Ποια είναι τα πράγματα που θα χρειαστείς σε περίπτωση σεισμού;

Ποια είναι τα πράγματα που θα χρειαστείς σε περίπτωση σεισμού;

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας. Οι επιστήμονες για πρώτη φορά δεν εμφανίζονται καθησυχαστικοί αλλά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για έναν μεγάλο σεισμό που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6,5 ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, πολλές τάσεις έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή του ελλαδικού χώρου και είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσει μία ισχυρή σεισμική δόνηση.

Το γεγονός ότι η σεισμικότητα στη χώρα μας είναι υψηλή, δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλει αλλά να μας κινητοποιήσει ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη δόνηση. Για τον λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε μία λίστα με όλα τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχετε στο αυτοκίνητό σας σε περίπτωση σεισμού.

Αρχικά βρείτε μία χάρτινη ή ξύλινη κούτα στην οποία θα τοποθετήσετε τα απολύτως απαραίτητα αντικείμενα που θα χρειαστείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευασίες που υπάρχουν στο σπίτι σας καθώς και μικρότερα κουτάκια για να διαχωρίσετε τα τρόφιμα από τα υπόλοιπα αντικείμενα.

 20141106 182407 26398

Θα χρειαστείτε τα εξής:

- 2 λίτρα νερό
- Τροφές που δεν αλλοιώνονται και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά (μπάρες δημητριακών, ξηροί καρποί, μέλι, κράκερς, φρυγανιές)
- Φακελάκια καφέ/ τσάι
- Μπρίκι
- Γκαζάκι
- Αναπτήρας
- Κεριά
- Φακός
- Ραδιοφωνάκι
- Μπαταρίες
- Χαρτί υγείας
- Υγρά μαντηλάκια
- Σαπούνι
- Φαρμακείο: Παυσίπονα, απολυμαντικά τραυμάτων, οινόπνευμα
- Κινητό τηλέφωνο με άλλο νούμερο
- Χαρτί με τα τηλέφωνα ανάγκης καθώς και τους αριθμούς φίλων και συγγενών
- Επικυρωμένες φωτοτυπίες πιστοποιητικών
- 20 ευρώ
- Κουβέρτα
- Μπουφάν
- Εσώρουχο

9 5 6 6 3cm outdoor font b earthquake b font emergency first aid kit survival

Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί αλλά και θάνατοι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, οφείλονται κυρίως στον πανικό. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και αφού καταφέρετε να βγείτε ασφαλείς από το κτήριο, πηγαίνατε στο αυτοκίνητό σας σε κάποιον ανοιχτό χώρο που θα είστε προστατευμένοι και θα έχετε όλα όσα χρειάζεστε μέχρι να καταφέρετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.