"Please madam, I need twenty six euros!"

Δέσποινα Καμπούρη
"Please madam, I need twenty six euros!"

Ήταν όμορφη η Κυριακή μας. Την περάσαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ οι τρεις μας.

Φάγαμε πολύ ωραίο πρωινό με κάθε λογής λιχουδιές, μπήκαμε στο άνετο αυτοκίνητό μας φορώντας τα ζεστά μας μπουφάν, φτάσαμε στο Λαύριο, παίξαμε με τα σκυλιά μας στον ήλιο, γελάσαμε με την αστεία προφορά της Έλενας στα αγγλικά, είπαμε αστεία, αγκαλιαστήκαμε...

Το απόγευμα κάναμε μία γρήγορη βόλτα στα μαγαζιά λίγο πριν επιστρέψουμε στο σπίτι για να ξεκινήσει μια ακόμη εβδομάδα. Περπατώντας ανάμεσα σε στολισμένες βιτρίνες και φωτισμένους δρόμους, συζητούσαμε με τον Βαγγέλη για τη ζωή μας. «Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μαζί περνάμε τα πιο όμορφα και δημιουργικά μας χρόνια;», του είπα. «Ήσουν 33 και ήμουν 26 όταν γνωριστήκαμε! Γερνάμε μαζί λύκε!». Εκείνος γέλασε συγκαταβατικά, όπως κάνει πάντοτε χωρίς να πολύ αναλύει τα πράγματα όπως εγώ.

Είμαστε «λύκοι», γιατί έτσι αποφάσισα λίγο καιρό αφότου γνωριστήκαμε βλέποντας ένα ντοκιμαντέρ για λύκους. Το αφιέρωμα έλεγε ότι οι λύκοι είναι μονογαμικά ζώα, αγαπιούνται για πάντα και έχουν ένα ταίρι σε όλη τους τη ζωή. Το βρήκα γλυκό και ρομαντικό και έτσι μας βάφτισα «λύκους». Όταν του το είπα, γέλασε πάλι συγκαταβατικά και μου είπε: «”Λύκος" είναι και ο άντρας που πέφτει με τα μούτρα σε όλες τις γυναίκες χαζούλα!». Το προσπέρασα γιατί η δική μου εκδοχή με συνέφερε καλύτερα κι από τότε είμαστε «λύκοι». αλλά οι καλοί και ρομαντικοί, αυτοί που αρέσουν σε μένα...

Ο «λύκος» και το «λυκάκι» με προσπέρασαν γιατί ένα παιχνίδι γυάλισε στην Ελενα σε μία βιτρίνα. Λίγο πιο κάτω είδα έναν μελαμψό, πλανόδιο πωλητή να πλησιάζει τον Βαγγέλη που κρατούσε στην αγκαλιά του τη μικρή. «Πάρε κύριος έλα λουλούντι για παιντί!». Εκείνος αδιαφόρησε και ο μελαμψός άνδρας στράφηκε σε εμένα: «Please madam, take some flowers!». Πριν προλάβω να απαντήσω, μου κράτησε τα χέρια, με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: "Do you speak English?". "Please help me! I need twenty six euros tonight! My baby needs medicines! Please!". Τα μάτια του γυάλισαν, βούρκωσε, έριξε το βλέμμα του κάτω από ντροπή. Με ξανακοίταξε γεμάτος απόγνωση. "If I tell you lies, then I'll die tonight. Right now!".

Πάγωσα. Δε μου έχει τύχει ξανά κάτι τέτοιο. Ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι πεινούν, ζουν στο κρύο και την παγωνιά, άλλοι δεν έχουν να φάνε, όμως αυτό δεν το είχα ξαναδεί. Ξέρω ότι πολλοί από αυτούς λένε ψέματα για να «ψήσουν» το υποψήφιο κορόιδο να δώσει τον οβολό του. Τελικά, έβγαλα από το πορτοφόλι μου 10 ευρώ. "Take it!", του είπα! Δεν τα πήρε. "I need twenty six!", επέμεινε και μου επανέλαβε απελπισμένος ότι αν λέει ψέματα ας πεθάνει απόψε. Με μηχανικές κινήσεις έβγαλα άλλα είκοσι από το πορτοφόλι μου. Τον παρακάλεσα να φύγει αμέσως για να βρει ανοιχτό φαρμακείο. Πριν φύγει έδωσε ένα μπουκέτο λουλούδια στην Έλενα και μου χαμογέλασε γεμάτος ευγνωμοσύνη. Δε μου είπε ευχαριστώ. Μόνο έφυγε σαν αστραπή γεμάτος ανακούφιση.

Μία παρέα πιο δίπλα με αποδοκίμασε: «Κοπελιά σε έκανε μεροκάματο, κρίμα τα 30 ευρώ. Ας τα έδινες σε έναν άστεγο. Τώρα αυτός θα τα δώσει στον νταβατζή του για να μη φάει πρόστιμο χρονιάρες μέρες που δεν μάζεψε τα λεφτά που έπρεπε...».

Αδιαφορώ πού θα τα δώσει. Ας τα δώσει όπου θέλει. Εγώ είδα έναν απελπισμένο άνθρωπο να κλαίει και να εκλιπαρεί. Θα μπορούσε να αρπάξει τα 10 ευρώ και να γίνει καπνός. Εκείνος όμως επέμεινε μέσα στην απόγνωσή του: "I need twenty six for my baby's medicines!". Τον βλέπω ακόμα μπροστά μου να μου το λέει.

Την είδα, την ένιωσα αυτή την απόγνωση. Και τότε έκανα εικόνα τον εαυτό μου σε μία ξένη χώρα. Να κάνει κρύο, να είμαι άνεργη, να μην ξέρω τη γλώσσα, να έχω παιδί, να πεινάει και να μην έχω χρήματα να του πάρω φάρμακα. Ναι, θα μπορούσα να είμαι κι εγώ στη θέση του.

Ας τα δώσει όπου θέλει τα λεφτά. Και να σου πω και κάτι ακόμα; Εύχομαι να μη τα δώσει σε φαρμακείο... Για την ακρίβεια εύχομαι να μην έχει καν παιδί. Εύχομαι να πήρε τη γυναίκα του και να την κέρασε νόστιμο και ζεστό φαγητό.

Εσύ μπορεί να με πεις χαζή, αφελή ή ανόητη. Εγώ όμως κοιμήθηκα ήσυχη το βράδυ. Ήσυχη μέχρι να συναντήσω τον επόμενο ή την επόμενη που θα χρειαστεί τη βοήθειά μου. Μακάρι να μπορέσω να την προσφέρω...

Καλή σας ημέρα!

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!

Μπορείτε να με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον!