«Δε θα φανταζόμουν ποτέ ότι ως sex editor θα λάμβανα τέτοια μηνύματα»

Γωγώ Φούντα
«Δε θα φανταζόμουν ποτέ ότι ως sex editor θα λάμβανα τέτοια μηνύματα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο θα σου πω μία μικρή ιστορία

Από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία και συγκεκριμένα ως συντάκτρια στο Queen και το Ratpack, μου έλαχε ένα φορτίο, το οποίο βαρύ δε θα το πω, σε καμία περίπτωση, αλλά θα το πω ιδιαίτερο γιατί ακριβώς αυτό είναι. Που λέτε, εδώ και περίπου 7 χρόνια, μεταξύ άλλων γράφω και περί «Σεξ και Σχέσεων», αλλά θα έλεγα με έναν τρόπο πιο χιουμοριστικό και παρεΐστικο κατάλληλο για τις ανάγκες του διαδικτύου, το οποίο όσο να πεις απαιτεί απλότητα και αμεσότητα.

Δε θα κρυφτώ: Έχει χρειαστεί –και ήθελα κι εγώ για να είμαι ειλικρινής- να γράψω θέματα τολμηρά, τα οποία πιθανότατα να απαγόρευα σε κάποιον δικό μου να διαβάσει, όχι γιατί ντρέπομαι, αλλά γιατί όταν ο τίτλος σου είναι «Τα 5 μυστικά για το καλύτερο στοματικό σεξ» το τελευταίο που θέλεις είναι να διαβαστεί από τον πατέρα ή τον αδερφό σου. Δεν το παίζω σεμνότυφη (ούτε καν), αλλά κάποιες φορές, ειδικά στο διαδίκτυο αναγκάζεσαι να υιοθετήσεις ένα προφίλ –ή να υποδυθείς μία περσόνα, που πιθανότατα να μην είναι εσύ 100%.

Γράφοντας λοιπόν περί σεξ, δεν περίμενα ποτέ ότι τα σχόλια και οι αντιδράσεις που θα λάμβανα θα ήταν τόσες πολλές. Όχι δεν το παίζω δημοφιλής (hellooooo ούτε τη φάτσα μου δεν ξέρεις), αλλά το θέμα του σεξ και των σχέσεων, είναι τόσο… κοινό και (σίγουρα) βιολογικής σημασίας, που όλοι έχουν μία άποψη πάνω σε αυτό.

Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσω ότι το προσωπικό μου προφίλ στο Facebook, δε θα χαρακτηριζόταν σε καμία περίπτωση προκλητικό (ίσως ούτε καν ενδιαφέρον) οπότε όταν συνέβη το πρώτο περιστατικό πραγματικά… εξεπλάγην.

«Γεια σου, γράφεις πολύ ωραία κείμενα», μου στέλνει άγνωστος αλλά ευγενέστατος άντρας, για να λάβει την απάντησή μου «Ευχαριστώ πολύ». Μηνύματα τα οποία ωστόσο δεν είχαν τελειωμό, μιας και η συνέχεια ήταν κάπως έτσι: «Και για πες, έχεις σχέση; Γράφεις χρόνια για σεξ; Τι έγινε; Δε μιλάς; Θα σε κάνω εγώ να μιλήσεις τώρα» και… τσουπ φωτογραφία! Όχι selfie (μα τι φαντάστηκες;) αλλά ένα ωραιότατο πλάνο του γεννητικού του οργάνου! Αληθινό, ψεύτικο δεν ξέρω (μου είναι αδιάφορο). Το block του πάντως το «έφαγε».

Και φυσικά η συνέχεια είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Δυστυχώς τα γεννητικά όργανα καταφθάνουν αρκετά συχνά στο inbox μου, τα περισσότερα οφείλω να ομολογήσω συνοδευόμενα από ύβρεις, μάλλον γιατί διαφωνούν με τα λεγόμενά μου. Ναι ξέρω τι θα μου πεις: «Τρελοί και περίεργοι υπάρχουν πολλοί, οπότε προσπάθησε να μη δίνεις σημασία», και πίστεψέ με αυτό κάνω. Δε θα τολμούσα σε καμία περίπτωση να βγάλω κάτι από όλα αυτά στη δημοσιότητα γιατί μάλλον προέρχονται από ανθρώπους με αρκετά σοβαρά θέματα. Μάλλον… δεν ξέρω…

Δυστυχώς όμως το θέμα δεν περιορίζεται στα μηνύματα, αλλά έχει επεκταθεί και στα σχόλια. Προφανώς και ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του και πόσο μάλλον σε ένα κείμενο το οποίο προορίζεται για μαζική κατανάλωση. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά: Όσο κι αν διαφωνείς σε θέματα σχέσεων και σεξ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΕ), προσπάθησε να περιορίσεις κάπως την προσωπική επίθεση σε αυτά που γράφεις. Σχόλια τύπου: «Ντρέπομαι που είσαι γυναίκα», είναι λίγο άσχημα δε νομίζεις; Και τελοσπάντων πίσω από το πληκτρολόγιο υπάρχει μία τύπισσα ακριβώς σαν εσένα, και όχι μία ζοφερή γυναίκα-αράχνη που έχει ως στόχο να «διαβρώσει» ήθη, έθιμα και συνειδήσεις.

Όλα αυτά φυσικά, τα αναφέρω με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, και τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να μπορέσουν να αποφευχθούν καταστάσεις και γεγονότα τα οποία πιθανότατα να αποβούν μοιραία. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσεις να εκφράσεις μία ακραία άποψη για κάποιον, ή να στείλεις επικριτικά σχόλια (και οτιδήποτε άλλο) μόνο και μόνο επειδή διαφωνείς, σκέψου ότι αυτό που κάνεις είναι μάλλον… ανούσιο. Και σε περίπτωση που πραγματικά θέλεις να βοηθήσεις ενημερώσου, γιατί υπάρχουν όντως επικίνδυνοι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από οθόνες υπολογιστών και ψεύτικα προφίλ.