Η θεμελίωση του συναισθηματικού δεσμού με το μωρό σας

Η θεμελίωση του συναισθηματικού δεσμού με το μωρό σας

Αν ο τοκετός έγινε χωρίς επιπλοκές, θα είστε σε θέση να περάσετε την πρώτη περίπου ώρα μετά τη γέννηση κρατώντας, χαϊδεύοντας και κοιτάζοντας το μωρό σας.

Επειδή τα μωρά είναι συνήθως το διάσημα αυτό ζωηρά και ιδιαίτερα δεκτικά σε ερεθίσματα από το περιβάλλον τους, οι ερευνητές έχουν αποκαλέσει τη στιγμή αυτή «ευαίσθητη» περίοδο.

Η ανταλλαγή της πρώτης ματιάς, οι ήχοι,το άγγιγμα μεταξύ σας, όλα αυτά είναι μέρος μίας διαδικασίας που καλείται θεμελίωση του συναισθηματικού δεσμού, η οποία βοηθάει να τεθούν οι βάσεις της σχέσης γονέα-παιδιού. Παρά το γεγονός ότι θα περάσουν μήνες προτού ανακαλύψετε την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του παιδιού σας, ο πυρήνας πολλών συναισθηματικών αντιδράσεων απέναντί του αρχίζει να διαμορφώνεται στη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου αμέσως μετά τη γέννηση.

Καθώς το κοιτάζετε και σας κοιτάζει κι αυτό, ακολουθώντας τις κινήσεις σας ή ακόμα αντικαθρεφτίζοντας κάποιες από τις εκφράσεις σας, ίσως νιώσετε ένα κύμα προστατευτικότητας και δέους. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας θεμελίωσης του συναισθηματικού δεσμού.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr