Πώς η σεξουαλική παρενόχληση σου κοστίζει την καριέρα

Πώς η σεξουαλική παρενόχληση σου κοστίζει την καριέρα

Μία πραγματική ιστορία είναι εδώ για εσένα!

Η Έλεν ξεκίνησε να εργάζεται σε ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έναν Γενάρη κάποια χρόνια πριν. Η Έλεν μοιράστηκε ένα μικρό γραφείο με το αφεντικό της και πριν έρθει το καλοκαίρι της ίδιας χρονιά δέχθηκε την πρώτη της σεξουαλική πρόταση. Την απέρριψε. Στην αρχή η στάση της μοιάζει να είχε αποτέλεσμα.

Ένα χρόνο αργότερα το αφεντικό της πρότεινε ξανά να βρεθούν για σεξ. Της είπε ότι είναι όμορφη, προσπάθησε να τη φιλήσει, να τη στριμώξει, να την αγγίξει. Κάποια στιγμή έβαλε το χέρι του κάτω από το πουκάμισο της. Η Έλεν τον έσπρωξε μακριά και τότε όλα έγιναν πολύ χειρότερα.

"Ο προϊστάμενός μου άρχισε να αυνανίζεται μπροστά μου" λέει στο ELLE. Την εξανάγκαζε να κάνει υπερωρίες για να τελειώσει τη δουλειά της. "Δεν μπορούσα να φύγω από το γραφείο. Έπρεπε να παραδώσω τη δουλειά μου, έπρεπε να γίνουν πράγματα. Εργαζόμουν για μια οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα" προσθέτει.

Η παρενόχληση συνεχίστηκε για περίπου ένα χρόνο. "Ένιωθα πραγματικά ντροπή, πραγματικά τρομαγμένη για πολύ καιρό" ομολογεί και αποκαλύπτει ότι δεν τον ανέφερε στον διευθυντή ολόκληρου του τμήματος γιατί φοβόταν ότι θα υπήρχαν αντίποινα.

"Φοβόμουν ότι δεν θα με πίστευε" είπε, ειδικά αφού είχε συνεργαστεί για πολύ καιρό με τον άνθρωπο που την παρενοχλούσε. Επιπλέον ήξερε πολύ καλά ότι ήταν κάτω από τη δικαιοδοσία του. "Την ημέρα που υπογράψαμε τη σύμβαση εργασίας, το μεγάλο αφεντικό με πήρε στην άκρη και μου ξεκαθάρισε ότι θα έχω δουλειά... αρκεί να το θέλει εκείνος" είπε αναφερόμενος στον άντρα που αυνανιζόταν μπροστά στην Έλεν. "Όσον τον ικανοποιείς, θα έχεις δουλειά".

Η Έλεν αποφάσισε να τα εγκαταλείψει όλα -τη δουλειά, το χώρο, τις ΜΚΟ, τον ανθρωπισμό, ακόμη και τη χώρα. "Απλά έφυγα και προσπάθησαν να βρω κάτι άλλο. Αυτό ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της καριέρας μου στις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φοβόμουν να ασχοληθώ ξανά με αυτή τη δουλειά. Δεν μπορούσα πλέον να το κάνω" λέει.

Η απόφαση της Έλεν να μην μιλήσει, να μην καταγγείλει αλλά να φύγει μακριά από τον εφιάλτη της είναι εξαιρετικά κοινότοπη και αυτό είναι ανησυχητικό αναφέρει το ρεπορτάζ του ELLE.

Σε έκθεση του 2016 σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση, η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για την Απασχόληση των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι πολύ σπάνια το θύμα μετά από ένα περιστατικό παρενόχλησης ενημερώνει τους επόπτες ή τους εκπροσώπους των συνδικάτων. Τα περισσότερα θύματα φοβούνται ότι κανείς δεν θα τα πιστέψει ή ότι θα υποστούν συνέπειες. Αυτοί οι φόβοι είναι βάσιμοι δεδομένου ότι περίπου τα τρία τέταρτα όσων καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος τους βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίποινα. Τιμωρούνται.

Η Έλεν αντέδρασε όπως οι περισσότερες Έλεν εκεί έξω. Σε πρόσφατη μελέτη τους οι Heather McLaughlin, Amy Blackstone και Christopher Uggen διαπίστωσαν ότι το 80% των γυναικών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης στα πρώτα χρόνια της καριέρας τους αλλάζουν δουλειά μέσα σε 24 μήνες.

Τα θύματα έχουν 6,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αλλάξουν δουλειά από όλους όσοι δεν παρενοχλούνται στο χώρο εργασίας, ακόμη και αν είναι νέες, εργαζόμενες, μητέρες που συντηρούν μια μονογονεϊκή οικογένεια. Είναι ένας αριθμός που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στα εισοδήματα αλλά και τις προοπτικές καριέρας των γυναικών.

"Αν όμως φεύγεις από τη δουλειά για να αποφύγεις ένα αρπακτικό πρέπει συνέχεια να διεκδικείς ξανά τα ίδια και τα ίδια, πρέπει να αναζητήσεις μια άλλη θέση, με λιγότερα χρήματα, να αποδείξεις ξανά τον εαυτό σου σε κάποιον άλλον" σχολιάζει η Ariane Hegewisch.

Η σεξουαλική παρενόχληση όχι μόνο τραυματίζει το θύμα αλλά αλλάζει τις οικονομικές συνθήκες του. "Μερικές παραιτούνται από τη δουλειά τους ακόμη και χωρίς να έχουν μια άλλη αντιπρόταση" συμπληρώνει.

"Η σεξουαλική παρενόχληση διαμορφώνει τη σταδιοδρομία των γυναικών με τον τρόπο που το νερό γλύφει και διαβρώνει ένα βράχο" σημειώνει η Bryce Covert. Η ιστορία κάθε μιας Έλεν εδώ.