Κροατία: ραντεβού στο Lokrum
Μόλις 10 λεπτά δια θαλάσσης το μικρό νησί των Δαλματικών Ακτών προσφέρεται για εξερευνητές, δεινούς κολυμβητές, γυμνιστές ή απλώς λάτρεις της ραστώνης
Τα' παμε. Το Ντουμπρόβνικ παρά τις φυσικές ομορφιές του δε φημίζεται για τις –ιδιωτικές και δημόσιες- παραλίες του. Ωστόσο, η μικρή κατάφυτη νησίδα ακριβώς απέναντι από τη μεσαιωνική πόλη, ναι, αυτή που θα βαρεθείς να έχεις θέα, είναι μια χαρά περίπτωση για μια μικρή μονοήμερη απόδραση, μπάνιο σε μια μίνι «Νεκρά Θάλασσα» και περιήγηση στο κλειστό πλέον Μοναστήρι των Βενεδικτίνων. 600 μόλις μέτρα από το Ντουμπρόβνικ το Λόκρουμ υπήρξε θερινό θέρετρο του Αρχιδούκα της Αυστρίας Μαξιμιλιανού, από την εποχή του οποίου σώζονται μέχρι και σήμερα στο νησί ο βοτανικός κήπος και το μοναστήρι. Το φρούριο στο οποίο έχει δοθεί καταχρηστικά το όνομά του είναι δημιούργημα των Φράγκων. Πώς η Κωνσταντινούπολη έχει τα Πριγκιπόνησα και η Αθήνα τα νησιά του Αργοσαρωνικού; Ε, το Ντουμπρόβνικ έχει το Λόκρουμ.
Εκτός από το Μοναστήρι των Βενεδικτίνων, οι οποίοι έμειναν για αιώνες στο νησί, καλλιεργώντας μάλιστα εξωτικά φρούτα και λαχανικά, στο Λόκρουμ θα βρεις μικρούς κολπίσκους για να δροσίσεις τις καταπονημένες σου πατούσες, μια λίμνη βάθους 10 μέτρων με αλμυρό νερό, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν μίνι «Νεκρά Θάλασσα» αλλά και μια παραλία γυμνιστών –προσοχή αν συγκαταλέγεις εαυτόν στο σεμνότυφο ποίμνιο. Και για να καταρρίψουμε οριστικώς το μύθο που θέλει το μέγεθος σώνει και ντε να μετράει, έχε κατά νου όταν θα σουλατσάρεις στα κατάφυτα δρομάκια του Λόκρουμ πως η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία χρειάστηκε να καταβάλει περί τα 575.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα για να αποκτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας του τόσου δα νησιού.