Ευγένεια. Τι… δύσκολο πράγμα!

Δέσποινα Καμπούρη
Ευγένεια. Τι… δύσκολο πράγμα!

Είναι το πρώτο πράγμα που διδασκόμαστε από τους γονείς μας κι από τους –καλούς- δασκάλους στη ζωή μας. Από τη νηπιακή μας ηλικία μαθαίνουμε –λίγο πιο εύκολα βέβαια αν το έχουμε και στο dna μας- πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει στη ζωή μας η ευγένεια, αντίστροφα, ανάστροφα κι από όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ευγενικοί τρόποι είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο και τον καθορίζει σε όλη του τη ζωή. Η ευγένεια είναι καλό κάρμα. Είτε είσαι πομπός, είτε αποδέκτης της.

Σκεφτείτε το λίγο. Κάντε το εικόνα. Πόσες φορές νιώσατε ότι εκτιμάτε κάποιον ακόμη κι αν δεν τον γνωρίζατε καλά, επειδή σας μίλησε ευγενικά και όμορφα; Αλλά και το αντίθετο. Θυμηθείτε τις φορές που «ανεβήκατε» στα μάτια κάποιου επειδή κάνατε μία ευγενική κίνηση. Από το να προσφέρετε τη θέση σας στο λεωφορείο σε μία γιαγιά ή μία εγκυμονούσα, μέχρι να λέτε συχνά ευχαριστώ σε ανθρώπους που σας βοηθούν για το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Δε νιώσατε/νιώθετε πιο σπουδαίοι;

Έχω γνωρίσει πανέμορφες γυναίκες. Ξέρετε, από αυτές που τις κοιτάς και σου πέφτει το σαγόνι. Πόσες από αυτές απομυθοποίησα στα πρώτα πέντε λεπτά που μίλησα μαζί τους είναι μία άλλη υπόθεση. Θυμάμαι όμως και ένα πανέμορφο κορίτσι που ένα μεσημέρι ήρθε στο γραφείο για να με δει και φεύγοντας μου άφησε ένα τριαντάφυλλο με μία κάρτα πάνω στο γραφείο. Ήταν ο δικός της τρόπος για να με ευχαριστήσει για όλη τη βοήθεια που κατά τα λεγόμενά της, της προσέφερα σε ένα δύσκολο ξεκίνημα που αισθανόταν έξω από τα νερά της. Θα σας φανεί τρελό, αλλά αυτή την κάρτα την φύλαξα για να τη δουν μία μέρα οι κόρες μου και ίσως τότε νιώσουν μία μικρή περηφάνια για τη μαμά τους ή ίσως παραδειγματιστούν.

Ευγενείς άνδρες. Μεγάλο κεφάλαιο. Κάποιες τους θεωρούν είδος προς εξαφάνιση. Κάποιες άλλες πιστεύουν ότι οι ευγενικοί άνδρες είναι αυτοί που χαρακτηρίζονται ως «παλαιάς κοπής». Υπάρχουν βέβαια και αυτές που –βλακωδώς- πιστεύουν ότι μόνο οι καλλιεργημένοι και ευκατάστατοι άνδρες που προέρχονται από οικογένειες της «υψηλής κοινωνίας» έχουν ευγενικούς τρόπους. Το ποσοστό των γυναικών που τους ευγενικούς άνδρες τους θεωρούν «μαλθακούς» και καθόλου αρρενωπούς δε θα το σχολιάσω καν.

Έπρεπε να περάσω τα 30 για να καταλάβω και να εκτιμήσω πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στον άνδρα η ευγένεια και όχι η «ευγενική καταγωγή». Γνώρισα πλούσιους και απύθμενα άξεστους άνδρες, γνώρισα ισχυρούς και αθεράπευτα αγενείς και κακότροπους άνδρες. Όπως και το αντίθετο φυσικά. Δεν τους βάζουμε όλους σε έναν κουβά. Θυμάμαι όμως και έναν «γκάνγκστερ» που πάντοτε τράβαγε την καρέκλα μου για να κάτσω. Μια μέρα κρύωνα και έβγαλε το σακάκι του για να το ρίξει στους ώμους μου. Μέχρι σήμερα δε θα το ξεχάσω.

Η ευγένεια κρίνεται στις λεπτομέρειες και δεν είναι πάντα εμφανής. Ευγένεια είναι η προθυμία του οποιουδήποτε να σε συνδράμει, να σε εξυπηρετήσει, να σου πει μία καλή κουβέντα… Από τον ντελιβερά του σούπερ μάρκετ, μέχρι τον ιδιοκτήτη της εταιρίας που εργάζεσαι.

Η πιο φοβερή ευγένεια βέβαια, είναι αυτή που δεν φαίνεται. Οι άνδρες που αναλαμβάνουν την ευθύνη για μία δική σου χαζομάρα είναι οι φανταστικότεροι όλων. Αυτές οι σιωπηλές κινήσεις που μπορεί να μη τις πάρει κανένας μυρωδιά, δείχνουν και το μεγαλείο της ψυχής.

Από την άλλη, δεν υπάρχει τίποτα πιο αντισεξουαλικό και απωθητικό σε έναν άνδρα, από το να συμπεριφέρεται αγενώς και αλαζονικά στους ανθρώπους και δη στις γυναίκες, είτε είναι ισάξιές τους σε θέση και ισχύ, είτε ακόμα χειρότερα είναι υφιστάμενές του . Ακόμη κι αν είναι ο Απόλλωνας ο ίδιος ή ο Άδωνις.

Και είναι κι αυτές οι στιγμές που θα ήθελα πολύ έναν γιο… Καταλαβαίνετε… Από τη γυναίκα ξεκινούν και τελειώνουν όλα. Για να μη βγάζουμε και την ουρά μας απ’ έξω.

Σας φιλώ,

Καλή σας ημέρα.

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!

Μπορείτε να με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον!