Just got back from... Ικαρία: Ένας μίνι ταξιδιωτικός οδηγός για το νησί της ανεμελιάς

Just got back from... Ικαρία: Ένας μίνι ταξιδιωτικός οδηγός για το νησί της ανεμελιάς

Πού να φας, πού να βγεις, ποιες παραλίες αξίζουν, αλλά και όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν κανονίσεις ταξίδι στο νησί του Ίκαρου!

Σίγουρα πολλά θα έχεις ακούσει για την Ικαρία. Το νησί που ξυπνά αργά και που ζει στους δικούς του, χαλαρούς ρυθμούς, τα γεμάτα διασκέδαση πανηγύρια, το κρασί που ρέει άφθονο και η ανεμελιά που χαρακτηρίζει κάθε "καριώτικη" στιγμή, είναι μόνο μερικά από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά των περισσότερων αφιερωμάτων και ταξιδιωτικών οδηγών για το μαγικό αυτό κομμάτι του Αιγαίου.

Υπάρχουν δύο "Ικαρίες". Αυτή του Ιουλίου και αυτή του Αυγούστου. Εγώ, ως υπερτυχερή (που το αγόρι μου είναι Καριώτης) μόλις γύρισα από μια εβδομάδα ηρεμίας και απόλυτης χαλάρωσης και γεμίζω μπαταρίες για να υποδεχθώ το άλλο, αυγουστιάτικο νησί.

Ποια είναι η Ικαρία του Ιουλίου; Αν θέλεις να απολαύσεις το νησί, χωρίς όμως να αναρωτιέσαι πού θα χωρέσεις την πετσέτα σου στην άμμο, η καλύτερη περίοδος είναι από τα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου. Έχει κόσμο - αλλά όχι τόσο κόσμο ώστε να μην απολαύσεις όπως πρέπει τα αξιοθέατα του νησιού.

Ποια είναι η Ικαρία του Αυγούστου; Πάρε την παρέα σου και έλα. Το πιο παρεΐστικο mood θα σε βρει σε κάποια παραλία του νησιού, ενώ τα μπαράκια, τα πανηγύρια και οι βραδιές γεμάτες χορό, που κρατούν μέχρι το πρωί θα σε αναζωογονήσουν για ολόκληρο το φθινόπωρο. Προετοιμάσου, όμως, για αρκετή πολυκοσμία, αφού τα τελευταία χρόνια, την περίοδο του 15Αύγουστου, το νησί είναι γεμάτο τουρίστες, αλλά και Έλληνες που θέλουν να δουν από κοντά τι σημαίνει Λαγκάδα.


Και αφού τελειώσαμε με τα... διαδικαστικά, προχωράμε στα σημαντικά.

Τα δικά μου αγαπημένα μέρη στην Ικαρία, που πρέπει να δεις, όποια περίοδο κι αν διαλέξεις να την επισκεφθείς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ευχαριστηθείς τις διακοπές σου, να έχεις αυτοκίνητο. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το ωτοστόπ είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στην Ικαρία - αρκεί να έχεις λίγη υπομονή.

Παραλίες

Μπορώ να σου μιλάω ώρες ατέλειωτες για τις παραλίες της Ικαρίας, όμως για τώρα, ας μείνουμε στα βασικά.

Σεϋχέλλες. Ένα όνομα, μια παραλία. Και τι παραλία. Ο καλύτερος τρόπος να πας, είναι να πάρεις το σκαφάκι από το λιμανάκι του Μαγγανίτη. Σε μόλις πέντε λεπτά, θα βρεθείς στην όαση με τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά και τα ολόλευκα βότσαλα.

IMG 8883
IMG 8888

Σημείωσε: Οι φωτογραφίες είναι άφιλτρες!

Πού να φάω;
Ακριβώς μετά από το μπάνιο σου στις Σεϋχέλλες, must προορισμός για φαγητό/καφέ/ποτό, είναι το μπαράκι "Στο γιαλό κάνει φουρτούνα", πάνω στο λιμανάκι του Μαγγανίτη. Θα μας ευγνωμονείς.

IMG 8614

Αν το πετύχεις και με πανσέληνο, μη χάσεις το "Full Moon Party", όπου θα ευχαριστηθείς ποτό ακριβώς κάτω από το φεγγάρι.

Μεσακτή. Ο παράδεισος των surfers. Τεράστια αμμουδιά, καθαρά νερά, beach bars γι' αυτούς που ψάχνουν οργανωμένες παραλίες και άπειρος χώρος για να βάλεις την πετσέτα σου, αν δε σου αρέσουν οι ξαπλώστρες.

IMG 2341

Τέλεια ευκαιρία για ένα μάθημα surf, στο Ikaria Surf School, αν έχει κύμα, ή για μια βόλτα με sup, ή κανό, αν πετύχεις τη Μεσακτή χωρίς αέρα (πράγμα αρκετά σπάνιο).

IMG 8891
IMG 8840
IMG 8897

Μη φύγεις πριν το ηλιοβασίλεμα, θα χάσεις μοναδικά χρώματα και ένα απίστευτο τοπίο.

IMG 2358

Μετά από το μπάνιο/τη γεμάτη surfing μέρα σου στη Μεσακτή, σίγουρα θα πεινάς. Δίπλα από τη Μεσακτή βρίσκεται το χωριό Αρμενιστής, που έχει μικρές ταβερνούλες, ιδανικές για να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο περίεργο ουρανίσκο.

Το "Ζεύκιν", έχει νόστιμα φαγητά στις πιο gourmet εκδοχές τους (όπως σαλάτα με πένες, κοτόπουλο, μάνγκο και κάρυ, αλλά και πιο παραδοσιακά, όπως μπρουσκέτες με ικαριώτικη καθούρα) και αυτήν εδώ τη θέα.

IMG 8894
IMG 8896

Άλλο ένα must για φαγητό που δεν πρέπει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ να χάσεις, είναι το "Στα Πέριξ", στο χωριό της Ακαμάτρας.

IMG 8898

Ανοιχτό από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ, εκεί θα δοκιμάσεις παραδοσιακά φαγητά με τα πιο φρέσκα υλικά (και είναι όντως όλα ολόφρεσκα) και θα φύγεις με ένα τεράστιο χαμόγελο κι ένα γεμάτο στομάχι. Φιλόξενο, αυθεντικό σέρβις, καλές τιμές και bonus το γλυκάκι στο τέλος.

Και για ποτό, πού πάμε; Παντού! Δοκίμασε Ικαριώτικο κρασί όπου κι αν βρεθείς - είναι βαρύ, είναι γλυκό και σε μεθάει όμορφα, χωρίς καν να το καταλάβεις. Στην περίπτωση που ψάχνεις κάτι πιο mainstream, ο Χριστός Ραχών είναι το μέρος που ψάχνεις (μιλάμε πάντα για μετά τις 12 το βράδυ). Μπαράκια με τέλεια cocktails (όπως το "Δεντρόσπιτο"), αλλά και ένα στενό με μπαράκια που βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο, θα σου θυμίσουν κάτι από Κυκλάδες.

IMG 2584

Πανηγύρια & happenings

Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε ντόπιο, σίγουρα θα ξέρει πού και πότε έχει πανηγύρια, συναυλίες, ή άλλες μουσικές βραδιές - σχεδόν κάθε μέρα έχει κάτι σε κάποια γωνιά του νησιού και σε πολλά μαγαζιά θα βρεις αφίσες με τα... events της Ικαρίας.

Το πανηγύρι που δεν πρέπει να χάσεις είναι αυτό της Λαγκάδας, το Δεκαπενταύγουστο.

IMG 2679

Εναλλακτικά, ωραία πανηγύρια, για να δεις σωστά τι σημαίνει "ικαριώτικο πανηγύρι", είναι αυτά στο Χριστό Ραχών, στην Αρέθουσα και στον Προφήτη Ηλία.

Βάλε λοιπόν στη βαλίτσα σου τα απολύτως απαραίτητα - γιατί στην Ικαρία το μόνο που θα χρειαστείς ως αξεσουάρ είναι το θαλασσινό αλάτι - κλείσε το κινητό σου κι ετοιμάσου για διακοπές που θα σου μείνουν αξέχαστες!

φωτογραφίες: Ελίνα Μακροδημήτρη