Γιατί στα νερά του Ιονίου θα βρεις τον επίγειο Παράδεισο

Γιατί στα νερά του Ιονίου θα βρεις τον επίγειο Παράδεισο

Οδοιπορικό: Πρέβεζα - Πάργα - Λευκάδα

Γράφει η Ελένη Ζήκου

Γεννήθηκα στην Αθήνα και η καταγωγή μου, όπως συνηθίζω να λέω, είναι από την «αρχόντισσα» της Ηπείρου, την Πρέβεζα! Τον τόπο και τις ομορφιές του τα ξέρω από… πρώτο χέρι, που λένε. Τα όσα θα γράψω παρακάτω δεν είναι αφορμή για να προσελκύσω τουρίστες, θέλω απλά ο κόσμος να γνωρίσει αυτό τον τόπο γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει.

Παλαιότερα το ταξίδι (ναι θα το πω) ήταν ένα μαρτύριο. Πλέον με τη γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο, την παράκαμψη του Αγρινίου μέσω της Ιονίας Οδού και το καινούριο τμήμα που έφτιαξαν για να μην περνάς τη… μαρτυρική διαδρομή μέχρι να φτάσεις στην Πάτρα, χρειάζεται ένα τετράωρο από Αθήνα για να την ανταμώσεις.

Ένας τόπος με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά σε προσκαλεί να τον ανακαλύψεις και να απολαύσεις όλες του τις ομορφιές! Καλό θα ήταν να μείνεις κάπου στο ενδιάμεσο Πρέβεζας-Λευκάδας για να έχεις τη δυνατότητα να μοιράσεις την απόσταση μεταξύ των περιοχών.

Αν κολυμπήσεις στα νερά του Ιονίου, θα μαγευτείς. Από την Πρέβεζα έως την Πάργα απλώνεται μια αμμουδιά χιλιομέτρων με μικρά ή μεγάλα ακρογιάλια, ρεματιές, δάση από πεύκα, βραχώδεις παραλίες και άλλα πολλά που συνθέτουν ένα ξεχωριστό θαλασσινό προορισμό.

Υγρότοπος Ροδιάς

Πηγαίνοντας στην Πρέβεζα αξίζει να κάνεις μια στάση στο κέντρο υγροτόπων Ροδιάς, έναν από τους σπουδαιότερους και πλουσιότερους υγροτόπους της Ευρώπης. Αφού περάσεις το χωριό Νέα Κερασούντα και τον Άγιο Σπυρίδωνα, θα στρίψεις αριστερά και θα περάσεις μέσα από ένα μικρό χωριουδάκι την Πέτρα, όπου μπορείς να κάνεις και μια στάση για φαγητό και καφεδάκι και να ρωτήσεις για το πώς θα πας στη Ροδιά. Το θέαμα της λιμνοθάλασσας και η ξενάγηση στη Μονή Παναγιάς θα σε αποζημιώσει!

Αρχαία Νικόπολης

Συνεχίζοντας, λοιπόν, προς την Πρέβεζα θα βρεθείς στην αρχαία Νικόπολη όπου χτίστηκε μετά από εντολή του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού για να τιμήσει το Θεό της Θάλασσας Ποσειδώνα και το Θεό του Πολέμου Άρη, για τη νίκη που του έδωσαν κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. Εκεί, θα δεις το Ωδείο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τα Λουτρά, το Νομισματοκοπείο, ενώ υπάρχουν και έξι βυζαντινές εκκλησίες με σπάνια ψηφιδωτά δάπεδα. Επίσης μπορείς να επισκεφθείς το καινούριο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης για να μάθεις και να δεις ακόμα περισσότερα.

Το ηλιοβασίλεμα του Παντοκράτορα

Νοτιοδυτικά της Πρέβεζας χτίστηκε το 1807 το κάστρο του Παντοκράτορα από τον Αλή Πασά για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος στον Αμβρακικό κόλπο. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ το ηλιοβασίλεμα με θέα το απέραντο Ιόνιο Πέλαγος παίρνει άλλο νόημα και σημασία!

Το βασίλειο του Άδη

Ακολουθώντας, λοιπόν, το δρόμο για την Πάργα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς τον ποταμό Αχέροντα, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη λέξη άχος-λύπη, Αχέρων-χωρίς χαρά, δηλαδή ποταμός της λύπης. Είναι διάσημος παγκοσμίως, κυρίως εξαιτίας του μεταφυσικού περιεχομένου που κουβαλάνε τα νερά του. Λέγεται και Μαυροπόταμος, σύμφωνα με τη μυθολογία, επειδή κατά την Τιτανομαχία οι Τιτάνες έπιναν νερό από τον ποταμό για να ξεδιψάσουν, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία, ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά του Αχέροντα.

Υπάρχουν αρκετές οργανωμένες δραστηριότητες για να απολαύσεις μια βόλτα στον ποταμό. Μπορείς να κάνεις ιππασία, rafting, κανό, μια χαλαρή βαρκάδα και για extra αδρεναλίνη μπορείς να δοκιμάσεις το flying fox. Είναι όλα υπέροχα!

Τα νερά του είναι πολύ παγωμένα, όμως αν είσαι τολμηρή εσύ και η παρέα σου, μη διστάσετε να βουτήξτε! Εγώ όχι ότι είμαι τολμηρή, αλλά κάθε φορά που θα φτάσω μέχρι εκεί, μια βουτιά θα την κάνω, ο κόσμος να χαλάσει! Η ενέργεια που έχει αυτός ο ποταμός μεταφέρεται στο σώμα σου και στη ψυχή σου. Αξίζει να τονίσω ότι μετά από μια βουτιά στον ποταμό Αχέροντα το δέρμα είναι πολύ απαλό και τα μαλλιά είναι υπέροχα. Όχι δεν είμαι υπερβολική, θες η ενέργεια του τόπου, θες το μεταφυσικό του ποταμού, θες ο Δίας που πίκρανε τα νερά, δεν μπορώ να εντοπίσω τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά είναι πραγματικά μαγικό!

Σταθμός Πάργα

Η διασημότερη παραλία της Πάργας είναι αναμφισβήτητα ο Βάλτος, μια τεράστια παραλία με άμμο, οργανωμένη όπου μπορείς να διασκεδάσεις κάνοντας θαλάσσια σπορ. Μπορείς να επισκεφθείς το εκκλησάκι της Παναγιάς, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Πάργας, ενώ μπορείς να φτάσεις έως εκεί κολυμπώντας (αν έχεις και πολλά κέφια, ρίχνεις και μια βουτιά από εκεί πάνω, έτσι για να χεις να λες και εσύ ότι βούτηξες από έναν βράχο -μεταξύ μας, δεν είναι και πολύ ψηλά)!

Ήρθε η ώρα για την «Καραϊβική» τουΙονίου

Η Λευκάδα για εμένα είναι η «Καραϊβική» του Ιονίου. Τι να πρωτοσημειώσω για αυτό το νησί. Οι παραλίες του είναι κρυστάλλινες και το Κάθισμα είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ!

Το Πόρτο-Κατσίκι είναι από τις αγαπημένες μου παραλίες!

Για να απολαύσεις, βέβαια, αυτή την εξωτική ομορφιά πρέπει να ακολουθήσεις τον κατηφορικό δρόμο με τα 100 σκαλοπάτια αλλά, πίστεψε με, είναι τόσο αναζωογονητικό το νερό αυτό που θα πεις και από μόνη σου: «Άξιζε ο κόπος!»

Αυτό το νησί περιμένει να το ανακαλύψεις είτε με πεζοπορία, είτε με ποδηλασία. Κάθε στενό και μονοπάτι του είναι μια έκπληξη!

Φυσικά η ομορφιά και τα αξιοθέατα της Ηπείρου δεν σταματούν εδώ! Είναι περιοχές με απέραντη φυσική ομορφιά. Ένα τέτοιο ταξίδι θα έχει από όλα… Οι εμπειρίες και οι εικόνες που αποτυπώνονται στην καρδιά και στο μυαλό είναι κάτι παραπάνω από όμορφες. Νιώθεις συγκίνηση, περηφάνια, δέος, που μπορείς να απολαμβάνεις τις ομορφιές αυτού του τόπου! Και να είσαι σίγουρη πως αυτές οι διακοπές θα σου μείνουν αξέχαστες!