Πέντε προορισμοί για να αξιοποιήσεις την αργία της 25ης Μαρτίου

Μίκα Χατζηδάκη
Πέντε προορισμοί για να αξιοποιήσεις την αργία της 25ης Μαρτίου

Κι, όμως, μπορείς!

Κι, όμως, μπορείς!

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά

Είναι αλήθεια πως φέτος δεν είμαστε πολύ τυχερές και πως η 25η Μαρτίου δεν βολεύει για να κανονίσουμε κάποιο τριήμερο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσεις την ευκαιρία για μία εξόρμηση. Θα σου προτείνουμε πέντε προορισμούς για να αποδράσεις το 3ήμερο της 25ης (και αν μπορείς, «κόλλησε» μια μέρα άδεια –Παρασκευή ή Δευτέρα- για να το απολαύσεις περισσότερο)!

Χαλκίδα

Λοιπόν, τη Χαλκίδα την επισκέφτηκα για πρώτη φορά το 2007 (πριν 10 χρόνια ακριβώς) ούσα φοιτήτρια ακόμη. Αυτό που θυμάμαι από τότε ήταν το πόσο όμορφη πόλη ήταν, τόσο κοντά από την Αθήνα, για μονοήμερη απόδραση. Γενικότερα, πρόκειται για σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης της ενώ η Χαλκίδα υπήρξε μία από τις τέσσερις ευβοϊκές πόλεις (οι άλλες ήταν η Ερέτρια, η Ιστιαία και η Κάρυστος) που έκοψαν δικά τους νομίσματα κατά την αρχαιότητα.

Την όμορφη εικόνα της σύγχρονης πόλης, που είναι γνωστή για το ιδιόμορφο παλιρροϊκό φαινόμενο στον πορθμό του Eυρίπου, συνθέτουν ο παραλιακός πεζόδρομος, το κάστρο, οι μεγαλοπρεπείς ναοί, οι πλατείες και τα νεοκλασικά αρχοντικά. Ξεχωριστό χρώμα στη Χαλκίδα δίνουν τα πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ μπαρ και τα κλαμπ με την έντονη νυχτερινή ζωή (ξέρεις τι πρέπει να κάνεις λοιπόν!).
Η Χαλκίδα έχει 53.584 κατοίκους και απέχει 80 χλμ από την Aθήνα.

Αίγινα

Το περσινό τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στην Αίγινα, ήταν ίσως η πιο έξυπνη επιλογή τριημέρου που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Η πρωτεύουσα με τα νεοκλασικά κτίρια και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, το προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου, η μεσαιωνική Παλαιοχώρα, οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και τα γραφικά χωριά αποτελούν τους κυριότερους πόλους έλξης για τους παραθεριστές.

Οι λόφοι με τα πεύκα και τη χαμηλή βλάστηση, οι εκτεταμένες καλλιέργειες της φημισμένης αιγινήτικης φιστικιάς, οι δαντελωτές ακρογιαλιές συνθέτουν το ιδιαίτερο τοπίο της Αίγινας. Έχει πληθυσμό 13.552 κάτοικους και απέχει 35 λεπτά της ώρας από το λιμάνι του Πειραιά με «δελφίνι».Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα ονομαστά αιγινήτικα φιστίκια, γλυκό φιστίκι, φιστίκι με μέλι, αμυγδαλωτά, παστέλια και μαντολάτα με φιστίκι.

Ήξερες ότι η Αίγινα έλαβε μέρος στην Eλληνική Eπανάσταση και αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους (1828);

Γαλαξίδι

Μην πας ΠΑΛΙ στην Αράχωβα. Enough is enough. Μην πας πάλι να «κολλήσεις» στην κίνηση, μην πας πάλι να δεις τους ίδιους και τους ίδιους. Το Γαλαξίδι είναι η τέλεια επιλογή. Τα γραφικά του σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά άλλα ανακαινισμένα και άλλα όχι θα σε γεμίσουν με μια γλυκιά νοσταλγία για το παρελθόν και θα σου θυμίσουν πως όταν διατηρείται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ενός τόπου δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την υπεροχή της σε σύγκριση με την αρχιτεκτονική των μεγαλουπόλεων.

Τα γιασεμιά και τα γεράνια που υπάρχουν διάσπαρτα παντού άλλωστε σίγουρα θα σου φτιάξουν τη διάθεση και θα σε κάνουν να μη θέλεις να φύγεις ποτέ. Για την ομορφιά τους επίσης, ξεχωρίζουν τα κτήρια του Τσαλαγγύρα, δηλαδή το Δημαρχείο, το Τελωνείο και το Παρθεναγωγείο αλλά φυσικά ακόμα και τα απλά σπίτια, νεοκλασικά κυρίως, φημίζονται για τη μεγαλοπρέπεια και την φινέτσα τους.Και στην περίπτωση που είσαι λάτρης της θέας, μπορείς να ανεβείς μέχρι τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η οποία βρίσκεται 3 χλμ έξω από το Γαλαξίδι. Η διαδρομή είναι υπέροχη καθώς θα διασχίσεις ατελείωτα χωράφια με ελαιόδεντρα και μόλις φτάσεις θα αντικρύσεις όλη την πόλη στο… πιάτο! Έχει 1.500 περίπου κατοίκους και απέχει 214 χλμ από την Αθήνα.

Ναύπλιο

Το Ναύπλιο είναι πάντα ένας προορισμός που αξίζει να επιστρέφεις. Δεν έχει σημασία πόσες φορές έχεις πάει. Κάθε φορά είναι πρώτη φορά. Προτίμησε να επισκεφθείς το Ναύπλιο για ακόμη μία φορά, στην περίπτωση που είστε ζευγάρι και όχι με τις φίλες σου. Θα δεις πώς θα ερωτευτείτε από την αρχή…Πρόκειται ίσως για την πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου κι έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για weekend, όλες τις εποχές του χρόνου.

Στη μαγική παλιά πόλη του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τα δύο ενετικά κάστρα που τη στεφανώνουν, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, είναι διάχυτη η αύρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Θαύμασε την πόλη από ψηλά, ανεβαίνοντας τα 999 κατά την παράδοση -857 κατ’ άλλους- σκαλιά που οδηγούν στο επιβλητικό Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο και αγναντεύει τη θάλασσα.
Έχει περισσότερους από 33.000 κατοίκους και απέχει 137 χλμ από την Αθήνα.

Πήλιο

Πάντα αγαπημένο, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, και τις 365 ημέρες του χρόνου, με όλων των ειδών τις παρέες, με φίλους ή με τη σχέση σου, το Πήλιο είναι ο ιδανικός προορισμός για χαλάρωση. Ποτά εδώ δεν θα πιεις (εκτός αν πας στο Βόλο), αλλά θα φας μοναδικές νοστιμιές και θα τις συνοδεύσεις με ΟΣΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΘΕΛΕΙΣ. Πορταριά, Μακρινίτσα, Μηλιές, Άγιος Δημήτριος, όλα τα χωριά του βουνού των Κενταύρων, σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις και κάθε ένα από αυτά έχει τη μοναδική του χάρη. Ξύπνα το πρωί, πιες τον καφέ σου με την όμορφη θέα που σίγουρα θα έχεις από το δωμάτιό σου και ξεκίνα την πορεία της ανακάλυψης! Απέχει 340 χλμ (μέχρι την Πορταριά).

Listen to your heart…

Βρισκόμασταν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όταν ξαφνικά άκουσα: «Αριστερά ή δεξιά;». Μόνο αυτό με ρώτησε ο οδηγός του αυτοκίνητου την τελευταία φορά που ξεκινούσα για εκδρομή. Κάνε το ίδιο. Πάρε το ρίσκο μέχρι τελευταία στιγμή και άκουσε το ένστικτό σου. Θα σε βγάλει στο πιο σωστό μέρος. Εκεί που θέλει η καρδιά σου να πάει.