10+1 πράγματα που μου έμαθε το 2017

10+1 πράγματα που μου έμαθε το 2017

Δεν θα κρύψω ότι  ένιωσα μια ανακούφιση όταν ήρθε το 2018

Αν τις προηγούμενες ημέρες συνδέθηκες -έστω και για λίγο- στα αγαπημένα σου social media τότε το πιο πιθανό είναι ότι κάπου ανάμεσα στις φωτογραφίες από τα χιονισμένα τουριστικά θέρετρα και τα γιορτινά εδέσματα (που ετοίμασαν και θέλησαν να επιδείξουν φίλοι και γνωστοί σου) είδες αρκετά αποχαιρετιστήρια διαδικτυακά μηνύματα για την χρονιά που έφυγε. Τότε συνειδητοποίησες ότι δεν είχες μόνο εσύ αρνητικά συναισθήματα για το 2017. Φαίνεται πως για κάποιον λόγο, όλοι αδημονούσαν να πουν «αντίο» στο περασμένο έτος.

Δεν θα κρύψω ότι και εγώ ένιωσα μια ανακούφιση όταν ήρθε, επιτέλους, το 2018. Βλέποντας, λοιπόν, τις -ενίοτε χιουμοριστικές- αναρτήσεις της διαδικτυακής κοινότητας του facebook και του Twitter για το 2017 δεν μπορούσα παρά να διερωτηθώ: Μα τι μας έκανε; Επειδή δεν μου αρέσει να αποχωρίζομαι από κάποιον ή κάτι έχοντας αρνητικά συναισθήματα, αποφάσισα να κάνω τον απολογισμό μου. Διότι όσο και αν με απογοήτευσε, το 2017 κατάφερε να μου δώσει μερικά σημαντικά «μαθήματα» (για την ακρίβεια 10+1!

1. Νασταματήσω να υπεραναλύω τα πάντα

Δεν είναι κακό να σκέφτεσαι προτού μιλήσεις ή πράξεις, ωστόσο, το να υπεραναλύεις τα πάντα και να ανησυχείς συνεχώς για το μέλλον σίγουρα δεν θα σου βγει σε καλό. Αυτό είναι ένα από τα «μαθήματα» που πήρα το 2017. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και όσο πιο σύντομα το αποδεχθείς αυτό, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η καθημερινότητά σου. Κάνε ό,τι πιστεύεις πως είναι καλύτερο για εσένα και διώξε από το μυαλό σου όλα όσα ξέρεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις. Οι άνθρωποι που σκέφτονται και αναλύουν τα πάντα σε υπερβολικό βαθμό, περνούν περισσότερο χρόνο χαμένοι μες στον μικρόκοσμό τους, παρά στην πραγματική ζωή. Με λίγα λόγια, γίνε περισσότερο αυθόρμητη και ζήσε το τώρα. Όπως είχε γράψει ο μοναδικός Αλμπέρ Καμύ, «η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν». Να το θυμάσαι αυτό την επόμενη φορά που θα αισθανθείς τα μελίγγια σου να «καίνε» από την πολλή σκέψη.

2. Να αφιερώνωχρόνο στην οικογένειά μου

Ξέρεις ότι μεγαλώνεις και μαζί με εσένα μεγαλώνουν και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Η ζωή μας «τρέχει» και όσο κι αν σε θλίβει αυτό, πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει. Αν δεν θέλεις, λοιπόν, να μετανιώνεις στο μέλλον, προσπάθησε να περνάς τώρα όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο μπορείς με τους παππούδες, τους γονείς και τα αδέρφια σου. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να τους βλέπεις συχνά, μπορείς να χρησιμοποιείς την τεχνολογία για να μένεις σε επαφή μαζί τους. Ένα σημαντικό «μάθημα» που πήρα το 2017 είναι ότι το μόνο που μένει σε αυτή τη ζωή είναι η αγάπη που μοιραστήκαμε και μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που έχουμε στην «καρδιά» μας.

3. …αλλά ναμην προσπαθώ να ικανοποιώ τους πάντες

Το να δείχνεις την αγάπη σου στα αγαπημένα σου πρόσωπα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείς τον εαυτό σου. Αυτό είναι το τρίτο, μεγάλο «μάθημα» της χρονιάς που «έφυγε». Ήθελα να κάνω χαρούμενους τους πάντες γύρω μου, ωστόσο, έπειτα από ένα σημείο η κατάσταση «ξέφυγε» αφού κατέληξα να αφιερώνω περισσότερη ενέργεια στο να ικανοποιώ εκείνους παρά τον εαυτό μου. Αν είσαι, λοιπόν, σε αυτή τη φάση, φρόντισε να «κουλάρεις» και να βρεις τη «χρυσή τομή» διότι μπορεί να χάσεις τον εαυτό (και το μυαλό) σου προτού το καταλάβεις. Όποιος σε εκτιμάει και σε νοιάζεται, θα είναι εκεί για εσένα ακόμη κι αν δεν είπες «ναι» σε εκείνη την χάρη που σου ζήτησε.

4. Να είμαιευγενική με όλους

Δεν είναι εύκολο να είσαι ευγενική με όλους, κυρίως με εκείνους που αντιπαθείς. Ωστόσο, αν υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό πράγμα που έμαθα το 2017 είναι το να φέρομαι με ευγένεια τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μου ζωή. Είναι σημάδι πως είσαι μια πραγματική ενήλικας και πρόκειται για μια αξία που θα αποδειχθεί πολύτιμη στη ζωή σου. Ναι, ο κόσμος μας είναι «σκληρός» αλλά ακόμη κι αν έχεις γύρω σου ανθρώπους που συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο, πρέπει να προσπαθείς να τους αντιμετωπίζεις με ηρεμία και ευγένεια και να δείχνεις σε όλους επιείκεια και συμπόνια.

5. Να μη συγκρίνωτον εαυτό μου με τους άλλους

Το είχα ακούσει πολλές φορές αλλά το 2017 το εμπέδωσα! Το να συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με τους άλλους δεν θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να βρεις την ευτυχία που αποζητάς. Γιατί; Διότι δεν μπορείς να νιώσεις ικανοποίηση όταν κυνηγάς συνεχώς όσα έχουν οι γύρω σου. Σταμάτα, λοιπόν, να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου και προσπάθησε να αξιοποιήσεις τα ταλέντα, τις ιδιαιτερότητες και τους πόρους σου για να πετύχεις όσα θέλεις εσύ και όχι εκείνα που κατέχουν ή ψάχνουν οι άλλοι.

6. Να απολαμβάνω(χωρίς ενοχές) τη μοναξιά μου

Πάντα μου άρεσε να περνώ χρόνο με τον εαυτό μου, ωστόσο, συχνά ένιωθα άσχημα με την έντονη επιθυμία μου για προσωπική απομόνωση. Το 2017 όμως, έμαθα ότι το να απολαμβάνει κανείς τη μοναξιά του είναι πολύτιμο και -σε αρκετές περιπτώσεις- απαραίτητο. Είπα, λοιπόν, αρκετά «όχι» στις προτάσεις της παρέας μου χωρίς να νιώθω άγχος ή ενοχές και πέρασα αρκετό από τον ελεύθερό μου χρόνο κάνοντας δραστηριότητες που με ενδιέφεραν ή χαλαρώνοντας μόνη στο σπίτι. Χρειάζεσαι τον χώρο και τον χρόνο σου για να ηρεμήσεις, να ανασυνταχθείς και να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου και το σίγουρο είναι πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε απομακρύνει συχνά από τα όσα έχουν πραγματικά αξία για εσένα. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι όπως έλεγε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν «… η μοναξιά μιας ήσυχης ζωής διεγείρει το δημιουργικό μυαλό»!

7. Να έχωστόχους

Κάποιος μου είχε πει κάποτε ότι «χωρίς στόχους δεν θα πας πουθενά» και η αλήθεια είναι ότι άργησα, αλλά τελικά κατάλαβα ότι είχε δίκιο. Μπορεί να έχεις επιθυμίες, όμως, έχεις θέσει πραγματικούς στόχους στη ζωή σου; Για να εξελιχθείς και να κάνεις το επόμενο βήμα, πρέπει να έχεις στόχους που θα σε ενθουσιάζουν και θα σε εμπνέουν. Είναι σημαντικό, δηλαδή, να δουλεύεις για ένα σκοπό, ακόμη και αν ο σκοπός αυτός φαίνεται παράξενος ή απλοϊκός στους άλλους. Αν δεν έχεις, λοιπόν, προσωπικούς στόχους, ψάξε αυτή την χρονιά να τους βρεις και θα δεις πως, βήμα-βήμα, θα φτάσεις στον προορισμό σου.

8. Να αποκτήσωένα χόμπι που αγαπώ

Όσο περνούν τα χρόνια συνειδητοποιεί κανείς πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει ένα χόμπι που σου προσφέρει πραγματική ικανοποίηση. Ωραία τα ποτά με τις φίλες και οι χαλαρές κουβεντούλες, ωραίες οι σειρές του Netflix και ακόμη πιο ωραίο το «σερφάρισμα» στα social media, ωστόσο, πώς σε ωφελούν όλα αυτά; Το 2017 κατάλαβα ότι όσο είμαι ακόμη νέα (μόλις 30), αξίζει να βρω ένα δημιουργικό και διασκεδαστικό χόμπι που θα με συντροφεύσει τα χρόνια που έρχονται.

9. Να επενδύσω στον εαυτό μου

Την χρονιά που πέρασε έμαθα, επίσης, πως η δια βίου μάθηση είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους (σε επαγγελματικό επίπεδο) στον κόσμο, αφιερώνουν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα στο διάβασμα (δεν φαίνεται και τόσο δύσκολο, ε;). «Τόνωσε», λοιπόν, την επαγγελματική και προσωπική σου ζωή, μελετώντας το 2018 τα κατάλληλα βιβλία ή παρακολουθώντας τα απαραίτητα σεμινάρια.

10. Νασυνειδητοποιήσω πως έχω τη δύναμη να πετύχω όσα θέλω

Φαντάζει «κλισέ» αλλά είναι η αλήθεια. Γεννήθηκες έχοντες απεριόριστες δυνατότητες, ωστόσο, δεν κατάφερες να τις αξιοποιήσεις στο έπακρο. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα (διότι περί προβλήματος πρόκειται), δεν ευθύνεσαι απόλυτα εσύ. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η συνήθεια, η επιρροή που δέχεσαι από τους γύρω σου, σε έκαναν να πιστέψεις ότι έπρεπε να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη πορεία, ότι μπορούσες να φτάσεις μέχρι ένα σημείο. Λάθος! Μπορείς να κάνεις όσα θέλεις και ακόμη περισσότερα, φτάνει να τα επιδιώξεις. Μη φοβηθείς να πάρεις το 2018 εκείνο το ρίσκο και κυρίως, μην τρομάξεις όταν συναντήσεις το πρώτο εμπόδιο διότι σύμφωνα με την παρακάτω «κλισέ» αλλά αγαπημένη φράση: «Καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν έκανες!

…και ναείμαι ανεξάρτητη

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πήρα το 2017 έχει να κάνει με τη σημασία του να είναι κανείς ανεξάρτητος. Μπορεί το budget σου να μην στο επιτρέπει, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να λειτουργείς αυτόνομα σε πολλούς τομείς της ζωής σου. Πάρε τις αποφάσεις σου έχοντας κατά νου πως εσύ (και μόνο εσύ) είσαι η μοναδική υπεύθυνη για αυτές. Να είσαι, λοιπόν, πάντα διατεθειμένη να αναλαμβάνεις τις συνέπειες των αποφάσεων και των πράξεων σου και κυρίως, να πατάς γερά στα πόδια σου και να βασίζεσαι στον εαυτό σου και όχι στους άλλους.