Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Τips για να την κάνεις απίστευτα ζουμερή

Ερμιόνη Σαρρή
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Τips για να την κάνεις απίστευτα ζουμερή

Μαμαδίστικες συμβουλές για να μη «στεγνώσει».

Και το φαγητό ξεκινά. Επίσημα πλέον μπορούμε να πούμε πως αποθηκεύουμε τη ζυγαριά μέσα σε μαύρη σακούλα και την κρύβουμε κάπου καλά καλά για κανά μήνα περίπου. Και επειδή δε γίνεται να λείπει η γαλοπούλα από το τραπέζι, δες πώς θα την κάνεις ζουμερή και λαχταριστή.

Ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα τα καταφέρεις, μην αγχώνεσαι!

- Ακόμη πιο ζουμερό αποτέλεσμα θα σου δώσει μια φρέσκια γαλοπούλα! Μπορεί οι κατεψυγμένες να είναι πιο οικονομικές, παρόλα αυτά το κρέας τους στεγνώνει πιο γρήγορα. Η επιλογή δική σου!

- Αν αγοράσεις κατεψυγμένη γαλοπούλα πρόσεξε να την ξεπαγώσεις σωστά. Μη γεμίσεις τη λεκάνη με νερό και μην την αφήσεις να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαίρεσε απλώς την πλαστική συσκευασία, τοποθέτησέ την στο ψυγείο και άφησέ την πάνω από 24 ώρες να ξεπαγώσει τέλεια με την... ησυχία της.

- Πριν την βάλεις στο ταψί, ρίξε την στο... αλάτι. Το αλατόνερο απορροφάται γρήγορα από τη γαλοπούλα, η οποία γίνεται με αυτό το απλό tip πιο ζουμερή.

- Είτε επιλέξεις φρέσκια, είτε κατεψυγμένη, φρόντισε να την βάλεις στο ταψί αφού την έχεις στεγνώσει πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.

- Η σωστή μαρινάδα μπορεί να κάνει τη γαλοπούλα σου σούπερ ζουμερή και νόστιμη. Ρίξε σε ένα μπολ 4 κουταλιές βούτυρο, 3 κ.σ χυμό πορτοκαλιού, 1 κ.γ από το ξύσμα του, 1 σφηνάκι κονιάκ, λίγο αλατοπίπερο και ½ κ.γ θυμάρι. Ανακάτεψε καλά και έπειτα τρύπησε σε μια μεριά την πέτσα της γαλοπούλας και από εκείνο το σημείο ρίξε το μείγμα ανάμεσα στο στήθος και την πέτσα.

- Επιπλέον, άλειψε την επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό της γαλοπούλας με βούτυρο ή μαργαρίνη.

- Για ακόμη πιο λαχταριστό και ζουμερό αποτέλεσμα, κάλυψε το στήθος της γαλοπούλας με λωρίδες από μπέικον. Όσο το μπέικον θα ψήνεται, το λίπος του θα χαρίζει την πολυπόθητη υγρασία στο στήθος της γαλοπούλας.

- Η γέμιση της γαλοπούλας δε θα πρέπει να είναι ασφυκτική. Προσοχή στην ποσότητα, λοιπόν!

- Δέσε τη γαλοπούλα πολύ χαλαρά. Αν είναι πολύ σφιχτά δεμένη, χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ψηθεί. Αυτό τι σημαίνει; Μα φυσικά ότι κινδυνεύει να στεγνώσει.

- Ψήσε τη γαλοπούλα έχοντας το στήθος της στην κάτω πλευρά του ταψιού.

- Όταν τη βγάλεις από το φούρνο κάλυψέ την με αλουμινόχαρτο και άφησέ την για περίπου μισή ώρα να «ηρεμήσει». Πριν την σερβίρεις άλειψε ξανά την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο.