Φυτικές ίνες: Κάντε το σωστά!

Φυτικές ίνες: Κάντε το σωστά!

Ένα μήλο την ημέρα αρκεί για να κάνει το γιατρό πέρα;

Αν και ο λαός είναι σοφός, στη συγκεκριμένη περίπτωση αστόχησε λίγο! Τα μήλα, όπως και όλα τα φρούτα θεωρούνται μεταξύ άλλων πλούσιες πηγές φυτικών ινών. Η ιδιότητά τους αυτή τα καθιστά ιδιαιτέρως υγιεινά, μιας και οι φυτικές ίνες συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, τον έλεγχο των τιμών της χοληστερόλης αλλά και στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου.


Πού βρίσκουμε τις φυτικές ίνες;


Οι φυτικές ίνες όπως αναφέραμε βρίσκονται στα φρούτα (αχλάδια, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια), αλλά και στα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο), στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα).


Όμως πόσες φυτικές ίνες την ημέρα είναι αρκετές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού μας;


Η απάντηση που δίνουν οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές οδηγίες είναι 35-40 γρ. την ημέρα. Δεδομένου ότι ένα μήλο προσφέρει 4-5 γρ. φυτικών ινών, μόλις απαντήσαμε στο ερώτημα γιατί μόνο ένα μήλο την ημέρα δεν αρκεί για να μας προσφέρει καλή υγεία.


Πώς θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τόσες φυτικές ίνες;


Για να συγκεντρώσουμε τόσες φυτικές ίνες θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε και να φροντίζουμε να υπάρχουν φυτικές ίνες σε κάθε μας γεύμα ή σνακ:
• Στο πρωινό μας θα πρέπει να υπάρχει μία μερίδα δημητριακών τύπου Bran (17 γρ. φυτικών ινών ανά 40 γρ.),
• Στο μεσημεριανό και βραδινό μας γεύμα σαλάτα (4-8 γρ φυτικών ινών ανά μερίδα), 3-4 φρούτα την ημέρα (1,5-6 γρ. φυτικών ινών ανά φρούτο).
• Και για να διευκολύνουμε το έργο φροντίζουμε 2 φορές την εβδομάδα να καταναλώνουμε ως κυρίως γεύμα όσπρια (15-20 γρ. ανά μερίδα) ή λαδερά όπως ο αρακάς (10 γρ. ανά μερίδα) ή το σπανακόρυζο με καστανό ρύζι (15 γρ. ανά μερίδα).

Διαβάστε ακόμα

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη: 8 τρόποι να «προφυλαχθείς»

Φθινόπωρo, ώρα για κάστανα: Μάθετε ολα τα διατροφικά οφέλη τους!