Τι είναι η ροδόχρους νόσος; Μάθε ότι χρειάζεται και αντιμετώπισέ την!

Τι είναι η ροδόχρους νόσος; Μάθε ότι χρειάζεται και αντιμετώπισέ την!

Η  ροδόχρους νόσος μπορεί να προκαλέσει δυσφορία για τα  εκατομμύρια ασθενών που εκτιμάται ότι υποφέρουν ψυχολογικά και συναισθηματικά από αυτήν τη διαταραχή της επιδερμίδας τους. Ουσιαστικά πρόκειται για εμφάνιση ερυθρότητας, όμως δεν είναι κάτι τόσο απλό! 

Ενώ πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως η ροδόχρους νόσος είναι απλώς λίγη κοκκινίλα στο πρόσωπο, τα σημάδια και τα συμπτώματα συχνά έχουν μεγαλύτερη έκταση! Οιδήματα, σπυράκια, έξαψη, ορατά αιμοφόρα αγγεία, πύκνωση του δέρματος. Μη ορατά συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου και νυγμών, μπορεί να γίνουν ανυπόφορα για πολλούς καθώς η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια.

Τι να προσέξεις:

-Η ροδόχρους έρχεται και παρέρχεται. Αυτή η παροδικότητά της μπορεί να είναι το πιο ενοχλητικό χαρακτηριστικό της καθώς τα συμπτώματα τείνουν να βρίσκονται σε ύφεση και να περνούν, οι εξάρσεις προκύπτουν απρόοπτα. Αυτές μπορεί να πυροδοτούνται από τον τρόπο ζωής ή από κλιματολογικούς παράγοντες όπως έκθεση στον ήλιο, ζέστη, πικάντικες τροφές ή συστατικά σε προϊόντα αλλά διαφέρουν σε κάθε περίπτωση.

-Η ροδόχρους νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Κλινικές μελέτες αναφέρουν ότι η νόσος εμφανίζεται ως και τρεις φορές συχνότερα σε γυναίκες από ότι σε άνδρες. Ενώ δεν υπάρχει αποκλειστική μελέτη για να εξηγηθεί αυτή η υψηλότερη συχνότητα, η τάση των ανδρών να μην απευθύνονται σε ειδικό εκτός αν αναπτυχθούν έντονα συμπτώματα μπορεί να εξηγεί τη διαφορά καθώς οι ειδικοί έχουν σημειώσει πως η πάθηση συχνά μπορεί να είναι πιο έντονη στους άνδρες. Οι γυναίκες και οι άνδρες επίσης τείνουν να αντιμετωπίζουν και διαφορετικά συμπτώματα και σημάδια ροδόχρου νόσου σύμφωνα με έρευνα, με τους άνδρες να εμφανίζουν περισσότερα σημάδια στη μύτη ενώ οι γυναίκες στα μάγουλα.

-Άλλες δερματοπάθειες μπορεί να μιμούνται σημάδια της ροδόχρου νόσο. Συμπτώματα πολλών άλλων παθήσεων μπορεί επιφανειακά να μοιάζουν με της ροδόχρου όπως ακμή, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, περιστοματική δερματίτιδα, θυλακίτιδα, ερυθηματώδης λύκος, ακόμα και ηλιακό έγκαυμα. Η σωστή διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αγωγές για παρόμοιες παθήσεις μπορεί να χειροτερεύσουν τη ροδόχρου.

-Η ροδόχρους μισεί τη ζέστη. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας έδειξε πως άτομα με υποκατηγορία I και II ροδόχρου νόσου είχαν ιδιαίτερα μεγαλύτερη ευαισθησία στη θερμότητα στο δέρμα που εμφάνιζε τα συμπτώματα σε σχέση με το δέρμα που δεν είχε συμπτώματα ή σε ασθενείς χωρίς ροδόχρου. Θεραπείες με θερμότητα, όπως ατμός, θα πρέπει να αποφεύγονται ή να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που πιθανώς έχουν ροδόχρου.