Μήπως έχεις χωρίσει και δεν τo έχεις καταλάβει;

Μήπως έχεις χωρίσει και δεν τo έχεις καταλάβει;

Έχεις να τον δεις μέρες και 1.000 και μια νύχτες– Πήζει, λέει (ο ίδιος, όχι το μυαλό του). Τα Σαββατοκύριακα ξεροσταλιάζεις για μια βολτίτσα. μια αγκαλίτσα, ένα φιλάκι (είναι λίγο πολύ λίγο)

Όπως παλιά, τότε που αναρωτιόσουνα πως ανέπνεες, πως επεβίωνες με τόσο μακρόσυρτα φιλιά…Τώρα το GPS της σχέσης σας έχει τρελαθεί, κάνει συνεχώς επαναυπολογισμό διαδρομής, αυτός έχει μια τα επαγγελματικά του, μια τα οικογενειακά του, μια τα ψυχολογικά του, μια τα θέματα του κολλητού του, τέλος πάντων δεν είναι ποτέ διαθέσιμος, είναι πιο απασχολημένος και από το τηλεφωνικό κέντρο του ΙΚΑ. Το σεξ σαν προοπτική υπάρχει μόνο προς τα πίσω, χαμένο στα βάθη της μικρής πικρής σας ιστορίας, ίσα που διακρίνεται με κυάλι όταν κοιτάξεις προς τα πίσω. Οι κολλητοί του σου μιλάνε τόσο τυπικά όσο ο κλητήρας της Εφορίας Νέας Ιωνίας (που έχει τον περισσότερο κόσμο). Το χειρότερο που το πας; Στο status του στο FB αναγράφει φαρδιά πλατιά «single» ενώ το δικό σου έχει μάλλον άλλη γνώμη καθώς επιμένει ότι βρίσκεσαι «σε σχέση». Τι σόι σχέση είναι όμως αυτή όταν δεν βλέπεστε, όταν δεν κάνετε έρωτα, δεν βγαίνετε με παρέες, δεν κάνετε σχέδια, δεν μιλιέστε καν στο τηλέφωνο; Μόνο κάτι μονολεκτικά και με απίστευτα νεύρα που κρύβουν ενοχές για γκομενοδουλειές, σαν να μιλάς με ρομπότ ένα πράγμα, σαν να έχει καλέσει στο call center εταιρείας κινητής τηλεφωνίας (ξέρεις πατήστε το 1, καληνύχτα σας, ευχαριστώ ….).

Μήπως έχεις χωρίσει και δεν το ξέρεις; Μήπως φιγουράρεις πρώτο τραπέζι πίστα στη λίστα των πρώην του αλλά ξέχασε, ντρέπεται, στεναχωριέται να στο πει; Μήπως σε κρατάει καβάντζα μέχρι να δει πως θα πάει με την καινούργια; Μήπως πριν ξεκινήσεις να πλημμυρίζεις το δωμάτιο με δάκρυα ή προτού αρχίσεις το ανελέητο φλερτ με τον …επόμενο να κάνεις το τεστ αν όντως είστε ακόμη μαζί; Ξέρω φοβάσαι να ρωτήσεις ευθέως, να το πεις straight. Τρέμεις την απάντηση, άλλωστε ακόμη δεν έχεις χωνέψει εκείνη την καλομαγειρεμένη χυλόπιτα του προ(πρώην). Επίσης και κάτι άλλο. Δεν τα φτιάξατε ποτέ, δεν σου ζήτησε ποτέ να τα φτιάξετε, άρα δικαιολογείται εν μέρει και ο σιωπηλός χωρισμός. Αλλά εσύ θέλεις να ξέρεις, πρέπει να ξέρεις και τώρα μπορείς να δεις αν έχεις χωρίσει.

Η αλήθεια είναι ότι λίγοι, ελάχιστοι άνθρωποι ξέρουν να χωρίζουν. Ακόμη λιγότεροι έχουν την τόλμη (και τη γοητεία) να το πουν. Ανωριμότητα, επιπολαιότητα, ρηχότητα, όπως θέλετε πείτε το όμως πόσοι έχουν το χάρισμα του Χάμφρει Μπόγκαρτ που στον ρόλο του κυνικού, απόμακρου και σκληρού Ρικ στην ταινία Καζαμπλάνκα ξεστόμισε στην πρώην του, την Ιλσα (στην εξαιρετική ερμηνεία της Ινγκριντ Μπέργκμαν) το ευγενικό «Θα έχουμε πάντα το Παρίσι»….

Ναι λοιπόν θα έχετε πάντα τα Καμμένα Βούρλα κι εσείς, τη Μήλο και το χωριό του στην Ορεινή Ναυπακτία, αλλά πότε θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτά αποτελούν αναμνήσεις και πότε μέρος μιας σχέσης που συνεχίζεται ακόμη; Εδώ σε θέλω.

Σίγουρα θα έχεις δει την ταινία Απλά Δεν Σε Γουστάρει (He's Just Not That Into You) ένα συμπαθητικό εργάκι του 2009, μια πειραγμένη έκδοση του «Sex and the City» όπου με γλαφυρό τρόπο περιγράφεται όλη αυτή η διαδικασία συνειδητοποίησης ότι έχεις χωρίσει και δεν το ξέρεις. Δεν σου δίδαξαν τίποτα αυτά; Αν όχι, πάμε να δούμε μαζί τις ατάκες που λέει – αν τον πετύχεις και σου μιλήσει – ο άνδρας που ή απλά δεν σε γουστάρει ή έχει βρει άλλη και φυσικά δεν θέλει να στο πει. Μαζί θα σου πούμε και τι να απαντάς όταν ακούς αυτές τις ανούσιες ανοησίες, τουλάχιστον να τον τρολάρεις να το ευχαριστηθείς γιατί η φάση μπορεί από τραγική να γίνει κωμικοτραγική.

"Σου αξίζει κάποιος καλύτερος από εμένα". Χα! ο all time classic τρόπος να κάνει στροφή αλά γαλλικά… Αν είσαι ψύχραιμη, απάντησε «μα φυσικά μωρό μου αλλά τώρα έχω εσένα» (αγοράζεις χρόνο έτσι), ή «α κι εσένα σίγουρα μια χειρότερη» (κακία εκεί που τον σφάζει), ή «Μα πόσο μπανάλ είσαι», ή «τον έχει βρει ήδη» (κυνισμός και πληρωμένη απάντηση). Προσοχή μην διαπραγματευτείς, το πράγμα είναι τελειωμένο, πιο τελειωμένο πεθαίνεις. Ενας άνδρας που σκέφτεται ήδη έναν άλλον στον πλευρό σου, δεν θέλει ούτε να σε βλέπει…

Σε έχει διαγράψει από τα social, από το Facebook, το Skype, σε έχει κάνει unfollow από το Twitter και το Spotify. Λογικό, αν έχει βρει κάτι άλλο, επίσης ίσως είναι ο μοντέρνος τρόπος να χωρίζεις.

Εντάξει δεν θέλεις τίποτα άλλο, σε κήδεψε socialmediaκά, μην ελπίζεις σε μετά θάνατον ζωή. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Τι κάνεις με τη φυσική ζωή; Τον παίρνεις τηλέφωνο να τον ρωτήσεις και στο κλείνει στα μούτρα για να νιώσεις ακόμη πιο loser; Φυλάς καραούλι έξω από το γήπεδο που παίζει μπάσκετ με τους κολλητούς του και γίνεσαι ρεζίλι, πλευρίζεις τον φίλο του για να μάθεις και να πάρεις ασυναρτησίες και αοριστίες, βρίσκεις τη μαμά του για να της κλαφτείς; Τίποτα από όλα αυτά. Υπομονή, έχεις χωρίσει. Εκτός κι αν κάνει κόνξες ή προσπαθεί να σου τραβήξει την προσοχή.

Προσοχή έχει τεράστια διαφορά.

Τον τσακώνεις σε μπαρ που πηγαίνατε με μια ξανθιά που του βάζει τα πατατάκια στο στόμα και του κάνει «γλυκουλιές». Στη συστήνει ή ΔΕΝ στη συστήνει. Τι σημασία έχει; Σημασία έχει ότι πρέπει να κάνεις μεταβολή στρατιωτικού τύπου και να διαλυθείς ησύχως, σαν queen όχι σαν drama queen!!!

Κι αν κάνει γλυκό Fade out;

Αν τώρα δεν έχει ψεκαστεί με spray EXAFANIZOL και συνεχίζει να σε βλέπει αλλά είτε βλέπει τη θεία του την Κούλα είτε εσένα η συμπεριφορά του είναι η ίδια και η αυτή, τότε πάλι έχετε χωρίσει και δεν το ξέρεις.

Ντύνεται απαίσια, δεν πλένεται, ρεύεται ασύστολα, κάνει απίστευτες γουρουνιές, θυμάται τις επιδόσεις του στο σεξ με τις πρώην – ενώ εσένα δεν σου πιάνει ούτε το χεράκι – είτε βλέπει εσένα με τα πανάκριβα εσώρουχά σου είτε βρίσκεται σε τελετή υπνωτισμού δεν έχει καμμία διαφορά. Δεν σε γουστάρει, έχεις τελειώσει, Έχεις χωρίσει. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Οδηγεί και το βλέμμα του δεν ακολουθεί το δρόμο αλλά την κίνηση οποιαδήποτε θηλυκής, ακόμη και γάτας - με κίνδυνο να τρακάρετε. Έχεις χωρίσει. Γιατί απλά δεν τον ενδιαφέρεις. Δεν κρατάει καν τα προσχήματα.

Τώρα έχει νόημα να το πείτε; Να μιλήσετε να τα συμφωνήσετε; Δεν έχει. Ο άνδρας που δεν ξέρει να χωρίζει δεν είναι για σένα, αυτός που δεν ξέρει ότι η αλήθεια πονάει μια φορά και το ψέμα 100, δεν είναι για σένα, το ζήτημα είναι πιο βαθύ από όσο νομίζεις. Ο άνδρας που δεν ξέρει να λέει αντίο δεν ξέρει και να κάνει σχέσεις είναι δειλός, μικρός, είναι λίγος. Όντως σου αξίζει κάτι καλύτερο. Καλά στα λέει, άκουσέ τον σε αυτό… Οπότε μην μπεις καν στον κόπο να το παλέψεις. Μπορεί να τα ξαναβρείτε για λίγο αλλά να ξέρεις: μια φορά μονάχα φτάνει να ραγίσει το γυαλί. Να ξέρεις, οι κακές σχέσεις είναι αυτές που δεν σταμάτησαν όταν ο ένας δεν ήθελε και ο άλλος επέμενε.