Το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου και το άλλο με τον Τοτό…

Δέσποινα Καμπούρη
Το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου και το άλλο με τον Τοτό…

Υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιο μυστικό που καταφέρνει να κρατάει αγαπημένα τα ανδρόγυνα;

Αφορμή για να γράψω το σημερινό μου κείμενο στάθηκε ένα μήνυμα που έλαβα πριν λίγες μέρες στο Instagram από μία άγνωστη φίλη. Το μήνυμά της πρόδιδε γυναίκα πληγωμένη και απελπισμένη από την τροπή που έπαιρνε ο γάμος της μέρα με τη μέρα. Σχεδόν με εκλιπαρούσε να της γράψω ποια είναι τα μυστικά του δικού μου γάμου που καταφέρνει να «συντηρείται» με την πάροδο των χρόνων αφού όπως μου έγραψε χαρακτηριστικά «φαίνεστε τόσο αγαπημένοι στις φωτογραφίες που ανεβάζεις!». Σε αντίθεση με τον δικό της που, όπως μου έγραψε, κατέρρεε σταδιακά.

Δε σας κρύβω ότι αισθάνθηκα λίγο περίεργα. Αφενός γιατί κάποιες δικές μου φωτογραφίες μπορεί να έχουν τέτοιο αντίκτυπο σε άλλους χρήστες των social media κι αφετέρου γιατί μία στενοχωρημένη γυναίκα ζητούσε από έμενα κάτι φοβερά δύσκολο και σύνθετο: Να της εξηγήσω μέσα σε λίγες γραμμές υπό μορφή μηνύματος στο Instagram τι πρέπει να κάνει για να σώσει τον γάμο της.

Ξέρω ότι είστε πολλές εκεί έξω που μπορεί να βλέπετε φωτογραφίες αναγνωρίσιμων προσώπων στα social media και αυθόρμητα να κάνετε συσχετισμούς και συγκρίσεις με τη δική σας ζωή. Δε σας κρύβω ότι έχει συμβεί και σε μένα πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν ξέρω αν θα σας πείσει αυτό που θα σας πω, αλλά εγώ προσωπικά γνωρίζω πολλά ζευγάρια που έχουν δημιουργήσει μία τέλεια δημόσια εικόνα για το θεαθήναι, που όμως στην πραγματικότητα συμβιβάζονται είτε γιατί έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, είτε γιατί μπορεί να έχουν παιδιά και δε θέλουν να δώσουν αφορμές για σχόλια και κριτικές. Το σέβομαι απόλυτα και ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πράττει όπως αυτός θεωρεί ότι είναι το σωστό ή το καλό για την οικογένειά του.

Θα σας πω, επίσης, ότι και εγώ η ίδια που έχω ανεβάσει πολλές φορές κοινές φωτογραφίες με τον σύζυγό μου στα social media, δε θα μπορούσα να σας εξομολογηθώ με το χέρι στην καρδιά, ότι η σχέση μας δεν έχει περάσει από σαράντα κύματα, ότι είμαστε η πιο ευτυχισμένη οικογένειά στον κόσμο, ότι δε μαλώνουμε ποτέ και ότι όλα είναι ρόδινα σε μόνιμη βάση. Γιατί πολύ απλά θα ήμουν ψεύτρα. Ειλικρινά θα είχα μεγάλη περιέργεια να γνωρίσω ένα ζευγάρι -και δη με παιδιά- που δεν μαλώνει ποτέ, που δεν βαριέται ποτέ, που δεν λογομαχεί ποτέ, που δεν διαφωνεί ποτέ… Αμφιβάλλω αν υπάρχει.

Όλα είναι μέσα στη ζωή, και όποιος ισχυριστεί ότι βρήκε το μυστικό του επιτυχημένου γάμου, να ξέρετε ότι θα το έχει κάνει για λόγους marketing. Γιατί πολύ απλά, αν υπήρχε μυστικό δε θα χώριζε κανείς. Και επίσης είναι τόσο μα τόσο κουτό να πιστεύει κανείς εν έτει 2018 ότι υπάρχουν κανόνες που «σώζουν γάμους». Το μόνο πράγμα που δίνει ζωή σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, είναι η αγάπη. Η αμφίπλευρη και αμοιβαία αγάπη. Μόνο αυτή έχει τη δύναμη να δημιουργήσει διαχρονικότητα και ανάγκη συνύπαρξης. Γιατί όταν υπάρχει βαθιά αγάπη, σεβασμός και κατανόηση, όλα μπορούν να λυθούν και να αντιμετωπισθούν.
Θα μου πεις κι εσύ τώρα αγαπημένη μου: «Τι εννοείς; Ότι εγώ που χωρίζω μετά από 6 χρόνια γάμου δεν αγαπούσα τον σύντροφό μου;». Και θα σου απαντήσω ότι μάλλον δεν τον αγαπούσες ή δε σε αγαπούσε αρκετά. Γιατί πώς αλλιώς παίρνεις/ παίρνει/ παίρνετε τη δύσκολη απόφαση να ζήσετε το υπόλοιπο της ζωής σας μακριά ο ένας από τον άλλον;

Το να προσπαθείτε να βγαίνετε από τη ρουτίνα σας, να ξεκλέβετε χρόνο μόνο για εσάς τους δύο, να κάνετε μικρές αποδράσεις ή εκπλήξεις και δώρα ο ένας στον άλλον δεν είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου. Είναι μικρές τονωτικές ενέσεις που ντοπάρουν μία υγιή σχέση που αντιμετωπίζει ρουτίνα. Αυτές οι ενέσεις έχουν θετική επίδραση μόνο σε ζευγάρια που έτσι κι αλλιώς αγαπιούνται. Όχι σε ζευγάρια που ψάχνουν απελπισμένα τρόπους να «σώσουν τον γάμο τους». Αν φτάσεις στο σημείο να σκέφτεσαι «Πρέπει να βρω τρόπο να τον κρατήσω κοντά μου», λυπάμαι που στο λέω, αλλά μάλλον έχεις χάσει το παιχνίδι… Ή μάλλον, το παιχνίδι έχει χαθεί και από τους δύο.

Και εν πάσει περιπτώσει ένα διαζύγιο δε φέρνει και το τέλος του κόσμου. Μπορώ να καταλάβω πόσο ψυχοφθόρα είναι η διαδικασία ενός διαζυγίου, ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά που δεν μπορούν να αντιληφθούν το τέλμα της σχέσης των γονιών τους. Τα παιδιά ποτέ δεν αποδέχονται ότι ο μπαμπάς δεν αγαπάει τη μαμά και τούμπαλιν. Για να είμαι ειλικρινής, εύχομαι να μην το ζήσω ποτέ… Όμως από την άλλη μεριά, αν νιώθεις ότι δεν πάει άλλο, αν πνίγεσαι και ασφυκτιείς μέσα σε έναν γάμο, ποιος είναι ο λόγος να προσπαθείς με νύχια και με δόντια να τον κρατήσεις; Σε ενδιαφέρει τόσο πολύ τι θα πει ο κόσμος; Από σένα εξαρτάται κι αυτό: Τι περιθώρια θα αφήσεις στον οποιοδήποτε να κρίνει τις αποφάσεις που παίρνεις εσύ για τη ζωή σου… Και αν το δεις κι από άλλη σκοπιά, τι σε ενδιαφέρει πιο πολύ; Το μικροκουτσομπολιό που συνήθως προέρχεται από μικροπρεπείς ανθρώπους ή η υποστήριξη και η διακριτικότητα που θα πάρεις από αυτούς που έχεις επιλέξει να είναι συνοδοιπόροι σου στη ζωή;

Μακάρι να μπορούσα να συναντήσω αυτήν τη γυναίκα κάποια στιγμή για να της εξηγήσω όλα αυτά που θα ήθελα να της πω από κοντά κι όχι από ένα παγερό και απρόσωπο μήνυμα στο Instagram.

Ελπίζω όμως ότι μπορεί έστω και τυχαία να διαβάσει αυτές τις γραμμές και να την κάνουν να νιώσει λίγο καλύτερα…

Καλή σας μέρα!

Μπορείτε να με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον, εδώ και εδώ!