Οι 13 σειρές που αξίζει να δεις αυτόν τον Χειμώνα

Οι 13 σειρές που αξίζει να δεις αυτόν τον Χειμώνα

Φέτος δεν θα θέλεις να βγεις από το σπίτι!

Γράφει η Μαργαρίτα Γραμματικού

Τα Χριστούγεννα πέρασαν, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ξεστολίζουν και τα μπαρ άδειασαν. Σχεδόν. Βλέπεις, οι περισσότεροι, κουράστηκαν να βγαίνουν, αφού ο Ιανουάριος έχει καταλήξει να είναι εκείνος ο ιδανικός μήνας για cocooning. Ή απλώς ο μήνας που κυκλοφορούν οι περισσότερες ιώσεις και πρέπει (άντε, να θέλεις και λίγο) να μείνεις σπίτι.

Αυτό σημαίνει, κουβέρτα, καναπές, σειρά και άπειρα τηλέφωνα delivery σε απόσταση που δεν θα χρειαστεί να σηκωθείς από τη θέση σου. Τη σειρά στη διαλέγουμε εμείς, εσύ απλά βολέψου και δες τις επιλογές που έχεις φέτος τον Χειμώνα. Γιατί είναι πολλές (και είναι καλές).

Οι «κερδισμένες»

Η περίοδος το σηκώνει. Οι Χρυσές Σφαίρες για το 2018 μόλις δόθηκαν, οι σειρές ήταν αρκετές και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Κανείς όμως, δεν αδικείται, αφού εμείς φροντίσαμε να δούμε περισσότερες από τις μισές. Σε αυτήν την κατηγορία βέβαια, είναι οι «κερδισμένες.» Αυτές δηλαδή, που έφυγαν από τα βραβεία με κάτι να προσθέσουν στη συλλογή τους. Μια μικρή υδρόγειο σφαίρα.

The Handmaid’s Tale

Με δύο βραβεία (Α’ Γυναικείου σε Τηλεοπτικό Δράμα & Καλύτερης Δραματικής Σειράς), το Handmaid’s Tale είναι η σειρά που απλώς πρέπει να δεις. Είναι η σειρά που έχει καταφέρει να συνδυάσει τον φεμινισμό, την πολιτική, το δράμα και την επιστημονική φαντασία, τόσο «σωστά,» τόσο αληθινά. Το μέλλον που πρόβλεψε η Margaret Atwood το 1985 στο βραβευμένο μυθιστόρημά της, έχει έρθει στις οθόνες μας για να μας ταρακουνήσει όσο το δυντόν περισσότερο. Ένα μέλλον όπου οι γόνιμες γυναίκες φορούν κόκκινη κάπα και ζουν ως σκλάβες των διοικητών της χώρας. Η Elisabeth Moss υποδύεται μια γυναίκα η οποία αναγκάζεται να ζήσει ως παλλακεία σε ένα περιβάλλον φονταμενταλιστικής θεοκρατικής δικτατορίας.

Γιατί να τη δεις: Διότι δεν μοιάζει με καμία άλλη σειρά που έχεις δει.

MarvelousMrs. Maisel

Μπορεί εμείς να μην είχαμε ιδέα τι είναι αυτή η σειρά πριν την υποψηφιότητά της για Χρυσή Σφαίρα αφού πέρασε ξεκάθαρα κάτω από το ραντάρ μας. Ευτυχώς που ήρθαν οι υποψηφιότητες και δοκιμάσαμε να δούμε για τι πρόκειται, ενώ μας κέρδισε (και το Α’ Γυναικείου σε Τηλεοπτική Κωμωδία ή Μιούζικαλ) η εξαιρετική Rachel Brosnahan. Μια σειρά, αστεία, έξυπνη και ανάλαφρη που εξηγεί πώς μια νοικοκυρά του ’60 που μοιάζει να έχει τα πάντα –τον τέλειο άντρα, δύο παιδιά και ένα φανταστικό διαμέρισμα στο Upper East Side της Νέας Υόρκης, ξαφνικά ανακαλύπτει ότι έχει ταλέντο στο stand-up comedy.

Γιατί να τη δεις: Διότι είναι το τέλειο διάλειμμα από την καθημερινότητά σου και είναι απλά ευχάριστο.

BigLittle Lies

Το Big Little Lies θα λέγαμε πως είναι η σειρά που έχει απασχολήσει τον περισσότερο κόσμο από το καλοκαίρι και μετά. Πρώτα τα Emmys έπεσαν... βροχή, τώρα πήρε και τις δύο πρώτες της Χρυσές Σφαίρες, για Καλύτερη Mini Τηλεοπτική Σειρά και Α’ Γυναικείου σε Mini Τηλεοπτική Σειρά για την Nicole Kidman. Εάν δεν έχεις καταφέρει ακόμη να την δεις, πρέπει. Έχει πολύ καλές ερμηνείες, μυστήριο και πολύ συναίσθημα. Υποψιάζεσαι την κατάληξη, αλλά για πρώτη φορά δεν μοιάζει να σε ενοχλεί καθόλου. Γιατί η –όχι και τόσο- τέλεια αυτή ζωή των τριών μαμάδων σε κάποιο παραλιακό προάστιο στις ΗΠΑ, ξεδιπλώνεται μπροστά μας μέχρι το σημείο μιας δολοφονίας.

Γιατί να τη δεις: Για να μην κοιμηθείς μέχρι να την τελειώσεις.

Fargo

Μετρά ήδη 3 σεζόν και το Fargo, έχει καταφέρει να μας κρατήσει κοντά του με την ίδια αγωνία που είχαμε στα πρώτα επεισόδια. Έχει πάρει Emmys, έχει πάρει Χρυσές Σφαίρες (σε κάθε σεζόν του) και ο Ewan McGregor έβαλε στο ράφι ακόμη ένα βραβείο για το 2018. Ακόμη μια σειρά που θα σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου σε πολλούς περισσότερους από έναν χωροχρόνους, το Fargo έχει να κάνει με τη ζωή, τις ίντριγκες και μιας δολοφονίας στην παγωμένη Μινεσότα. Ωστόσο, και οι τρεις παραπάνω ιστορίες μυστηριωδώς οδηγούν πίσω στο Fargo, ND.

Γιατί να τη δεις: Διότι κάθε σεζόν σε εκπλήσσει. Ευχάριστα.

Οι "καινούργιες"

Είναι οι σειρές που βγαίνουν μέσα στον Ιανουάριο και είναι πολλά υποσχόμενες. Είναι αυτές που προβλέπεται να κάνουν τον δικό τους μικρό χαμό και ίσως –ποιος ξέρει;- να μπουν και στις αγαπημένες μας σειρές για φέτος.

TheAssassination of Versace: American Crime Story

Την περιμένουμε από το καλοκαίρι και έρχεται στις οθόνες μας στις 17 Ιανουαρίου. Η δεύτερη δημιουργία του Ryan Murphy κάτω από την ανθολογία του American Crime Story είναι η δολοφονία του διάσημου Ιταλού σχεδιαστή μόδας, Gianni Versace (Edgar Ramirez) από έναν κατά συρροή δολοφόνο, τον Andrew Cunanan (Darren Criss). Πάντως το sneak peek από το τελευταίο trailer της σειράς, μας κάνει να περιμένουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα αληθινή ιστορία. Ελπίζουμε να είναι όντως αυτό που φαίνεται.

Γιατί να τη δεις: Διότι αγαπάς τη μόδα. Και τις αληθινές ιστορίες.

The Chi

To The Chi έκανε πρεμιέρα στις 7 Ιανουαρίου και οι κρητικές είναι ήδη πολύ καλές. Με ένα και μόνο επεισόδιο, έχει καταφέρει να έχει απειλητικά comments στο TV Time σε περίπτωση που σκέφτηκε κανείς να "ακυρώσει" τη σειρά. Του χρόνου. Αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς η σεναριογράφος είναι η ίδια που είχε κερδίσει το Emmy για τη σειρά Master of None, Lena Waithe. Αυτή τη φορά όμως, δημιούργησε μια σειρά που ασχολείται με τις ζωές τεσσάρων κατοίκων της νότιας γειτονιάς του Chicago (Jason Mitchell, Ntare Guma Mbaho Mwine, Jacob Latimore, Alex Hibbert) και το πώς αυτοί οι εντελώς άγνωστοι άνθρωποι μπλέκονται μεταξύ τους.

Γιατί να τη δεις: Διότι η Lena Waithe έχει αποδείξει πως κάτι κάνει πολύ σωστά.


PhilipK. Dick’s Electric Dreams

Ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, μετά τα Blade Runner, Total Recall, Minority Report, A Scanner Darkly, και το The Man in the High Castle, επιστρέφει με το Electric Dreams σε μια παραγωγή της Amazon. Παρόλο που Philip K. Dick πέθανε το 1982, επηρέασε τον κόσμο του σινεμά και της τηλεόρασης πολύ περισσότερο απ’ όσο θα πίστευε. Μπορεί να μην πίστευε και καθόλου σε αυτό. Τώρα, η Amazon δημιούργησε μια ανθολογία βάσει μερικών μικρών ιστοριών του. Καλό cast, με τους Bryan Cranston, Steve Buscemi, Anna Paquin, και Terrence Howard και high-tech κόσμοι του μέλλοντος, μάλλον η Amazon θέλει να κάνει ένα δικό της Black Mirror.

Γιατί να τη δεις: Διότι σου αρέσει το Black Mirror. Ή το Man In the High Castle.

Οι... σκοτεινές

Δεν αρέσουν όλα σε όλους. Μερικοί άνθρωποι θέλουν οι σειρές που βλέπουν να είναι... σκοτεινές, μυστήριες και ίσως με κάποια δολοφονία μέσα. Κάτι να συμβαίνει, ένα μικρό άγχος να υπάρχει. Γι’ αυτό κι εμείς, έχουμε κάτιτις να προτείνουμε.

TheSinner

Δεν υπάρχει καλύτερη σειρά για να ξεκινήσεις και να τελειώσεις σήμερα το βράδυ. Ξεκίνα την ακριβώς μετά τη δουλειά μόνο, γιατί έχει οκτώ 45λεπτα επεισόδια. Η υπόθεση θέλει την Cora, μια νεαρή μητέρα να σκοτώνει έναν εντελώς άγνωστο σε εκείνη τύπο, σε μια παραλία γεμάτη κόσμο. Αφού συμβαίνει αυτό, το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το έκανε, παρά μόνο ότι το έκανε. Το The Sinner είναι ένα εκνευριστικά εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ που όχι μόνο δεν πλατειάζει, αλλά κρατά τους θεατές σε συνεχή αγωνία χωρίς να κουράζουν ούτε λίγο τα flashbacks του. Ίσως γιατί ξέρεις ακριβώς τι έγινε και ποιος το έκανε αλλά δεν ξέρεις γιατί το έκανε. Well, that’s a first.

Γιατί να τη δεις: Διότι είναι καλογραμμένο το σενάριο και απολαυστική η ερμηνεία της Jessica Biel.

Dark

Κάποιοι λένε πως είναι το γερμανικό Stranger Things, κάποιοι άλλοι πως είναι πολύ καλύτερο. Τελικά, δίκιο έχουν εκείνοι που λένε πως είναι ένας συνδυασμός του Stranger Things και του It, και πως είναι ένα μικρό μεγαλείο. Το Dark είναι μια από τις σειρές του 2017 που θα μείνουν στην ιστορία για τα ανάμεικτα συναισθήματα, τον τρόμο και την αγωνία στην οποία μας κράτησε όλους. Το story θέλει μια οικογένεια που ζει σε μια Γερμανική πόλη το Βίντεν, όπου τα πάντα μοιάζουν οργανωμένα και τακτοποιημένα τέλεια και η βροχή δεν σταματά ποτέ. Μέχρι που μαθαίνουμε πως στην εξαφάνιση δύο παιδιών εμπλέκονται τέσσερις οικογένειες.

Γιατί να το δεις: Γιατί πότε είδες ξανά γερμανικό Netflix;

Οι αστείες

Αυτές είναι οι σειρές που σε κάνουν... ρεζίλι σε όποιον περνάει από δίπλα σου. Γιατί απλώς γελάς στην οθόνη!

Atlanta

Μάλλον είναι η σειρά που μας έκανε να γελάσουμε περισσότερο μέσα στο 2017 και ελπίζουμε να μας κάνει να γελάσουμε διπλά μέσα στο 2018. Εξάλλου, τα 26 βραβεία της σειράς, την έχουν δικαιώσει και με το παραπάνω. Ο Donald Glover, ή αλλιώς και Childish Gambino, δημιούργησε το "Atlanta", μία (περίπου) αυτοβιογραφική κωμωδία για τη ραπ μουσική στην ομώνυμη πόλη της Αμερικής στην οποία και θέλει να εισχωρήσει ο πρωταγωνιστής. Μερικά highlights της σειράς ήταν τα ξυπνήματα του Glover. Αν το παρατηρήσεις, θα το δεις και θα γελάσεις πολύ.

Γιατί να τη δεις: Διότι θα γελάσεις πολύ.

Search Party

Αυτή η σειρά βρίσκεται σε αυτήν την κατηγορία, πολύ απλά επειδή δεν μπορούσε να μπει σε κάποια άλλη. Δεν είναι και τόσο αστεία, αφού το χιούμορ της είναι μαύρο και όλα αυτά που συμβαίνουν είναι απλώς κωμικοτραγικά. Το Search Party είναι βασικά, μια μαύρη κωμωδία, όλη ένα μονοπλάνο, τεσσάρων εγωκεντρικών millennials που βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα μυστήριο καθώς προσπαθούν να βρουν μια παλιά τους συμμαθήτρια που έχει εξαφανιστεί.

Γιατί να τη δεις: Διότι δεν είναι σαν αυτά που έχεις συνηθίσει να βλέπεις. Και γιατί την πρότεινε το New York Times.

Οι "κοριτσίστικες"

Όχι άλλο Sex & the City. Η ζωή προχώρησε και μετά την Carrie!

Glow

Δεν είναι η κοριτσίστικη σειρά που περίμενες να δεις. Είναι εκείνη όμως, που κατάφερε να είναι υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, χωρίς πάρα πολλούς fans. Γιατί το σενάριο είναι απολαυστικά αστείο και φρέσκο, αλλά και γιατί η Alison Brie είναι πολύ καλή σε αυτό που κάνει. Το να παλεύει θεατρικά. Γιατί το Glow έχει να κάνει με τις ζωές διάφορων γυναικών που αποφάσισαν να φτιάξουν μια ομάδα πάλης στο Los Angeles και να δουν πού μπορεί να βγει αυτό.

Γιατί να τη δεις: Διότι δεν έχεις δει κάτι τέτοιο ξανά στην τηλεόραση, volume 2.

Insecure

Το Insecure είναι η σειρά που μας έκανε να καταλάβουμε (και να ζήσουμε) τις εμπειρίες μιας «μαύρης γυναίκας με αυθεντικό τρόπο και μακριά από κλισέ». H Issa Rae λοιπόν, δημιούργησε (και πρωταγωνιστεί) στη δική της τηλεοπτική κωμική σειρά, με στόχο να μας κάνει να αγαπήσουμε τις ανασφάλειές μας και τον εαυτό μας, μέσα από στιγμές που καμία άλλη σειρά δεν έχει καταφέρει να μας δείξει. Ούτε καν το Girls.

Γιατί να τη δεις: Διότι είναι αυθεντική.