Πώς θα γίνεις η «βασίλισσα» της αποταμίευσης, χωρίς να στερηθείς τίποτα

Πώς θα γίνεις η «βασίλισσα» της αποταμίευσης, χωρίς να στερηθείς τίποτα

Το Φθινόπωρο αποτελεί αναμφισβήτητα την κατάλληλη εποχή για να θέσεις τους στόχους σου, για αυτό κι εσύ έδωσες στον εαυτό σου την υπόσχεση ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα είχες έτοιμο ένα καλογραμμένο πλάνο το οποίο -με μαθηματική ακρίβεια- θα σε μετέτρεπε φέτος στη «βασίλισσα» της αποταμίευσης. Επειδή, όμως, μέχρι πρόσφατα (δηλαδή την περασμένη εβδομάδα) ήσουν σε mood καλοκαιρινό, ο Οκτώβρης σε βρήκε τελείως απροετοίμαστη. Μην ανησυχείς! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης που πλησιάζει, εμείς αποφασίσαμε να σε βοηθήσουμε, παραθέτοντας μερικά απλά, αλλά πολύτιμα tips για να ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητές σου. Είσαι έτοιμη;

Απέκτησε νέα skills

Η διά βίου μάθηση είναι μια από τις πιο «must» τάσεις των τελευταίων ετών -και όχι άδικα. Λένε ότι όσο ζεις μαθαίνεις και η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερο διευρύνεις τους ορίζοντές σου, τόσο πιο πολλές ευκαιρίες σου δίνονται και τόσο περισσότερο εμπλουτίζεις τον πνευματικό σου κόσμο. Φέτος, λοιπόν, αξίζει να εστιάσεις την προσοχή σου στην απόκτηση νέων skills.

Τι θα έλεγες να ασχοληθείς με τη φωτογραφία; Αλήθεια, με το μάρκετινγκ πώς τα πηγαίνεις; Μήπως έχεις όρεξη για μελέτη; Ένα «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο θα σε βοηθήσει να βρεις τα σεμινάρια που γίνονται στην πόλη σου ή τα online μαθήματα που μπορείς να παρακολουθήσεις από την άνεση του σπιτιού σου για να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου. Μην ξεχνάς, πως πρόκειται για μια επένδυση για το μέλλον σου.

zzzzzzxxxcccc

Κάνε οικονομία, χωρίς να στερείσαι τίποτα

Προσπαθείς πολύ, αλλά δεν «βγαίνεις» και το τέλος του κάθε μήνα σε βρίσκει… ταπί και ψύχραιμη. Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να πετύχεις φέτος τον στόχο σου για αποταμίευση; Τα έξοδα «τρέχουν», ωστόσο, με μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, μπορείς να τα καταφέρεις.

«Ναι» στο τάπερ, όχι στα τσιγάρα: Θυμάσαι τον παιδικό σου κουμπαρά; Ναι, όπως λέει και ο σοφός λαός, «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» και αυτή ακριβώς είναι η λογική την οποία πρέπει να ακολουθήσεις. Κάνε μια λίστα με τα «περιττά» έξοδα της εβδομάδας και δες από πού μπορείς να «κόψεις» κάτι. Τι θα έλεγες να περιόριζες τους πολλούς καφέδες και τα τσιγάρα που βλάπτουν και την υγεία σου; Αλήθεια, με το κομμάτι της διατροφής τι κάνεις; Μήπως το delivery boy έχει γίνει πλέον ο καλύτερος σου φίλος; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε ήρθε η ώρα να αρχίσεις να μαγειρεύεις μόνη σου και να βάλεις στη ζωή σου το λατρεμένο ταπεράκι!

Το αυτοκίνητο: Και από τα ρούχα και τους καφέδες, ήρθε η ώρα να πάμε στο «hot» θέμα των μετακινήσεών σου. Δεν είναι απαραίτητο να παίρνεις κάθε μέρα το αυτοκίνητο για να πας στη δουλειά ή τα ραντεβού σου. Ευτυχώς, υπάρχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι καλοί σου συνάδελφοι με τους οποίους μπορείς να «μοιράσεις» τις διαδρομές. Να θυμάσαι, επίσης, ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύεις πολλά χρήματα για την ασφάλεια, αν δεν χρησιμοποιείς πολύ το αμάξι σου. Σε περίπτωση που δεν διανύεις μεγάλες αποστάσεις με το αυτοκίνητό ή κάνεις λίγα χιλιόμετρα κάθε Σαββατοκύριακο μπορείς να έχεις κέρδος αν αντί για κάποιο παραδοσιακό πρόγραμμα ασφάλισης, επιλέξεις μια καινοτόμα ασφαλιστική λύση. Δες τα προγράμματα Buy The Mile της Anytime (Basic, Economic, Value). Είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι, γιατί θα πληρώνεις λιγότερα ασφάλιστρα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα κάνεις.

ouityrghhg

Θα ξεκινήσεις από 3.000 χιλιόμετρα για ένα έτος, αλλά αν θες να κάνεις περισσότερα θα χρειαστούν μόνο 20 ευρώ επιπλέον! Η προϋπόθεση είναι το αυτοκίνητό σου να έχει ημερομηνία 1ης άδειας κυκλοφορίας από το 2000 και έπειτα, αφού πρέπει να τοποθετήσεις σε αυτό την τηλεματική, συσκευή OBD (θα τη λάβεις εντελώς δωρεάν) που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό χιλιομέτρων και έχει ενσωματωμένο GPS. Αν μάλιστα «κατεβάσεις» στο κινητό σου το Buy The Mile mobile app , θα μπορείς να παρακολουθείς με ένα «κλικ» τα χιλιόμετρα σου, 24 ώρες το 24ωρο!

Ταξίδεψε οικονομικά για να «πλουτίσεις»

Κάποιος είχε πει κάποτε ότι «το ταξίδι είναι το μόνο πράγμα, που ξοδεύοντας χρήματα, θα σε κάνει πιο πλούσιο» και είναι αλήθεια! Η ζωή είναι μικρή και τα χρόνια «φεύγουν» γρήγορα για αυτό αξίζει να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις δυνατότητες που έχεις ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Μπορεί πέρυσι να απέρριψες πολλές από τις προτάσεις των φίλων σου, αλλά φέτος θα είσαι εσύ εκείνη που θα παρακινήσει την παρέα να ταξιδέψει.

Ακόμη κι αν τα οικονομικά σου δεν σου επιτρέπουν να πας σε μακρινούς -ή εξωτικούς- προορισμούς, μπορείς να κάνεις μερικά μικρά και οικονομικά ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Κράτα ένα ποσό από τα χρήματα που αποταμιεύεις για να ταξιδέψεις, κλείσε από νωρίς τα αεροπορικά σου εισιτήρια, «τσέκαρε» το CouchSurfing και έχε το νου σου στις προσφορές. Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Να εκμεταλλευτείς τα τριήμερα της χρονιάς ή τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα για να πραγματοποιήσεις κοντινές και όμορφες εκδρομές με τις φίλες σου, ακόμη και εντός της Αττικής. Αρκεί ένα αμάξι και λίγη καλή διάθεση για να «ξεφύγεις» από το άγχος, τη ρουτίνα και τη φασαρία της πόλης. Έστω και λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

jhgf

Μην χάνεις χρόνο, λοιπόν! Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης είναι κοντά (30 Οκτωβρίου) και φέτος αξίζει να τη «γιορτάσεις». Οργάνωσε τα έσοδα και τα έξοδά σου, κάνε τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητά σου και θέσε ξεκάθαρους στόχους. Φρόντισε, όμως, να μην στερηθείς όλα όσα αγαπάς και κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη και πιο όμορφη.