16/10 Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Μικρές αλλαγές για να αποκτήσετε το σώμα που επιθυμείτε!

16/10 Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Μικρές αλλαγές για να αποκτήσετε το σώμα που επιθυμείτε!

Μικρές αλλαγές... μεγάλα αποτελέσματα

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δεν είναι ακριβώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ως ημέρα υπενθύμισης των διατροφικών ζητημάτων που μας απασχολούν.


Τόσο ο ανεπτυγμένος όσο και ο αναπτυσσόμενος κόσμος αντιμετωπίζει πλέον μια επιδημία, αυτή της παχυσαρκίας. Και ενώ στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος τρέχουμε να ακολουθήσουμε κάθε νέα trendy διαιτολογική τάση ξεχνάμε να αναρωτηθούμε για το βασικό... "Είναι άραγε εφικτό να ακολουθήσουμε ό,τι επιτακτικά μας ζητά η κάθε δίαιτα αδυνατίσματος;"


Μικρές αλλαγές... μεγάλα αποτελέσματα!
Για να καταφέρουμε το στόχο της απώλειας βάρους οι ειδικοί προτείνουν την προσέγγιση των «μικρών αλλαγών» σχετικά με τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθώς και αυτών που καίμε με τη σωματική μας δραστηριότητα. Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι μικρές αλλαγές; Πάμε να τις δούμε:

1. Βρείτε ένα πρόγραμμα γευμάτων που σας ταιριάζει. Κάποιοι θεωρούν ότι ένα υγιεινό, μεγάλο πρωινό μειώνει τις «υπερβολές» κατά την υπόλοιπη μέρα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι 3 ισορροπημένα γεύματα, 2 μικρότερα και ένα κύριο, είναι αρκετά.

2. Μειώστε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε μειώνοντας την κατανάλωση λίπους και αλκοόλ. Και τα δύο αποδίδουν πολλές θερμίδες και δεν σας χορταίνουν για πολλή ώρα. Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες, ειδικά αυτούς που περιέχουν φυτικές ίνες.

3. Μειώστε τη μερίδα και επιλέξτε μικρότερο πιάτο, καθώς δίνει την εντύπωση ότι τρώτε περισσότερο.

4. Να τρώτε 5 μερίδες την ημέρα φρούτων και λαχανικών, επειδή βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και είναι υγιεινά.

5. Μην «κόψετε» τα επαγγελματικά και γιορτινά γεύματα. Διαμορφώστε από πριν το πρόγραμμά σας, ώστε να έχετε περιθώριο κατανάλωσης θερμίδων. Σε κάθε ειδικό γεύμα, η προσεκτική επιλογή και οι μικρές μερίδες μπορούν να διώξουν τα προβλήματα.

6. Βρείτε τους λόγους που σας κάνουν να τρώτε «άσχημα» και αποφύγετέ τους.

7. Η εμπειρία δείχνει ότι η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας. Πολλοί λίγοι καταφέρνουν να διατηρήσουν το χαμηλότερο βάρος τους χωρίς τακτική άσκηση. Η άσκηση βοηθά την ενεργειακή ισορροπία, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, μειώνει την αυτολύπηση, την ανία και το τσιμπολόγημα.

8. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο άσκησης τόσο το καλύτερο, αλλά βοηθάει ακόμα και το περπάτημα ή το ποδήλατο, έναντι του αυτοκινήτου ή του λεωφορείου, και η χρήση της σκάλας έναντι του ανελκυστήρα, όταν γίνονται τακτικά.

Η αλλαγή δεν είναι μόνο για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά για ολόκληρη τη ζωή και συγκεκριμένα για μία καλύτερη ζωή. Σκεφτείτε πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή στο πλαίσιο του τρόπου ζωής που προτιμάτε εσείς να ακολουθείτε. Αν η αλλαγή δεν συμβαδίζει με έναν ρεαλιστικό τρόπο ζωής, η εμπειρία δείχνει ότι δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί. Είμαστε όλοι πλάσματα της συνήθειας, βεβαιωθείτε ότι οι συνήθειές σας είναι καλές και αν δεν είναι, αλλάξτε τις!

Διαβάστε ακόμα

Η δίαιτα της... γρίπης: Τροφές και tips για να αναρρώσετε πιο γρήγορα!

Υπάρχουν ροφήματα που βοηθούν να χάσουμε βάρος;