Κινόα με γαρίδες και κάσιους!

Νικολέττα Ράλλη
Κινόα με γαρίδες και κάσιους!

Καλή εβδομάδα. Σήμερα θα μαγειρέψουμε! Και επειδή μεταξύ των post της Δευτέρας, μιλάμε για γυμναστική και ευεξία, αποφάσισα να σας μαγειρέψω κάτι υγιεινό, που να έχει σαν βασικό συστατικο, την τόσο διάσημη τα τελευταία χρόνια, κινόα.


Πριν περάσουμε στην συνταγή μας, ας ρίξουμε μια ματιά, στο τι ακριβώς είναι η κινόα και ποια είναι τα οφέλη της. Η κινόα είναι ο αποξηραμένος καρπός του φυτού κινόα και προέρχεται από την Λατινική Αμερική. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδερο, φυτικές ίνες, αλλά και σε βασικά αμινοξέα για του ανθρώπους, κάνοντας την ένα πλήρες είδος διατροφής.


Βοηθάει στην καρδιά, στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στις ημικρανίες, είναι εύπεπτη γιατί δεν περιέχει γλουτένη και είναι αντιοξειδωτική. Την κινόα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στο πρωινό, στις σαλάτες, ως υποκατάστατο του ρυζιού κ.α. Εγώ επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας την συνταγή κινόα με γαρίδες, την οποία την κάνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε διάφορες παραλλαγές.

Συντάγη για Κινόα με γαρίδες και κάσιους

Υλικά για 2 άτομα:

-2 κούπες του τσαγιού Κινοα
-10 γαρίδες φρέσκες καθαρισμένες (τα 5 κεφάλια κρατείστε τα για τον ζωμό)
-10 κάσιους
- Μισή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (το λευκό μέρος)
- Λίγο μαϊντανό (όπως στην φωτό)
- Μια ντομάτα ψιλοκομμένη, χωρίς φλούδα και σπόρια (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καπνιστή

kinoa

Σκεύη

- Μια κατσαρόλα
- Ένα γουοκ
- Μια τρυπητή κουτάλα

Προετοιμασία Κινόα

Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το κινόα μέσα σε νερό για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Αφού περάσουν τα δέκα λεπτά, την ξεπλένουμε την στραγγίζουμε και την αφήνουμε στην άκρη. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, γιατί μόνο έτσι θα φύγει η πικρίλα που έχει ο φλοιός του κινοα.

DSC 3224~2

Γεμίζουμε την κατσαρόλα μας με νερό, βάζουμε μέσα τα 5 κεφάλια γαρίδας και περιμένουμε να αρχίσει να βράζει. Ρίχνουμε το "καθαρό¨ κινόα και το βράζουμε για 15-20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο το στραγγίζουμε για ακόμα μια φορά.

Η ώρα του γουοκ

Καταρχάς τα υλικά μας πρέπει να είναι έτοιμα, ψιλοκομμένα γιατί οι κινήσεις μας θα είναι γρήγορες. Βάζουμε το γουοκ στο μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνουμε λίγο λαδάκι. Αφού "κάψει' ελάχιστα βάζουμε τα υλικά μας με διαφορά ενός λεπτού με αυτή την σειρά: πιπεριά, φρέσκο κρεμμύδι, ντομάτα. Τα ανακατεύουμε 4 λεπτά και βάζουμε τις γαρίδες. Οι γαρίδες μόλις ασπρίσουν είναι σχεδόν έτοιμες. Βάζουμε τα κάσιους, ανακάτεμα και μετά πιπέρι, αλάτι και καπνιστή πάπρικα με το μάτι!

DSC 3242~2

Με την τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε λίγο-λίγο κινόα και το βάζουμε στο γουοκ. Δεν χρειάζεται να το βάλετε όλο, αν επιθυμείτε μια συγκεκριμένη αναλογία.

DSC 3245~2

Σε χαμηλή πάντα φωτιά ανακατευτούμε για 5 λεπτά, σβήνουμε το μάτι και το φαγητάκι μας είναι έτοιμο.

DSC 3247~2

Καλή μας όρεξη!

DSC 3254~2

Tips
Αν σας περισσέψει Κινοα, μπορείτε να την βάλετε στο ψυγείο έως και 3 μέρες. Αν δεν είχε βράσει και σε ζωμό, μπορείτε να την βάλετε σε σαλάτα ή γιατί όχι σε μια άλλη version της παραπάνω συνταγής με κοτόπουλο!

Επικοινωνείτε μαζι μου στο facebook.

Με ακολουθείτε στο twitter.

Θαυμαζετε τις φανταστικές μου φωτογραφίες στο instagram.