Εσύ ξέρεις αν κάνεις τη δουλειά που σου ταιριάζει και σε κάνει ευτυχισμένη;

Εσύ ξέρεις αν κάνεις τη δουλειά που σου ταιριάζει και σε κάνει ευτυχισμένη;

Aν δεν είσαι σίγουρη κάνε τα τρία απλά βήματα που σου προτείνουμε και θα το ανακαλύψεις.

shutterstock 387274792

H επαγγελματική επιτυχία, αλλά και η αποτυχία, δεν πρέπει να ορίζονται με αντικειμενικούς όρους καθώς είναι εντελώς προσωπικές καταστάσεις και ως τέτοιες πρέπει να βιώνονται. Το ποια δουλειά είναι η σωστή για εσένα, το πόσο γρήγορα μπορείς να φτάσεις στην επίτευξη των στόχων σου, αλλά και τα πρότυπα επιτυχίας που χρειάζεται να έχεις διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εσύ είσαι σίγουρη ότι έχεις θέσει τα «σωστά» standards στον εαυτό σου; Aκολούθησε τα τρία βήματα παρακάτω και ανακάλυψέ το.

Βήμα Πρώτο: Κάνε στον εαυτό σου κάποιες δύσκολες ερωτήσεις
Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το να κάνουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις που αφορούν το μέλλον μας σε δεκαπέντε χρόνια από τώρα. Το θεωρούμε προσωπική μας αποτυχία να θέτουμε τόσο μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς στόχους. Σκοπός είναι να πετύχουμε ό,τι θέλουμε εδώ και τώρα. Έτσι έχουμε μάθει να ορίζουμε την επιτυχία, συναρτήσει της ταχύτητας και αυτό είναι καιρός να αλλάξει. Αν ανατρέξουμε στις βαθύτερες μνήμες μας και κάτσουμε να σκεφτούμε και τα όνειρα που κάναμε μικρές, ανεπηρέαστες από εξωτερικούς παράγοντες τότε μόνο θα δούμε σε τι αξίζει να επιμείνουμε και να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια. Μπορεί να ακούγεται γλυκανάλατο αλλά ο μόνος τρόπος για να αποβάλλεις το άγχος της αποτυχίας από πάνω σου είναι να δεις τι πραγματικά θες εσύ. Τι ήθελες από πάντα. Οι αξίες σου μπορεί να μην έχουν να κάνουν με τα υλικά αγαθά και τις οικονομικές απολαβές, αλλά να στηρίζονται στην καλοσύνη, στην ακεραιότητα, στην αξιοπιστία. Μπορεί να μην θες η «κληρονομία σου στο σύμπαν» να είναι ένας μισθός με πολλά μηδενικά, αλλά μία δεμένη οικογένεια, μια μεγάλη παρέα φίλων, ένας κινηματογραφικός έρωτας. Δεν είναι κακό οι στόχοι μας να μην ταυτίζονται με τη δομή της ανταγωνιστικής μας κοινωνίας. Κακό είναι να μην τους αναγνωρίζουμε και να μην τους ακολουθούμε.

Βήμα Δεύτερο: Άλλαξε κλαδί
Η καριέρα μας μπορεί να κρατήσει και πενήντα ολόκληρα χρόνια. Σε αυτή τη διάρκεια έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε αντικείμενο πέντε με εφτά φορές. Ε ας το κάνουμε λοιπόν. Μόνο αν «αφήσουμε το ένα κλαδί και πιαστούμε σε ένα άλλο» θα καταλάβουμε ποιος κλάδος μας ταιριάζει απόλυτα και μας βοηθά να ξεδιπλώσουμε όλα τα ταλέντα μας ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ναι το ξέρουμε πως οι αλλαγές μπορεί να είναι χαοτικές και δύσκολες αλλά στη δουλεία, όπως και στη ζωή, κερδίζει μόνο αυτός που τολμά. Το να φτιάξεις ένα βιογραφικό που να αποδεικνύει πως μπορείς να προσαρμοστείς και να αποδώσεις σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα, μόνο καλό μπορεί να σου κάνει. Πίεσε τον εαυτό σου να δοκιμάσει αρκετά επαγγελματικά μονοπάτια πριν πάρει τον δρόμο που θα τον οδηγήσει στην κορυφή!

Βήμα Τρίτο: Είμαι επιτυχημένη όταν...
Συμπλήρωσε την πρόταση! Η Denise Taylor, Ψυχολόγος και Σύμβουλός Καριέρας, μας προτρέπει να κάνουμε το παρακάτω απλό αλλά έξυπνο τεστ. Να πάρουμε ένα κομμάτι χαρτί και να γράψουμε τριάντα φορές την πρόταση «Είμαι επιτυχημένη όταν...» συμπληρώνοντας κάθε φορά κάτι διαφορετικό στο τέλος. Θα δεις πως δεν θα έχεις τριάντα διαφορετικές παρορμήσεις αλλά αρκετές φορές θα επαναλάβεις αυθόρμητα το ίδιο. Πχ. «έχω λεφτά». Ε αυτό σημαίνει ότι αυτό που επαναλαμβάνεις είναι αυτό που θες πραγματικά και πρέπει να γίνει ο στόχος ζωής σου ώστε να γίνεις κάποια στιγμή όχι μόνο επιτυχημένη, αλλά και ευτυχισμένη. Ακόμα να πιάσεις χαρτί και μολύβι;