Τι είναι ο ροταϊός; Πρέπει να μάθεις τα πάντα!

Τι είναι ο ροταϊός; Πρέπει να μάθεις τα πάντα!

Το Φθινόπωρο έφτασε και όπως κάθε φορά έφερε μαζί τους ασθένειες που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους... Αν είσαι μαμά ή έχεις κάποιο παιδάκι στην οικογένεια καλό θα ήταν να ενημερωθείς για μία όχι και τόσο γνωστή νόσο η οποία όμως ταλαιπωρεί αρκετά βρέφη και παιδιά. Τι είναι, λοιπόν, ο ροταϊός;

Πρόκειται για μία ασθένεια που εκδηλώνεται πολύ συχνά σε βρέφη διαταράσσοντας τους πρώτους μήνες ζωής τους. Μπορεί επίσης να επηρεάσει παιδιά έως 5 ετών. Ο ροταϊός είναι ένας ιδιαίτερα ανθεκτικός ιός στο περιβάλλον και μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες αντικειμένων επί μήνες ενώ μεταδίδεται όταν μολυσμένα χέρια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με το στόμα. Θα τον αναγνωρίσεις από τα συμπτώματά του που θυμίζουν γαστρεντερίτιδα και σε αυτά περιλαμβάνονται ο πυρετός, εμετός, διάρροια, αδιαθεσία, ανορεξία, πόνος στην κοιλιά και αφυδάτωση.

Όλα τα παραπάνω ταλαιπωρούν αρκετά τα μικρά μέλη της οικογένειας και προκαλούν αναστάτωση στα μεγαλύτερα που δεν είναι ενημερωμένα για την ασθένεια που έχουν να αντιμετωπίσουν. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες η νοσηλεία σε νοσοκομείο είναι αναγκαία. Για τον λόγο αυτό, ο ρόλος της ενημέρωσης γίνεται ακόμη πιο σημαντικός καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών.

Πώς, λοιπόν, μπορεί κάποιος να προστατευθεί από τον ροταϊό;
Η απάντηση είναι πιο απλή από όσο φαντάζεσαι. Ένα μόνο εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα αρκεί! Φαίνεται βέβαια πως αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν για τον ιό και έτσι δεν προχωρούν στον έγκαιρο εμβολιασμό των μικρών τους. Για τον λόγο αυτό, η φαρμακευτική εταιρεία GSK πραγματοποιεί μία εκστρατεία ενημέρωσης για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και τις μεθόδους πρόληψής και αναδεικνύει τον εμβολιασμό ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψή της.

Τα εμβόλια ροταϊού συστήνονται επίσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας και κυκλοφορούν εδώ και 9 χρόνια, μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης γαστρεντερίτιδας κατά 90%, τις νοσηλείες καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου σε περίπτωση που το παιδί κολλήσει το ροταϊό. Προστατεύουν το μωρό και τα υπόλοιπα μέλη, ειδικά σε περιπτώσεις που στην οικογένεια υπάρχουν και παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό. Έτσι, μειώνονται τα έξοδα των γονέων αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλεί η εν λόγω ασθένεια και η νοσηλεία.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την γαστρεντερίτιδα από ροταϊό ή γνωρίζεις οικογένειες με μικρά παιδιά που θέλουν να ενημερωθούν πάνω στο θέμα, μη διστάσεις να επισκεφτείς τη σελίδα www.rotavirus.gr