Μάσκα, βατραχοπέδιλα, αναπνευστήρας, φύγαμε για Lembongan
Ένα νησί σε απόσταση μόλις δύο ωρών δια θαλάσσης από το Μπαλί είναι ο αδιαφιλονίκητος παράδεισος των scuba divers. Και όχι μόνο αυτών...
Πες ότι έφτασες μέχρι το εξωτικό Μπαλί. Πες ότι το εξερεύνησες σύμπαν, έγινες ένα με την κοσμοπλημμύρα της Kuta, αναβαπτίστηκες στο ζεν του Ubud, έτρεξες με ξέπλεκες κοτσίδες στους ορυζώνες και ένιωσες δέος να σε κυριεύει στη θέα των δύο επιβλητικών ηφαιστείων του νησιού. Και μετά τι; Μετά μπορείς να πάρεις τη βάρκα, το σκάφος, ακόμη και το καταμαράν από το νότιο τμήμα του Μπαλί –συγκεκριμένα από το Sanur και το Benoa- και να κάνεις μια μίνι εκδρομή, που στην πραγματικότητα θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως αρχετυπικό τροπικό παράδεισο: τη νήσο Lembongan. Εντάξει, από όνομα μπορεί να μη λέει πολλά, όμως από παραλίες σαν κι αυτές που χάζευες στη «Γαλάζια Λίμνη» σκίζει.
Το Lembongan (ή Nusa Lembongan) παρότι ανερχόμενος -παρελκόμενος- προορισμός για όσους βαριούνται τη βαβούρα του Μπαλί καταφέρνει ακόμη και σήμερα να διατηρήσει τις δαφνες του low-key προορισμού και να αποφύγει στο μεγαλύτερο μέρος του τα αισθητικά τουριστικά κλισέ. Οι παραλίες είναι ακόμη παρθένες και αμμώδεις, τα νερά γαλαζοπράσινα, τα μονοπάτια σε προκαλούν να περπατήσεις ολόκληρο το νησί με τα πόδια (μη φανταστείς 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι όλο κι όλο), τα ποδήλατα των ταξιδιωτών σκίζουν ξέγνοιαστα τα λασπωμένα περάσματα της τροπικής ζούγκλας.
Μέχρι πρότινος το Lembongan ήταν κατά κύριο λόγο θέρετρο για οικογένειες Μπαλινέζων, ωστόσο τα μεγάλα ωραία κύματά του δελέασαν αρκούντως τους surfers και ο πολυποίκιλος βυθός του λειτούργησε σχεδόν παβλοφικά στη συνείδηση των scuba divers. Αν καταδυθείς, μάλιστα, (στο Crystal Bay να πας) ίσως έχεις τη μοναδική ευκαιρία στη ζωή σου να έρθεις τετ α τετ με το τροπικό ψάρι mola mola. Αν πάλι αποφασίσεις να μην επιστρέψεις στο Μπαλί, γοητευμένη από το ατόφιο τροπικό σκηνικό, στο Lembongan θα βρεις μια σκιερή, δροσερή βίλα προς ενοικίαση να γείρεις τον κοσμοπολιτισμό σου.