Πέθανε ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές κοσμημάτων του Hollywood

Πέθανε ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές κοσμημάτων του Hollywood

Ήταν ο άνθρωπος που «χάρισε» στην Audrey Hepburn τις εμβληματικές πέρλες που φορούσε στο «Breakfast at Tiffany's».

GettyImages 51712389
GettyImages 99039876
GettyImages 109082518

Ο Kenneth Jay Lane δεν ήταν μια συνηθισμένη περίπτωση σχεδιαστή κοσμημάτων. Δεν σμίλευε το χρυσό, ούτε αναζητούσε την καθαρότητα των διαμαντιών. Ο Kenneth Jay Lane «ήταν ένας μάγος, ένας θαυματοποιός», όπως είχε δηλώσει και ο Andy Warhol, o οποίος έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά «faux» κοσμήματα που έχουμε δει στις κλασικές, Χολιγουντιανές ταινίες. Ο Kenneth Jay Lane δεν δημιουργούσε κοσμήματα αμύθητης αξίας, αλλά απαράμιλλης αισθητικής και γι’ αυτό είχε αγαπηθεί από stars του βεληνεκούς της Elizabeth Taylor και της Audrey Hepburn. Το κολιέ με τις πέντε σειρές από πέρλες που φορούσε η τελευταία στο πιο fashionable film της εκατονταετίας, στο «Breakfast at Tiffany’s», ήταν δικό του σχέδιο.

H Carolina Herrera με τον Kenneth Jay Lane
Και ήταν ίσως το κομμάτι που μας έχει μείνει περισσότερο από όλα χαραγμένο στην μνήμη μας όταν φέρνουμε στο νου μας την εικόνα της ηθοποιού να φοράει το L.B.D. Givenchy φόρεμα της, τα cat eyes της και να «χαζεύει» την βιτρίνα του πιο διάσημου κοσμηματοπωλείου της Νέας Υόρκης. Ο Kenneth Jay Lane βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο «Μεγάλο Μήλο», σε ηλικία 85 ετών. Ο θάνατός του, σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα του Hollywood Reporter, προήλθε από φυσικά αίτια. Ο jewelry designer είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον οίκο Christian Dior και με τον σχεδιαστή Roger Vivier, ενώ είχε υπάρξει ο αγαπημένος πολλών Πρώτων Κυριών της Αμερικής. Κοσμήματά του είχαν στην κατοχή τους οι: Jackie Kennedy, Barbara Bush και Nancy Reagan. Σε μία δημοπρασία που έγινε το 1996, σε συνεργασία με τον οίκο Sotheby’s, το κολιέ από faux πέρλες που είχε στην κατοχή της η Jackie O’ πουλήθηκε για 211,500 δολάρια, αποδεικνύοντας την αξία του σχεδιαστή ανάμεσα στο fashion crowd, μέχρι και τα τελευταία χρόνια. «Η Jackie δεν ενδιαφερόταν για τα πραγματικά ακριβά κοσμήματα. Αυτά τα είχε στη θυρίδα της στην τράπεζα», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο ίδιος Kenneth.

O Kenneth Jay Lane
To 2018 ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει και ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του με τίτλο «Fabulously Fake: The Real Life of Kenneth Jay Lane», στο οποίος ο ίδιος αποκάλυπτε πτυχές από την «οξύμωρη πραγματικότητα της ζωής του» που τον οδήγησε να γίνει διάσημος μέσα από την κατασκευή «ψεμάτων» (aka faux κοσμημάτων). Μία πολύ αστεία ιστορία που έχει αφηγηθεί ο ίδιος σε δημοσιογράφους των New York Times, είναι αναφορικά με την Jackie και είναι ενδεικτική της απήχησης των κοσμημάτων του. Όταν παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο μεγιστάνας ζήτησε να σχεδιάσει για αυτή ένα statement κολιέ. Ο Lane του έδωσε τις εξής δύο επιλογές: είτε να αγοράσει το πρωτότυπο σχέδιο, έναντι 1000 δολαρίων, είτε να του επιτρέψει να το βγάλει σε μαζική κυκλοφορία. Ο Ωνάσης ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά στην αναγνωρισιμότητα των σχεδίων του και αρνήθηκε να αγοράσει το master model. Αρκετά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 1980, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την Jackie’O η οποία του είπε «πως μόλις είδα το κολιέ μας στην τηλεόραση, ‘παίζει’ στην Δυναστεία». Καμιά φορά το «ψέμα» μπορεί να γίνει πολύ πιο «αρεστό» από την αλήθεια, ακόμα και όσον αφορά τους πολύτιμους λίθους. R.I.P. Kenneth Jay Lane.

H Nina Garcia με τον Kenneth Jay Lane