Ο έρωτας είναι θέμα τύχης; 2 ειδικοί στο θέμα των γνωριμιών απαντούν

Γεωργία Βλαχοπούλου
Ο έρωτας είναι θέμα τύχης; 2 ειδικοί στο θέμα των γνωριμιών απαντούν

Αν νόμιζες ότι τα online dating apps είναι το trend για να βρεις το άλλο σου μισό κάνεις λάθος. Ο Λευτέρης Παμπουλίδης και ο Γιώργος Πάππας έχουν γραφεία γνωριμιών εδώ και δεκαετίες. Μιλήσαμε μαζί τους και μας εξήγησαν γιατί τα γραφεία γνωριμιών γνωρίζουν και πάλι άνθιση.

Τα τελευταία χρόνια τόσοι οι Millenians, όσο και η Gen Z κατέφυγε στη χρήση των διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών ή αλλιώς στα λεγόμενα online dating apps για να βρει το άλλο της μισό. (Τον λόγο που εγώ έκλεισα όλες τις dating εφαρμογές, θα τον διαβάσεις εδώ)

Λίγο η καραντίνα του Covid-19 που ξεχάσαμε πώς είναι να φλερτάρεις live, συνάμα η καθημερινότητα μετά την επιστροφή στην κανονικότητα που είναι ένας μαραθώνιος, φτάσαμε να έχουμε ως κυριότερο μέσο επικοινωνίας, τα social media. Ε κάπως έτσι φτάσαμε να φτιάξουμε προφίλ στα dating Apps. Και μετά καταλήξαμε στο να διαγράψουμε και επαφές και προφίλ στις εφαρμογές αυτές. Και επιστρέψαμε στο παλιό καλό συνοικέσιο νέας εποχής.

Ο δρόμος μας έφερε σε δύο από τα γραφεία γνωριμιών στη χώρα μας και μιας επίσκεψη στον Λευτέρη Παμπουλίδη και τον Γιώργο Πάππα ήταν απαραίτητη.

Ναι, ούτε κι εγώ πίστευα πως υπάρχουν ακόμα γραφεία γνωριμιών, όπως δεν πίστευα ότι άτομα στην ηλικία μου ή ακόμα πιο νέα, θα εμπιστεύονταν ένα γραφείο γνωριμιών για να βρουν το άλλο τους μισό.

Κι όμως, μιλώντας στο Queen.gr και ο Λευτέρης Παμπουλίδης και ο Γιώργος Πάππας - η σειρά είναι αλφαβητική- ανέφεραν πως όλο και περισσότερος κόσμος απευθύνεται σε αυτούς για να βρει το ταίρι που ψάχνει, ενώ μάς έδωσαν και infos για το αιώνιο θέμα του έρωτα.

Κίνηση απελπισίας ή συνειδητή πράξη να απευθυνθείς σε γραφείο γνωριμιών;

Σίγουρα ακούγοντας τον όρο «γραφείο γνωριμιών» το μυαλό όλων μας πάει στα συνοικέσια και τα προξενιά που έκαναν στην εποχή των γιαγιάδων μας. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και όπως μας είπαν ο κ. Παμπουλίδης και ο κ. Πάππας τα γραφεία τους είναι απλά ένας τρόπος για να κάνεις νέες γνωριμίες, δεν υπάρχει «προίκα» που πρέπει να μοιραστείς. Όπως θα σου πρότεινε και μια φίλη σου να βγεις ραντεβού με κάποιον που νομίζει ότι θα ταιριάζατε, έτσι και τα γραφεία γνωριμιών σου κάνουν αντίστοιχες προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πάππα και τον κ. Παμπουλίδη οι ηλικίες που απευθύνονται σε αυτούς είναι μεν όλων των ηλικιών, αλλά μεγαλύτερο ποσοστό είναι τα άτομα που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια, δηλαδή από 25-45 ετών.

Ο λόγος όπως μας είπαν που απευθύνθηκαν σε αυτούς δεν είναι το γεγονός πως αισθάνθηκαν ότι αυτή είναι η «έσχατη» λύση για να βρουν σύντροφο αλλά ότι ήξεραν συνειδητά πως εκεί θα βρουν κάτι πιο ουσιαστικό, που θα οδηγήσει στη δημιουργία οικογένειας. Ειδικά οι νεότερες γενιές όσον αφορά το φλερτ, δυσκολεύονται να κάνουν κάποια σχέση, καθώς οι περισσότεροι και ειδικά τα κορίτσια κάνουν κυρίως επιπόλαιες σχέσεις που στη συνέχεια δεν οδηγούν κάπου.

Παράλληλα, πολλοί νέοι σε ηλικία άνθρωποι δεν θέλουν να εκτεθούν ανοίγοντας ένα προφίλ στα dating apps, ώστε να μην χαθεί το κύρος που μπορεί να έχουν λόγω του επαγγέλματος ή της μόρφωσής τους. Στα γραφεία γνωριμιών δεν υπάρχει η φωτογραφία του ενδιαφερόμενου, ούτε ονοματεπώνυμο.

Γραφεία Γνωριμιών VS Online Εφαρμογές

Η μεγάλη διαφορά που έχουν σε σχέση με τις online εφαρμογές τα γραφεία γνωριμιών, όπως μάς εξήγησαν οι δύο «αγγελιοφόροι» του έρωτα, είναι το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων και της ποιότητας των γνωριμιών που γίνονται.

Ο κ. Παμπουλίδης ανέφερε σχετικά με το θέμα της ασφάλειας:

«Σε ένα γραφείο γνωριμιών δε δείχνουμε φωτογραφίες, δε λέμε προσωπικά στοιχεία. Ξέρουμε ποιος είναι ο καθένας, τι θέλει αλλά και τι δεν θέλει (σ.σ τα red flags τα λεγόμενα) - καταγράφονται όλα - ενώ έχουμε δει και την εικόνα του, ώστε να είναι και πιο επιτυχημένο το ραντεβού (σ.σ να ταιριάξουν πιο σωστά τα άτομα μεταξύ τους). Η επαφή γίνεται μέσω τηλεφώνου, οι δύο ενδιαφερόμενοι κανονίζουν το ραντεβού τους και το γραφείο μας απλά θέλει ένα feedback για το πώς πήγαν τα πράγματα».

Από την πλευρά του ο κ. Πάππας πρόσθεσε πως πολλά από τα άτομα που άρχισαν να απευθύνονται στο γραφείο του ήταν εξαιτίας της εμπειρίας τους στις online εφαρμογές αλλά και των ανύπαρκτων ραντεβού μέσα από αυτές.

«Σε συζήτηση με τα μέλη μας, μάς ενημέρωσαν ότι σπατάλησαν πάρα πολύ χρόνο στο να συνομιλούν στις εφαρμογές, με αποτέλεσμα όμως να μην γίνει ποτέ συνάντηση» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν σε ένα ραντεβού που θα βγεις μέσα από ένα γραφείο γνωριμιών - γιατί αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξής τους - δεν θα έρθεις αντιμέτωπη/ος με κάποια απάτη ή κάποιον τελείως διαφορετικό από αυτό που είχες δει online.

Επιπλέον, στα γραφεία γνωριμιών «γλιτώνεις» χρόνο, αφού επικεντρώνεσαι σε ένα άτομο στοχευμένα τη φορά, κάτι που δεν συμβαίνει στις online εφαρμογές, αφού μπορεί να έχεις κάνει match με πολλά άτομα ταυτόχρονα, χάνοντας όμως το νόημα της ουσιαστικής επικοινωνίας. Παράλληλα, προστατεύονται και τα δεδομένα σου, αφού δεν κυκλοφορεί πουθενά καμία φωτογραφία σου.

matt-nelson-2Rb2I8TZ6O8-unsplash.jpg

Ποια χαρακτηριστικά αναζητούν γυναίκες και άντρες ψάχνοντας σύντροφο;

Διαβάζοντας τις πιο πολλές «αγγελίες» στο site και του κ. Παμπουλίδη και του κ. Πάππα πρόσεξα πως οι περισσότεροι αναφέρουν πως θα ήθελαν να βρουν έναν εμφανίσιμο σύντροφο. Άραγε αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό που αναζητούν πλέον οι πιο πολλοί;

O κ. Παμπουλίδης μάς είπε πως γενικά δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κοινό χαρακτηριστικό που να έχει προσέξει να θέλουν αδιαπραγμάτευτα για το ταίρι τους και τα δύο φύλα. «Σίγουρα και οι γυναίκες και οι άντρες αναζητούν κάποιον εμφανίσιμο, είναι άλλωστε αυτό που μάς έλκει πρώτο σε κάποιον. Σίγουρα παίζει ρόλο όμως και ο οικονομικός παράγοντας. Ειδικά για τις νεότερες κοπέλες από 25-30 χρονών που αναζητούν μια σχέση και θέλουν έναν άντρα που να είναι "τακτοποιημένος" και να έχει "τα μυαλά του στη θέση του" για να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά σοβαρό - χωρίς αυτό να σημαίνει εξ αρχής τον γάμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη ο κ.Πάππας έχει προσέξει μια διαφοροποίηση με τα χρόνια στο τι αναζητούν οι άντρες που απευθύνονται σ' αυτόν. Όπως μας είπε: «Στους άντρες ναι υπάρχει διαφορά, διότι όλο και περισσότεροι πλέον ψάχνουν μια γνωριμία για σχέση σταθερή που στην πορεία των πραγμάτων, ίσως τους οδηγήσει στη δημιουργία οικογένειας».

Ξεχωριστές ιστορίες αγάπης και ποσοστά επιτυχίας

Αν με ρωτάς ήμουν πολύ διστακτική στο αν τελικά μπορεί κανείς να βρει τον έρωτα σε ένα γραφείο γνωριμιών. Όπως μου είπαν όμως και οι δύο ιδιοκτήτες των γραφείων που συνομίλησα τα ποσοστά του να βρει κάποιος έναν σύντροφο με τον οποίο θα δημιουργήσει τελικά οικογένεια είναι πολύ υψηλά.

Ένας λόγος είναι ότι τα γραφεία γνωριμιών σε βοηθούν να βγεις πολλά ραντεβού, αφού έχουν φιλτράρει όλα όσα θες να δεις σε έναν σύντροφο, με αποτέλεσμα να μην συμβιβάζεσαι. Ο κ. Πάππας μάς είπε χαρακτηριστικά:

«Το ποσοστό επιτυχίας είναι 100% και ο λόγος είναι ότι υπάρχει μία πληθώρα μελών στο γραφείο μας, οπότε κανείς δεν κάνει "εκπτώσεις" και αναζητά την γνωριμία που θα είναι για μια ζωή».

Ο κ. Παμπουλίδης από την άλλη ανέφερε πως «το να βρεις τον έρωτα είναι θέμα τύχης, αλλά πρέπει να «ενοχλείς» την τύχη σου». Ο ίδιος θυμήθηκε την περίπτωση ενός άντρα που έκανε 1,5 χρόνο να βρει σύντροφο και ήταν πολύ απογοητευμένος, αφού είχε βγει τουλάχιστον 67 ραντεβού. Μέσα από συζήτηση όμως, με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατάφερε να βρει σύντροφο, αφού ανακάλυψε τι ήταν αυτό που έκανε λάθος στα ραντεβού του.

Πολλές φορές ένας τρίτος που δεν σε γνωρίζει κι έχει ακούσει και τις δύο πλευρές κάποιου ραντεβού - το feedback που λέγαμε πιο πάνω - μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις πιο εύκολα τι φταίει και είσαι ακόμα single.

Ο κ. Πάππας πάντως, μάς μίλησε για μια ιστορία αγάπης που δημιουργήθηκε χάρη σε εκείνον και του έκανε εντύπωση.

«Θυμάμαι μία νέα κοπέλα που χωρίς να έχει παντρευτεί, κράτησε το παιδάκι της και το μεγάλωνε μόνη της. Αναφέραμε την περίπτωση της σε έναν πλοίαρχο, γνωρίστηκαν και τελικά (σ.σ αφού αγαπήθηκαν) αναγνώρισε και το παιδάκι, στο οποίο παρουσιάστηκε σαν πατέρας του που έλειπε σε μακρόχρονο ταξίδι» είπε.

1707325501050-652352475-carly-rae-hobbins-zNHOIzjJiyA-unsplash.jpg

Τips για το πρώτο ραντεβού και τι πρέπει να προσέχουμε ακόμα και στα γραφεία γνωριμιών

Χρυσό tip για να είναι πετυχημένο ένα ραντεβού δεν υπάρχει όπως μας είπαν και οι δύο ιδιοκτήτες των γραφείων γνωριμιών. Ο κ. Παμπουλίδης ωστόσο, μία συμβουλή δίνει πάντα στα άτομα που απευθύνονται σε αυτόν όταν τους προτείνει να γνωρίσουν ένα άτομο - να είναι ο εαυτός τους.

Κερδίζεις τον άλλον με την προσωπικότητά σου, με αυτό που είσαι. Μην προσπαθείς να δείξεις κάτι άλλο γιατί θα φανεί πολύ γρήγορα. Πες από την αρχή αυτό που θες να πεις και να είσαι ειλικρινής.

Βέβαια, όπως και στο Internet έτσι και στα γραφεία γνωριμιών μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι, αφού όπως μάς είπαν οι ειδικοί υπάρχουν απάτες και σε αυτόν τον χώρο. Για να γίνεις μέλος σε ένα γραφείο γνωριμιών υπογράφεις ένα συμβόλαιο και δίνεις και μία συνδρομή που έχει οριστεί από το εκάστοτε γραφείο.

Ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάζεις τους όρους χρήσης γιατί κάποια γραφεία αναφέρουν πως τα «πρόσωπα είναι φανταστικά», δηλαδή τα συγκεκριμένα γραφεία έχουν προσλάβει άτομα για να πηγαίνουν στα ραντεβού και δεν σου προτείνουν άτομα που πραγματικά ενδιαφέρονται να κάνουν σχέση.