Μα γιατί «κολλάς» με τις σειρές;

Μα γιατί «κολλάς» με τις σειρές;

Δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα επειδή απορρίπτεις τις προτάσεις των φίλων σου

Είτε είσαι εθισμένη με την τηλεόραση είτε όχι, το σίγουρο είναι πως οι σειρές που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια σε έκαναν να «κολλήσεις» και μάλιστα… άσχημα. Σπίτι, δουλειά και από εκεί πάλι στο σπίτι για… σειρές. Αν η καθημερινότητά σου συνοψίζεται κάπως έτσι, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις πως δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα επειδή απορρίπτεις κάθε μέρα τις προτάσεις των φίλων σου (που δεν ξέρουν τα σημαίνει Netflix). Υπάρχουν πολλοί και μάλιστα αντικειμενικοί λόγοι που εξηγούν το γιατί «κολλάς» με τις σειρές και θα τους αναλύσουμε έναν προς έναν.

Λατρεύεις τα social media

Αλληλεπίδραση. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το «κλειδί» για την επιτυχία των σειρών στις μέρες μας. Διότι την ώρα που παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά, έχεις το κινητό στο χέρι και σχολιάζεις στα social media (και κυρίως στο Twitter) το τι λένε και το τι κάνουν οι αγαπημένοι σου χαρακτήρες. Το «πάρτι» συνεχίζεται και μετά το τέλος του επεισοδίου όταν και επιστρέφεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστείς την άποψή σου για τη νέα σεζόν με τους διαδικτυακούς σου φίλους και φυσικά, να διαβάσεις τα ουκ ολίγα χιουμοριστικά posts.

Δενχρειάζεται να είσαι σπίτι για να τις παρακολουθήσεις

Ο δεύτερος και άκρως σημαντικός λόγος που εξηγεί το γιατί «κολλάς» με τις σειρές έχει να κάνει με τη δυνατότητα να τις παρακολουθείς όπου κι αν βρίσκεσαι. Ναι, η τεχνολογία «δουλεύει» για εσένα και σου επιτρέπει να δεις ό,τι θέλεις, την ώρα που περιμένεις το λεωφορείο ή ταξιδεύεις. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεσαι πλέον την τηλεόραση για να δεις αυτό που θες και κυρίως, δεν δεσμεύεσαι για το πότε θα το παρακολουθήσεις. Ελευθερία κινήσεων και επιλογών. Εκεί βρίσκεται το «μυστικό».

Το hygge είναι «hot»

Hygge. Δεν είναι απλώς μια λέξη που μας ήρθε από τη Δανία, είναι ένας τρόπος ζωής που έχει καταφέρει να «τρυπώσει» και στη δική σου καθημερινότητα. Από τον «πυρετό» του να είσαι υπερδραστήρια και συνεχώς «στο πόδι», πέρασες στην εποχή που η διασκέδαση συνδέθηκε με τη χαλάρωση και τη ζεστασιά του σπιτιού σου. Ναι, το hygge είναι η αντίληψη της οικειότητας, της ζεστασιάς και της χαλαρότητας που σε θέλει να «ρίχνεις» τους ρυθμούς σου και να απολαμβάνεις περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σου. Κάπου εδώ «κολλάει» και το… «κόλλημά» σου με τις σειρές. Διότι η τέλεια βραδιά χαλάρωσης στο σπίτι σε θέλει στον καναπέ, με μια κούπα γεμάτη ζεστή σοκολάτα στο χέρι και την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση ή το laptop.

Είναι το«καταφύγιό» σου από τη δύσκολη καθημερινότητα

Μπορεί στις μέρες μας να έχουμε περισσότερες επιλογές όσον αφορά στην καθημερινότητά μας, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι η σύγχρονη ζωή είναι πιο δύσκολη και πιο σκληρή σε σύγκριση με το παρελθόν. Χρειάζεσαι, λοιπόν, μικρές, καθημερινές ευκαιρίες για να «ξεφεύγεις» από αυτή και να χαλαρώνεις και οι σειρές ικανοποιούν την εν λόγω ανάγκη. Ναι, σε πολλές περιπτώσεις, το στρες και το άγχος της καθημερινότητάς σου γίνεται τόσο μεγάλο που σε κάνει να θέλεις να «ταξιδέψεις» ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ σε έναν άλλο κόσμο. Αυτός είναι, μάλιστα, ένας από τους λόγους που προτιμάς να βλέπεις το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Λαχταράς τη σύνδεση με τον πλασματικό αυτόν κόσμο και θέλεις να χάνεσαι βαθιά μέσα του.

Τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Harris Interactive για λογαριασμό του Netflix, το 60% των ερωτηθέντων απάντησε πως αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση όταν παρακολουθεί συγκεντρωμένα τα επεισόδια μιας σειράς και ο λόγος είναι ότι αισθάνεται ότι «φεύγει» για λίγο από την καθημερινότητά του (και γιατί όχι;)!

Σου αρέσεινα ταυτίζεσαι με τους αγαπημένους σου χαρακτήρες

Η ενσυναίσθηση είναι ο τέταρτος και ίσως πιο σημαντικός λόγος που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις το «κόλλημά» σου με τις σειρές. Τι είναι η ενσυναίσθηση; Πρόκειται για τη συναισθηματική ταύτισή σου με τη ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, αλλά και την κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.

Οι άνθρωποι συνδέονται συναισθηματικά με πρόσωπα και ιστορίες διότι είναι από τη φύση τους όντα κοινωνικά. Το ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια από τον γνωστό νευρο-οικονομολόγο Πoλ Ζακ του Πανεπιστήμιου Claremont Graduate της Καλιφόρνια, όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν μια συγκινητική και έντονη ιστορία, τότε «ανεβαίνουν» τα επίπεδα της κορτιζόλης και της οξυτοκίνης στον οργανισμό τους. Η κορτιζόλη θεωρείται ως η «ορμόνη τους στρες» και η οξυτοκίνη αποκαλείται και ως «ορμόνη της αγάπης» και συμβάλλει στη δημιουργία δυνατών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων!

Ακόμη, λοιπόν, και στη σφαίρα της φαντασίας, μπορούμε να νιώθουμε έντονα συναισθήματα για ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε, όπως με τους ήρωες των αγαπημένων μας σειρών.

Όποια σειρά κι αν επιλέξεις να δεις τη νέα σεζόν, το πιο πιθανό είναι πως θα «κολλήσεις» και αυτό είναι… ΟΚ. Χαλάρωσε και ενέδωσε στον αγαπημένο σου «πειρασμό». Ταξίδεψε σε νέους «κόσμους» και απόλαυσε νέες, συναρπαστικές ιστορίες που «μιλούν» σε εσένα. Τουλάχιστον, οι σειρές σήμερα έχουν ποιότητα (να τα λέμε κι αυτά).