Ένα συναρπαστικό ταξίδι ζωής με τους Μικρούς Ήρωες

Ένα συναρπαστικό ταξίδι ζωής με τους Μικρούς Ήρωες

Μαθήματα ζωής από τα παιδιά της ακριτικής Ελλάδας που μας κάνουν να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο

Υπάρχουν άνθρωποι που μας γεμίζουν αισιοδοξία και γίνονται το λαμπρό παράδειγμα που μας κάνει να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε. Είναι αυθόρμητοι, ειλικρινείς, δυνατοί και παρά τις δυσκολίες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ξεπερνούν κάθε εμπόδιο και συνεχίζουν το δρόμο τους. Μπορεί να μην έχουν επιλέξει ένα εύκολο μονοπάτι, αλλά τίποτα δεν είναι αρκετό για να τους σταματήσει. Αυτοί οι άνθρωποι μας μαθαίνουν τι θα πει ηρωισμός και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τους δικούς μας στόχους…

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι πραγματικοί ήρωες; Ζουν ανάμεσά μας, μπορεί να είναι μικροί ή μεγάλοι και έχουν μία μοναδική υπερδύναμη: Πιστεύουν σε μία ιδέα και προσπαθούν για αυτή…

Είναι τα παιδιά της ακριτικής Ελλάδας, αλλά και οι εκπαιδευτικοί τους, που τους έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτά που έχουμε συνηθίσει, μία πρωτοβουλία φτιαγμένη με πολλή αγάπη. Ο λόγος για το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν», το οποίο δημιουργήθηκε από την οικογένεια της Stoiximan με σκοπό να γεφυρώσει τα γεωγραφικά χάσματα, που δυστυχώς ακόμα υπάρχουν για ορισμένα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών και να τους προσφέρει μία εμπειρία ζωής και ένα αξέχαστο ταξίδι, που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν.

765φωγη

Αναδεικνύοντας την εκπαιδευτική πραγματικότητα στις διάφορες γωνιές της Ελλάδας, και προβάλλοντας τη ζωή των μαθητών που ζουν στην Κάσο, το Τρανόβαλτο, τους Αρκιούς, την Ανάφη και την Ηρακλειά γνωρίζουμε και εμείς έναν νέο κόσμο, εντελώς διαφορετικό από αυτόν που ζούμε. Βλέπουμε τους Μικρούς Ήρωες να χαμογελούν αυθόρμητα, να μιλούν με αθωότητα, να διηγούνται συναρπαστικές ιστορίες, να ανακαλύπτουν και να εξερευνούν την Αθήνα, να ενθουσιάζονται! Και μαζί τους βιώνουμε και εμείς όλα αυτά τα δυνατά συναισθήματα.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΚΠΙΣΝ

Πόσο μάλλον, παρακολουθώντας το συγκινητικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που ήταν αφιερωμένο στο ταξίδι των 50 μικρών ηρώων. Μέσα από την προβολή των προσωπικών ιστοριών των μαθητών από τις πέντε γωνιές της Ελλάδας στη μεγάλη οθόνη, ήρθαμε λίγο πιο κοντά στη δική τους πραγματικότητα και γνωρίσαμε την εκπαιδευτική καθημερινότητα στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

Γελάσαμε ακούγοντας τους αγαπημένους τους σούπερ ήρωες και συγκινηθήκαμε μαθαίνοντας για όλους εκείνους τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Ενθουσιαστήκαμε με την άφιξή τους στην Αθήνα. Βιώσαμε ξανά την πρώτη φορά που μπήκαμε στο αεροπλάνο και μοιραστήκαμε τον ενθουσιασμό για την πολύτιμη εμπειρία μάθησης και γνώσης με συναρπαστικές επισκέψεις σε μεγάλα μουσεία και αξιόλογα ιδρύματα που τους χάρισε η Stoiximan.

1243567ρε

Έτσι, είδαμε μέσα από τα δικά τους μάτια όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και μπορεί να τις θεωρούμε δεδομένες και να τις προσπερνάμε. Αντλήσαμε δύναμη για να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, όπως ακριβώς έκαναν και εκείνοι μετά το ταξίδι ζωής που βίωσαν, και μάθαμε να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Ταξιδέψαμε μαζί τους σε έναν καλύτερο κόσμο.

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι το ταξίδι δεν σταματάει εδώ. Το πρόγραμμα «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» συνεχίζεται με την αναζήτηση πολλών ακόμα ηρώων της ορεινής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Ιωάννης Σπανουδάκης, μέλος του Δ.Σ της Stoiximan, δημιουργείται και το «Πρόγραμμα Υποτροφιών Μικροί Ήρωες», το οποίο θα στηρίζει όλους τους μαθητές των περιοχών αυτών στις πανεπιστημιακές μεταπτυχιακές αλλά ακόμη και διδακτορικές σπουδές τους.

12σρφδρ