Αυτές τις τροφές δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τις... ξαναζεστάνεις

Ερμιόνη Σαρρή
Αυτές τις τροφές δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τις... ξαναζεστάνεις

Sorry αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο... αθώα!

Αποφασίζεις να μαγειρέψεις. Καταρχάς, συγχαρητήρια. Από την άλλη όμως αφού μπαίνεις στην διαδικασία να φορέσεις ποδιά και να καθαρίσεις πατάτες, κρεμμύδια και τα λοιπά δεν πρόκειται να φτιάξεις κάποια ατομική μερίδα. Ταψί 4 ever και ας τρως το ίδιο φαγητό για τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες. Ποια δεν άντεξε το παστίτσιο επί τρεις μέρες συνεχόμενα;

Υπάρχουν όμως και αυτές οι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνεις στο φούρνο. Προσπαθείς να μαντέψεις ποιες; Δώσε ένα λεπτό στον εαυτό σου να σκεφτεί και δες αμέσως παρακάτω αν τις πέτυχες.

Μανιτάρια: Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα μανιτάρια πρέπει να τα καταναλώνουμε αμέσως μετά το μαγείρεμα. Λόγω των πρωτεϊνών δεν πρέπει να τα βάλουμε για δεύτερη φορά σε φούρνο απλά να τα διατηρήσουμε για μερικές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό βέβαια ισχύει και για τα φαγητά που περιέχουν μανιτάρια.

Πατάτες: Οι πατάτες αν δεν καταναλωθούν αμέσως μετά το μαγείρεμα πρέπει να μπουν στο ψυγείο καθώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν κάποια μικρόβια εν ονόματι βοτυλικό κλωστηρίδιο. Το μικρόβιο αυτό μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση για αυτό ποτέ ξανά οι πατάτες για δεύτερη φορά στον φούρνο.

Σέλινο, σπανάκι και παντζάρια: Τα παντζάρια, το σπανάκι και το σέλινο περιέχουν νιτρικά άλατα τα οποία μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη αν τα ξαναζεστάνουμε. Καλύτερα λοιπόν να τα καταναλώσεις κρύα. Αν πάλι υπάρχουν σαν υλικά μέσα σε σούπα, αφαίρεσέ τα και ζέστανέ την μόνη της.