Ξερονήσια: Ποια να επισκεφθείς και πώς θα επιβιώσεις!

Ξερονήσια: Ποια να επισκεφθείς και πώς θα επιβιώσεις!

Μήπως ήρθε η ώρα για... εναλλακτικές διακοπές;

Κουράστηκες από την φασαρία και το σύγχρονο τρόπο ζωής στην πόλη; Θέλεις να φύγεις όσο πιο μακριά γίνεται και να αποφύγεις εντάσεις, υποχρεώσεις και προθεσμίες; Συγκεντρώσαμε τα πιο απομονωμένα νησιά για να αποδράσεις για λίγες ή περισσότερες μέρες και να ζήσεις σαν πραγματικός ναυαγός. Πόσο θα αντέξεις;

Γαύδος

gavdos 0 b25e1


Το μικρό νησί κάτω από την Κρήτη στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, θα σε μαγέψει με τα γαλάζια νερά και τις αμμώδεις παραλίες του. Η πρόσβαση είναι δύσκολη: Θα ξεκινήσεις από τον Πειραιά, θα βρεθείς στην Παλιόχωρα, τη Σούγια, τον Πλακιά ή τη Χώρα Σφακίων και από εκεί θα πάρεις το καραβάκι για να περάσεις απέναντι. Όταν με το καλό φτάσεις το τοπίο θα σε αποζημιώσει, αλλά μην χαλαρώνεις, έχεις δρόμο ακόμα! Θα πάρεις το λεωφορείο του νησιού για να βρεθείς στον Άι Γιάννη ή το Σαρακίνικο. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να διασχίσεις αμμόλοφους κουβαλώντας το σακίδιο σου γι’ αυτό φρόντισε να μεταφέρεις μόνο το απαραίτητα και αθλητικά παπούτσια, μιας και το νησί έχει πολύ περπάτημα. Οι κέδροι θα σου προσφέρουν σκιά, δροσιά και ιδανικό στήριγμα για να στήσεις τη σκηνή σου. Για φαγητό, επισκέψου τα ταβερνάκια στον Άι Γιάννη και το Σαρακίνικο, που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και κρητικά εδέσματα.

Γαιδουρονήσι

gaidouronisi ba064


Αν βρίσκεσαι στην Κρήτη και δεν θέλεις να φτάσεις τόσο μακριά, μπορείς να επισκεφτείς το Γαιδουρονήσι, γνωστό και ως Χρυσή. Πρόκειται για το ακατοίκητο νησί που βρίσκεται απέναντι από την Ιεράπετρα. Καραβάκια αναχωρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και σε μια μόλις ώρα θα είσαι εκεί. Αυτός είναι και ο λόγος που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, ειδικά τον Αύγουστο, οι οποίοι όμως φεύγουν νωρίς το απόγευμα. Τότε το νησί μεταμορφώνεται, η μουσική από τα beach bar σταματά, οι εναπομείναντες ταξιδιώτες χαλαρώνουν στην παραλία βλέποντας το ηλιοβασίλεμα και απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά του τοπίου. Και εδώ θα συναντήσεις ένα μεγάλο κεδρόδασος, ειδυλλιακές παραλίες με τιρκουάζ νερά, λευκή άμμο με θραύσματα μικρών κοχλιών! Προσοχή, απαγορεύεται να τα πάρεις μαζί σου... Για φαγητό, οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες, μπορείς να προμηθευτείς νερό και τα απαραίτητα από τις καντίνες ενώ για ένα ολοκληρωμένο γεύμα κατευθύνσου στην ταβέρνα που βρίσκεται στο λιμανάκι στη νότια πλευρά του νησιού, στο Βουγιού Μάτι.

Τήλος

tilos slide01 c88e0


Στην άγονη γραμμή μεταξύ Χάλκης και Νισύρου αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ήσυχες διακοπές, απομόνωση και κατασκήνωση. Εκτός από το μακρύ ταξίδι και τις ώρες που θα περάσεις στο πλοίο, η διαμονή σου αναμένεται να είναι ευχάριστη χάρη στους χαμογελαστούς και φιλόξενους κατοίκους. Στην Έριστο υπάρχει «οργανωμένο» κάμπινγκ με τουαλέτες και ντουζιέρες. Εδώ, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πρόστιμο καθώς το νησί είναι φιλικό προς τους κατασκηνωτές. Η λεπτή άμμος, τα αρμυρίκια και το μονοπάτι που οδηγεί σε δύο απομονωμένους κολπίσκους με κόκκινο χώμα την καθιστούν το πιο δημοφιλές σημείο στο νησί. Η Σκάφη, ο Θολός και ο Άγιος Σέργιος είναι επίσης μερικές από τις πιο όμορφες και δυσπρόσιτες παραλίες. Θα κάνεις αρκετό δρόμο για να φτάσεις εκτός και αν επιλέξεις την εύκολη λύση και τα καΐκια που αναχωρούν καθημερινά από τα Λιβάδια. Αν θέλεις περιπέτεια δοκίμασε τη διαδρομή μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Θα χρειαστεί να διασχίσεις απότομες πλαγιές μέχρι να καταλήξεις στην καταπράσινη μονή. Πριν φύγεις, κάνε μια στάση στο γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Αντωνίου και δοκίμασε θαλασσινά στο Δελφίνι ή κατσικάκι στη λαδόκολλα που είναι η παραδοσιακή συνταγή του νησιού.

Δονούσα

donousa2 a2df3


Το δυσπρόσιτο νησί ανάμεσα σε Νάξο και Αμοργό, έχει γίνει το πιο δημοφιλές στις Μικρές Κυκλάδες τα τελευταία χρόνια. Εκεί, θα χάσεις την αίσθηση του χρόνου, θα περπατήσεις πολύ, θα ανακαλύψεις μυστικά μονοπάτια, ειδυλλιακές παραλίες και θα γνωρίσεις τους ελάχιστους κατοίκους στα τρία μόλις χωρία που διαθέτει. Αν κουραστείς μπορείς να πάρεις το τοπικό λεωφορείο που διασχίζει καθημερινά τον μοναδικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο του νησιού. Η πιο φημισμένη παραλία για να κατασκηνωτές είναι ο Κέδρος. Με χρυσή άμμο, κοφτερά βράχια και πράσινα νερά θυμίζει εξωτικό νησί. Θα στήσεις τη σκηνή σου σε μια ιδιωτική έκταση με ντουζιέρες και τουαλέτες που ανήκουν στο μαγαζί δίπλα στην παραλία. Στο Λιβάδι, κάτω από τους κέδρους υπάρχουν μερικοί ακόμη κατασκηνωτές. Αν ξεκινήσεις πεζός, θα χρειαστεί να κάνεις μια διαδρομή περίπου μισής ώρας για να φτάσεις, οπότε προετοιμάσου ανάλογα, με καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό και άφθονο νερό. Όταν θέλεις να επιστρέψεις στον «πολιτισμό», κάνε μια βόλτα στον Σταυρό που συγκεντρώνει ελάχιστα ταβερνάκια και ακόμη λιγότερα μπαράκια.

Κάτω Κουφονήσι

 koufonisi1 b567e


Στο μικρό ακατοίκητο νησί, θα έρθεις σε επαφή με τη φύση, θα καταλάβεις τι θα πει απομόνωση, ηρεμία και θα νιώσεις για λίγο σα ναυαγός. Οι παραλίες και οι διαδρομές θα σε μαγέψουν με τα κρυστάλλινα διαυγή νερά τους. Δοκίμασε να επισκεφτείς το έρημο χωριό και τον παλιό οικισμό, στον οποίο παλαιότερα κατοικούσαν μόλις δέκα οικογένειες ενώ πλέον θα δεις λίγους ψαράδες που περνούν εκεί το καλοκαίρι. Φτάσε μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίας και κάνε στάσεις στις παραλίες Δέτης και Λάκοι για να δροσιστείς. Η μόνη ταβέρνα στο νησί με σπιτικό φαγητό και νερό είναι ο Βενετσάνος. Αν δεν αντέξεις πάρε το καραβάκι για το κοσμικό, αλλά εξίσου όμορφο, πάνω Κουφονήσι.

Φέτος επίλεξε να δοκιμάσεις έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών, να έρθεις πιο κοντά στη φύση και να κοιμηθείς κάτω από τα αστέρια... έστω και για ένα βράδυ. Όποιον προορισμό και αν επιλέξεις, να θυμάσαι, ότι το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται και τιμωρείται από τον νόμο.

camping 541c0

Αν παρόλα αυτά είσαι αποφασισμένος, προσπάθησε να σεβαστείς το φυσικό περιβάλλον και τους ελάχιστους κατοίκους των παραπάνω νησιών. Καλές διακοπές!