Τα 7 λάθη που κάνεις και εμφανίζεις ακμή το καλοκαίρι

Τα 7 λάθη που κάνεις και εμφανίζεις ακμή το καλοκαίρι

Περίμενες το καλοκαίρι πώς και πώς. Ώρα για ήλιο θάλασσα και λιγότερο μακιγιάζ, σωστά; Τι συμβαίνει, όμως, και πολλές από εμάς εμφανίζουμε ξαφνικά ακμή με το που ξεκινήσει η αγαπημένη μας εποχή του χρόνου; Τι λάθη κάνουμε που μπορεί να την προκαλούν και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τον εχθρό αυτό της θερινής ανεμελιάς; Η δερματολόγος Ευγενία Καλογεροπούλου του 33 Derma Clinic μάς έδωσε τις απαντήσεις.

1. Δεν αλλάζεις προϊόντα περιποίησης

Το ότι έχεις βρει τα προϊόντα περιποίησης που ταιριάζουν με το δέρμα σου είναι υπέροχο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα λειτουργούν το ίδιο καλά χειμώνα-καλοκαίρι. Κάθε εποχή το δέρμα σου έχει διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η υγρασία, η ηλιοφάνεια, κ.ά. Έτσι η ενυδατική που σου χάριζε τέλεια επιδερμίδα το χειμώνα, μπορεί τώρα να σου 'πέφτει' βαριά και να προκαλεί λιπαρότητα και εξάρσεις ακμής. Συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου και θα δεις ότι υπάρχουν εξαιρετικές εναλλακτικές. Όπως για παράδειγμα τα σέρουμ που διαθέτουν λεπτόρρευστη ζελ υφή που δεν βαραίνει την επιδερμίδα, χωρίς να στερούνται τίποτα σε αποτελεσματικότητα χάρη στην υπερσυγκέντρωση συστατικών που τα χαρακτηρίζει.

2. Παραλείπεις τα προϊόντα σου

Όχι μόνο το να εμμένεις στις αγαπημένες σου κρέμες, αλλά και το εντελώς αντίθετο, το να τις παραλείπεις δηλαδή, μπορεί να έχει εξίσου αρνητικά αποτελέσματα για το δέρμα σου. Συχνά ακούμε ασθενείς να λένε ότι σταματούν εντελώς να χρησιμοποιούν ενυδατική κρέμα το καλοκαίρι καθώς νιώθουν ότι σε συνδυασμό με την υγρασία στην ατμόσφαιρα τους προκαλεί λιπαρότητα ή ότι σταματούν τα προϊόντα που κρατούν την ακμή τους υπό έλεγχο για να μην προκαλέσουν φωτοαντίδραση στο δέρμα τους. Ευτυχώς πλέον η φαρμακευτική και η κοσμετολογία διαθέτουν εξαιρετικά αποτελεσματικές συνθέσεις για κάθε τύπο δέρματος, για κάθε ανάγκη (ενυδάτωση, αντιγήρανση, θρέψη ακόμη και αντιφλεγμονώδη για δέρματα με τάση ακμής) και για κάθε εποχή του χρόνου που παρακάμπτουν τέτοιους περιορισμούς.

glo peels

3. Δεν χρησιμοποιείς αντηλιακό

Οι επιπτώσεις της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο στο δέρμα και την υγεία μας είναι πλέον ανυπολόγιστες και τα δερματικά προβλήματα, όπως φωτοδερματίτιδες, που προκαλεί παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Αν ξαφνικά, λοιπόν, εμφάνισες σπυράκια σε πρόσωπο και/ή σώμα σκέψου μήπως βγήκες απροστάτευτη στον ήλιο; Το αντηλιακό ευρέως φάσματος πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά, από την ανατολή μέχρι την πλήρη δύση του ηλίου, με ήλιο, με σύννεφα ή με βροχή, και να ανανεώνεται τακτικά μέσα στη μέρα.

4. Χρησιμοποιείς λάθος αντηλιακό

Δεν υπάρχει λάθος αντηλιακό, αλλά υπάρχει λάθος αντηλιακό για της δικές σου ανάγκες. Για παράδειγμα δεν χρειάζεται πλέον αν θες υψηλό δείκτη προστασίας αλλά έχεις λιπαρή επιδερμίδα να επιλέγεις τις πολύ βαριές συνθέσεις, αφού υπάρχουν καινούριες ανάλαφρες υφές που προσφέρουν πλήρη κάλυψη, ενώ είναι ουσιαστικά αόρατα. Ρώτησε τον δερματολόγο σου!

5. Υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Ακόμη κι αν φοράς αντηλιακό, ακόμη κι αν αισθάνεσαι πως ο ήλιος βοηθά να απαλλαγείς από τα σπυράκια, μην το παρακάνεις. Εκτός από τις απρόβλεπτες αντιδράσεις του δέρματος σε αυτή, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση ακμής, ενώ σίγουρα θα προκαλέσει υπερμελάγχρωση σε ήδη υπάρχοντα σπυράκια αφήνοντας στη θέση τους σκούρα σημάδια για πάντα.

6. Δεν ξεπλένεις αμέσως τον ιδρώτα

Είτε έχεις βγει για δουλειές στην πόλη, είτε περνάς τη μέρα στην παραλία, το πιθανότερο είναι πως θα ιδρώσεις ξανά και ξανά. Φρόντισε όσο πιο σύντομα και συχνά γίνεται να ξεπλύνεις πρόσωπο και σώμα, καθώς όσο περισσότερο μένει ο ιδρώτας στο δέρμα γίνεται εστία μόλυνσης που μπορεί φυσικά να πυροδοτήσει ακμή. Μπορείς μάλιστα να συμβουλευτείς τον γιατρό δερματολόγο σου για εξειδικευμένα καθαριστικά με δραστικά συστατικά για ακόμη πιο δραστικά αποτελέσματα.

IMG 7212

7. Αποφεύγεις τις θεραπείες

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα πως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ηλιοφάνειας δεν μπορούν να αναζητούν τη βοήθεια θεραπειών στο ιατρείο και αναβάλουν το ραντεβού με τον δερματολόγο τους για τον Σεπτέμβρη, αφήνοντας όλους αυτούς τους μήνες το δέρμα τους να τα βγάλει πέρα μόνο του. Η θεωρία αυτή ισχύει για κάποιες θεραπείες, όπως τα λέιζερ και τα παλαιού τύπου χημικά peelings. Υπάρχουν όμως και πολλές νέας γενιάς θεραπείες που μπορείς να απολαμβάνεις ακόμη και το καλοκαίρι διατηρώντας το δέρμα σου υγιές και λαμπερό. Μια συνεδρία Hydrafacial θα απαλλάξει το δέρμα σου από ρύπους και σμήγμα, η οξυγονοθεραπεία θα του χαρίσει μια αναζωογονητική ανάσα οξυγόνου, ενώ ακόμη και συνεδρίες peeling μπορείς να προγραμματίσεις, αρκεί να πρόκειται για συνθέσεις νέας γενιάς, όπως peels της glō και της Skinceuticals.

Ευχαριστούμε την δερματολόγο-αφροδισιολόγο Δρ. Ευγενία Καλογεροπούλου για τις πολύτιμες συμβουλές.

Dr Ευγενι α Καλογεροπου λου 2

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε με το 33 Derma Clinic (www.33dermaclinic.com): Λ. Αλεξάνδρας 33 Αθήνα, τηλ.: 210 64 51 910