4 λόγοι που το κατοικίδιο σου σε κάνει πιο χαρούμενο άνθρωπο

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 λόγοι που το κατοικίδιο σου σε κάνει πιο χαρούμενο άνθρωπο

Εάν έχεις κατοικίδιο σίγουρα γνωρίζεις γιατί

Υπάρχουν φορές που γυρνάς από τη δουλειά κουρασμένη και χωρίς καθόλου διάθεση και το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να φορέσεις τις πιτζάμες σου και να χωθείς κάτω από τα ζεστά σου σκεπάσματα, κάνοντας έναν μαραθώνιο τηλεόρασης, μέχρι να σε πάρει ο ύπνος (κάτι που σίγουρα δεν θα αργήσει να γίνει με την κούραση που κουβαλάς. Και κάπου εκεί που στέκεσαι και περιμένεις πότε θα έρθει ο Μορφέας, τσουπ έρχεται το κατοικίδιο σου και αρχίζει τις γλύκες.

Πώς να αντισταθείς μετά και να μην παίξεις μαζί του μέχρι να κουραστείτε και οι δυο; Είτε έχεις σκύλο, είτε γατούλα, το κατοικίδιο σου θα σου φτιάξει τη διάθεση στη στιγμή και θα ευγνωμονείς την στιγμή που βρέθηκε στο δρόμο σου αυτό το γλυκό τετράποδο.

Δες παρακάτω 4 λόγους που το κατοικίδιο σου σε κάνει πιο χαρούμενη κι ευτυχισμένη.

#1. Σου ανεβάζει τη διάθεση
Είσαι στεναχωρημένη κι έχεις τις μαύρες σου; Απομακρύνσου τώρα αμέσως από την κατάψυξη και το παγωτό. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Missouri-Columbia διαπίστωσαν ότι όταν χαϊδεύεις το σκυλί (ή την γάτα) σου απελευθερώνει μία ορμόνη που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η σεροτονίνη, η χημική ουσία που διατηρεί την ισορροπία της διάθεσης, αυξάνεται όταν ένας άνθρωπος αλληλοεπιδρά με το σκυλί του. Χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά για να απελευθερωθούν αυτές τις ορμόνες, οπότε ξεκίνα ευθύς αμέσως να το χαϊδεύεις.

#2. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Τα κατοικίδια μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην παράταση της ζωής σου (και σίγουρα να βελτιώσουν την υγεία σου). Ερευνητές από τη Μελβούρνη, διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης από ό, τι οι μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ανεξάρτητα από τις συνήθειες καπνίσματος, τη διατροφή ή το δείκτη μάζας σώματος. Ειδικότερα, αν έχεις σκύλο, αυτός μπορεί να συμβάλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου εξαιτίας της σωματικής δραστηριότητας όταν το συνοδεύεις στις βόλτες και τα παιχνίδια του.

#3. Μειώνουν τα επίπεδα του στρες
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Psychosomatic Medicine έδειξε πως όταν οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν κάποια αγχωτική εργασία, είχαν λιγότερο στρες και ταχύτερα αποτελέσματα, όταν το έκαναν μαζί με το κατοικίδιο ζώο τους, σε σύγκριση με τον/την σύζυγό τους ή έναν φίλο. Γιατί? Η έρευνα πιστεύει ότι οφείλεται στο γεγονός ότι τα κουτάβια είναι μία συντροφιά που δεν καταλαβαίνει πολλά, δεν σε κρίνει και δεν σε αγχώνει.

#4. Σε βοηθούν να ξεπεράσεις τον πόνο
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Pain Med, το 34% των ασθενών που πάσχουν από ινομυαλγία ανέφεραν ανακούφιση από τον πόνο μαζί με λιγότερη κόπωση και καλύτερη διάθεση αφού πέρασαν μόνο 10 με 15 λεπτά με σκύλους θεραπευτικής επαφής, σε σύγκριση με αυτούς που καθόταν σε αίθουσα αναμονής. Μια διαφορετική μελέτη έναν χρόνο αργότερα από τους ερευνητές της Loyola, το 28% των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση χρειάζονταν λιγότερα φάρμακα για τον πόνο επειδή είχαν καθημερινές επισκέψεις από σκύλο θεραπευτικής επαφής σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν καθόλου αγάπη από κουτάβια.