολα και γρήγορα το κρυολόγημα, ενώ τα άτομά που ταλαιπωρήθηκαν από τον ιό ανήκαν στην κατηγορία που λάμβανε τις λιγότερες αγκαλιές. Ας αγκαλιαστούμε, λοιπόν!

Η αγκαλιά μειώνει την αρτηριακή πίεση

Ναι, ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι αγκαλιές μειώνουν το άγχος, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τους καρδιακούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων.

Οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης

Πίσω από τα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό οφέλη της αγκαλιάς φαίνεται ότι βρίσκεται η ορμόνη οξυτοκίνη. Γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, η οξυτοκίνη μας κάνει να νιώθουμε χαρά και ευχαρίστηση, ενώ την ίδια ώρα μειώνει τα επίπεδα τους στρες. Όταν αγκαλιαζόμαστε συχνά, τότε τα επίπεδα της οξυτοκίνης στον οργανισμό μας αυξάνονται. Τι σημαίνει αυτό; Περισσότερη χαρά και ευχαρίστηση και πιο δυνατές σχέσεις με τους ανθρώπους σου.

Η αγκαλιά και… η ορμόνη της ευτυχίας

Δεν είναι, όμως, μόνο τα επίπεδα της οξυτοκίνης που ανεβαίνουν όσο εμείς αγκαλιαζόμαστε αφού σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η αγκαλιά μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα καθώς συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης στον οργανισμό, μιας ορμόνης που επηρεάζει τη ψυχική μας διάθεση. Η συγκεκριμένη ορμόνη δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και χαμηλά επίπεδά της έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και θυμού!

Tips για να «κερδίσετε» περισσότερες αγκαλιές

Αν ανήκετε, ωστόσο, στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν τις αγκαλιές, αλλά περιτριγυρίζεστε από άτομα που δεν αισθάνονται άνετα με τη σωματική επαφή, τότε υπάρχουν μερικά tips που μπορειτε να ακολουθήσετε για να πάρετε τις αγκαλιές που θέλετε.

-Υποδεχτείτε τους φίλους σας με μια αγκαλιά: Ξεχάστε τις χειραψίες και τα φιλιά. Όταν συναντάτε τους φίλους σας, προσπαθήστε να τους υποδέχεστε με μια μεγάλη αγκαλιά. Μπορεί εκείνοι να μην το συνηθίζουν, αλλά να είστε σίγουρες ότι θα τους κάνετε καλό.

-Μην ντραπείτε να τις ζητήσετε: Μιλήστε ανοιχτά και ζητήστε από τους αγαπημένους σας ανθρώπους μια αγκαλιά. Πείτε τους πόσο τη χρειάζεστε και θα δείτε ότι και εκείνοι θα χαρούν να σας τη δώσουν.

-Κάντε την αγκαλιά συνήθεια: Μην χάνετε ευκαιρίες. Με την πρώτη αφορμή αγκαλιάστε τους φίλους και τους συγγενείς σας.

-Αγκαλιάστε το αγαπημένο σας κατοικίδιο: Αν δεν έχετε κάποιον να αγκαλιάσετε και να σας αγκαλιάσει, τότε τι λέτε να δείξετε όλη σας την αγάπη στο κατοικίδιό σας; χαδέψτε το και πάρτε το μια μεγάλη αγκαλιά. Όλα αυτά, βέβαια, χωρίς υπερβολές!

Την επόμενη φορά που θα βρείτε την ευκαιρία, λοιπόν, αγκαλιαστείτε!