Γιατί οι γυναίκες διεκδικούν όλο και περισσότερα Oscars

Γιατί οι γυναίκες διεκδικούν όλο και περισσότερα Oscars

Τι προκύπτει από τις υποψήφιότητες της 90ής Τελετής Απονομής Βραβείων

Γράφει η Μαργαρίτα Γραμματικού

Με τις υποψηφιότητες της 90ής Τελετής Απονομής Βραβείων Oscars να έχουν ανακοινωθεί μόλις πριν μερικές ημέρες, δεν βλέπουμε μόνο καλές ταινίες, αλλά και κοινωνικοπολιτικά θέματα να έρχονται στο προσκήνιο. Για ακόμη μια φορά, τα Oscars ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τους ανθρώπους στο Hollywood να μας χτυπήσουν το καμπανάκι σε θέματα ρατσισμού έθνους, αλλά και φύλου.

Μετά το κίνημα #TimesUp που μονοπώλησε τις Χρυσές Σφαίρες του 2018 με το κοινό μαύρο στην επιλογή ρούχων αλλά και τους λόγους των καλλιτεχνών στην απονομή, ήρθε η ώρα να ρίξουμε τους προβολείς στις γυναίκες των φετινών βραβείων Oscars. Με την Greta Gerwig να είναι η μόνη γυναίκα ανάμεσα στους άντρες που διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο για την Καλύτερη Ταινία της χρονιάς, αλλά και μόνη υποψήφια γυναίκα για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ελπίζουμε να μην πετάξει ξανά καμία «σπόντα» η Natalie Portman.

Lady Bird

Το Lady Bird μας ταξιδεύει πίσω στο 2002 και στην ιστορία μιας 17χρονης κοπέλας με καλλιτεχνικές (αλλά και γενικά για τη ζωή) ανησυχίες που μένει στο Sacramento της Καλιφόρνια. Είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί η Greta Gerwig και έχει ήδη κερδίσει 75 βραβεία σε όλο τον κόσμο, δύο εκ των οποίων ήταν στις Χρυσές Σφαίρες 2018.

Saoirse Ronan

H Saoirse Ronan (ή αλλιώς Σίρσα Ρόναν) είναι η μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη του κινηματογράφου του σήμερα. Είναι το κορίτσι που γνωρίσαμε στην Εξιλέωση το 2007, όταν ήταν μόλις 13 χρονών. Από τότε, έως σήμερα, έχει περάσει από τους πιο απαιτητικούς ρόλους. όπως αυτός της Hanna στο «Hanna», βαριές ταινίες όπως το «Lovely Bones» αλλά και ευχάριστα «παραμύθια», όπως ο ρόλος της στο «The Grand Budapest Hotel» του Wes Anderson. Η Σίρσα είναι μόλις 23, έχει ήδη τρεις υποψηφιότητες στα Oscars (το 2006 για το Atonement, το 2016 για το «Brooklyn» και φέτος για το «Lady Bird»), ενώ κέρδισε και την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου για το «Lady Bird». Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά το 2016 το Forbes την έβαλε στη λίστα των "30 Under 30" και το περιοδικό Time στην αντίστοιχη και ίσως πιο σημαντική δική του λίστα των "Next Generation Leaders".

Greta Gerwig

Η Greta Gerwig κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία «Lady Bird». Όμως, ήταν κάθε άλλο παρά άσχετη στον χώρο, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχε παίξει σε ταινίες όπως το εξαιρετικό «Frances Ha» (για το οποίο ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα το 2014) , το «Greenberg» και το «Mistress America». Το 2018, πάντως, η Greta μοιάζει να έχει την «τύχη του πρωτάρη» καθώς όχι μόνο στις κριτικές, αλλά και σε όλα τα βραβεία του κόσμου, η ταινία της «Lady Bird» έχει σαρώσει τα πάντα.

Laurie Metcalf

Η Laurie Metcalf (ή αλλιώς Λαουρί Μέθκαλφ) είναι γνωστή από τις διάφορες σειρές που έχει παίξει αλλά και από τα Toy Story όπου είχε δανείσει τη φωνή της στον χαρακτήρα της μαμάς του Andy. Ήταν υποψήφια για τρεις Χρυσές Σφαίρες το 2018 αλλά έχει κερδίσει δύο Emmy για το «Roseanne». Το «Lady Bird» είναι η πρώτη «σημαντική» ταινία στη μεγάλη οθόνη με τόσο μεγάλη αναγνώριση του χαρακτήρα της Λαουρί.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Το «Three Billboards outside Ebbing, Missouri» είναι η τελευταία ταινία του Martin McDonagh ο οποίος είχε κερδίσει το Oscar καλύτερης μικρού μήκους το 2006. Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στο Ebbing του Missouri και το σενάριο είναι ό,τι πιο πρωτότυπο έχουμε δει στον κινηματογράφο την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον. Η Mildred είναι μια μητέρα που αποφασίζει να προκαλέσει την τοπική αστυνομία να κάνει κάτι για τη δολοφονία της κόρης της. Η ταινία και οι συντελεστές της, κέρδισαν ήδη τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ενώ είναι προτεινόμενη, στο σύνολο, για 7 Oscar.

Frances McDormand

H Frances McDormand είναι η σύζυγος (και πολύ συχνά πρωταγωνίστρια στις ταινίες) του Τζόελ Κόεν. Είναι η ηθοποιός που «κάτι σου θυμίζει» αλλά ποτέ δεν συγκράτησες αρκετά, αφού με καμία από τις ταινίες που έπαιξε δεν έγινε μεγάλος χαμός στα media. Τη γνωρίσαμε από το «Fargo» (για το οποίο κέρδισε και Oscar το 1997), τη θυμηθήκαμε στο «Moonrise Kingdom» και κέρδισε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας με το «Three Billboards outside Ebbing, Missouri». Η Mildred είναι μια από τις καλύτερες ερμηνείες που έχουμε δει στο Hollywood τα τελευταία χρόνια. Για αυτόν τον ρόλο, εξάλλου, κέρδισε SAG και Χρυσή Σφαίρα.

The Shape of Water

Το «Shape of Water» διαδραματίζεται σε μια μυστική υπηρεσία το 1950, όπου μια καθαρίστρια αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με ένα αμφίβιο πλάσμα που κρατούν στα εργαστήρια. Μπορεί ο Guillermo del Toro να φημίζεται για τη διαφορετικότητα των ταινιών που δημιουργεί, όμως αυτή τη φορά οι απόψεις διίστανται. Από τη μία έχουμε καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών, ενώ από την άλλη το σενάριο ίσως να ξεπερνά τα όρια του φανταστικού. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι που αξίζει να δεις την ταινία. Ένας από αυτούς είναι οι 13 υποψηφιότητες που έχει φέτος στα Oscars.

Sally Hawkins

Η Sally Hawkins μας κίνησε το ενδιαφέρον με την ερμηνεία της στο «Blue Jasmine» το 2013, για το οποίο προτάθηκε και για Oscar Β’ Γυναικείου την ίδια χρονιά. Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, εκεί που σχεδόν κοντεύαμε να την ξεχάσουμε, έρχεται ακόμη πιο δυναμικά να διεκδικήσει το Oscar Α’ Γυναικείου για την τελευταία ταινία του ιδιαίτερου σκηνοθέτη και σεναριογράφου, Guillermo del Toro. Για τον ρόλο της μουγκής Elisa Esposito, η Sally ήταν υποψήφια και για δύο Χρυσές Σφαίρες, τις οποίες έχασε από την Frances McDromand.

Octavia Spencer

Μας πήρε μερικά χρόνια από τότε που ξεκίνησε καριέρα στον χώρο αλλά η Octavia Spencer ήταν η φανταστική Minny Jackson στο «The Help». Οριακά τη λατρέψαμε κλαίγοντας από τα γέλια με τον χαρακτήρα της Minny στην ταινία, για την οποία πήρε και Oscar Β’ Γυναικείου. Ύστερα προτάθηκε και για το «Hidden Figures» το 2017. Τρίτη φορά στα Oscars λοιπόν, για την Octavia, στον ρόλο της Zelda Fuller, στον οποίο ήταν πάλι άκρως απολαυστική. Ίσως να είναι και ο λόγος που πρέπει να δείτε την παραπάνω ταινία.

I, Tonya

Η Tonya Harding είναι η πιο ανταγωνιστική πατινέρ στον χώρο. Αυτή είναι η ζωή της ανάμεσα σε αγώνες όπως το U.S. Figure Skating Championships, αλλά και την εμβόλιμη στάση του συζύγου της στη δουλειά της. Η ταινία έχει προταθεί για τρία Oscar και έχει κερδίσει και μια Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου.

Margot Robbie

Το «The Wolf of Wall Street», το «The Big Short» και το «Suicide Squad» είναι μόνο μερικές από τις προηγούμενες μεγάλες επιτυχίες της Margot Robbie. Κανένα όμως, δεν άγγιξε την τελευταία της ερμηνεία ως Tonya Harding στο «I, Tonya», η οποία και της χάρισε την πρώτη υποψηφιότητα στα Oscars αλλά και στις Χρυσές Σφαίρες. Δεν είναι και πολύ τυχαίο όλο αυτό.

Allison Janney

Αγνώριστη στον τελευταίο της ρόλο, η Allison Janney αξίζει όλα τα Oscars του πλανήτη. Την γνωρίσαμε στη μίνι σειρά «The West Wing» το 1999, για την οποία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές. Ύστερα, την συναντήσαμε ξανά στην οσκαρική ταινία «The Help» αλλά όχι ανάμεσα στις υποψηφιότητες. Φέτος, για πρώτη φορά διεκδικεί το Oscar Β΄Γυναικείου. Το οποίο ελπίζουμε να πάρει, κιόλας.

The Post

Το «The Post» είναι η τελευταία ταινία του Steven Spielberg και ασχολείται με την υπόθεση του Watergate, ένα cover-up μεταξύ των τότε προέδρων. Η Kay Graham είναι ο κύριος χαρακτήρας της ταινίας, η οποία ήταν και η πρώτη γυναίκα εκδότρια που αποφάσισε να διαπληκτιστεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Meryl Streep

Η γνωστή και αγαπημένη Meryl Streep, με ήδη τρεις νίκες και δεκάδες υποψηφιότητες από το 1979 μέχρι σήμερα στα Oscars, πηγαίνει για το τέταρτο χρυσό αγαλματίδιο στο ράφι του σπιτιού της. Κι αυτό, χάρη στη νέα ταινία του Steven Spielberg, «The Post». Μετά το τελευταίο Oscar της το 2012 ως Σιδηρά Κυρία, η Meryl συνεχίζει να επιλέγει πολύ προσεκτικά τις ταινίες της. Στο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα «The Post» υποδύεται την Kay Graham, εκδότρια της εφημερίδας Washington Post για περισσότερες από δύο δεκαετίες, την εποχή που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Νίξον. Αυτή ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε και από τα καθήκοντά του.

Mudbound

Η Dee Rees μετά το «Pyriah» του 2007 και το «Pyriah» του 2011, επιστρέφει δυναμικά με το «Mudbound». Η ταινία αυτή, είναι η ιστορία δύο αντρών που επιστρέφουν στη χώρα τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πιάνουν δουλειά σε μια φάρμα στο Mississippi, όπου και πρέπει να προσαρμοστούν στη ζωή εκεί, ενώ «παλεύουν» να ξεπεράσουν τον ρατσισμό της περιοχής.

Mary J. Blidge

Μπορεί να την έχουμε στο μυαλό μας ως ερμηνεύτρια, συνθέτρια και στιχουργό, όμως η Mary J. Blige είναι και ηθοποιός. Έχει ήδη δύο υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες στο «Mudbound» και ακόμη μία στο «The Help». Αυτή είναι η πρώτη φορά που πάει στα Oscar και δεν της φτάνει ένα αλλά διεκδικεί και εκείνο του Β’ Γυναικείου. Γιατί βασικά, της αξίζει.

Phantom Thread

Μπορεί ο Paul Anderson να είναι γνωστός για τα video clips των HAIM και των Radiohead, όμως το «Phantom Thread» είναι η πιο πρόσφατη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το «Inherent Vice». Υπήρξε υποψήφιος για οκτώ Oscars. Η ιστορία της ταινία του Phantom Thread, διαδραματίζεται πίσω στο 1950 και το Λονδίνο, όπου ο σχεδιαστής και μόδιστρος Reynolds Woodcock ερωτεύεται μια νέα και δυναμική γυναίκα, την Άλμα. Εκείνη με τη σειρά της γίνεται μούσα και ερωμένη του.

Lesley Manville

Η Lesley Manville είναι για πρώτη φορά υποψήφια για Oscar με την ταινία Phantom Thread. Στο παρελθόν, έχει υποδυθεί την Flittle στην ταινία «Maleficent», την Mary στο «Αnother Year» το 2010, αλλά και πολλούς άλλους χαρακτήρες για τους οποίους έχει κερδίσει και κάποια μικρότερα βραβεία. Δεν την είδαμε στις φετινές Χρυσές Σφαίρες, οπότε ίσως αυτό να μην την τοποθετεί ανάμεσα στα φαβορί για την 90η τελετή απονομής βραβείων Oscar. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ερμηνεία της στο «Phantom Thread» στο πλευρό του Daniel Day-Lewis, δεν ήταν εξαιρετική.