Χάστε τα κιλά του καλοκαιριού κάνοντας οικονομία και σωστή διατροφή

Γωγώ Φούντα
Χάστε τα κιλά του καλοκαιριού κάνοντας οικονομία και σωστή διατροφή

Tι να έχετε πάντα στη λίστα σας

Τα οικονομικά μας έχουν αλλάξει και η κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πολυτέλειες. Όλοι έχουμε κόψει πράγματα από τη λίστα του σούπερ-μάρκετ. Βέβαια, για να μη γκρινιάζουμε αυτό είναι κυρίως καλό, αφού πια συνηθίσαμε να μαγειρεύουμε όσο πραγματικά χρειαζόμαστε και να μην φτιάχνουμε τεράστιες κατσαρόλες με φαγητά που καταλήγουν είτε στον σκύλο ή μόνο στα σκουπίδια. Ούτε γεμίζουμε πια το ψυγείο μας με άχρηστα πράγματα που απλά χαλάνε και πετιούνται.

Έτσι μάθαμε να προσέχουμε περισσότερο και τη διατροφή μας. Γιατί συνήθως τα άχρηστα πράγματα και οι μεγάλες ποσότητες ήταν και εκείνες που μας παχαίνανε. Πλέον διαμορφώνουμε έξυπνα και ποιοτικά το διατροφολόγιό μας και ειδικά τώρα το φθινόπωρο που θέλουμε να χάσουμε τα κιλά του καλοκαιριού. Και εννοείται ότι προτιμάμε τα σουπερ μάρκετ που διατηρούν χαμηλές συγκριτικά τιμές, όπως έχουμε διαπιστώσει ότι κάνουν τα LIDL.

Ορίστε λοιπόν τι δεν πρέπει να λείπει από τη λίστα του σούπερ μάρκετ, για να χάσετε τα κιλά σας εύκολα, οικονομικά και υγιεινά:

Κοτόπουλο: Γεμίστε την κατάψυξή σας με τον πιο οικονομικό και ταυτόχρονα άπαχο σύμμαχο της διατροφής. Ψητό ή βραστό περιέχει μόνο 170 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (χωρίς την πέτσα) και για όσους δουλεύουν, μαγειρεύεται γρήγορα και εύκολα. Επίσης, μπορείτε να φυλάξετε κοτόπουλο που έμεινε στο ψυγείο και να το προσθέσετε σε σαλάτα ή σε ένα ελαφρύ σάντουιτς με μαύρο ψωμί.

Λαχανικά: Τα πολλά λαχανικά είναι το μυστικό μιας πετυχημένης δίαιτας. Φρέσκα ή κατεψυγμένα. Λόγω των φυτικών ινών τους, φουσκώνουν και αυξάνουν πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σας χορταίνουν γρήγορα. Μία μεγάλη σαλάτα σε συνδυασμό με πρωτεϊνη, είναι ένα τέλειο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα για να αδυνατίσετε. Φυσικά, πρέπει να προσέχετε το dressing, να είναι ελαφρύ. Λεμόνι ή ξύδι και ελαιόλαδο, βοηθούν και στην καύση του λίπους. Τα βαριά dressing είναι γεμάτα θερμίδες και ένοχα για την δήλωση «μα αφού τρώω μόνο σαλάτες, γιατί δεν αδυνατίζω;». Συνοδέψτε τα με μια χούφτα ρύζι ή μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
Μαύρο Τσάι: Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες πολλές και γνωστές. Και μπορείτε πολύ εύκολα να αντικαταστήσετε τον πρωινό αλλά και τον απογευματινό σας καφές με μία ζεστή κούπα μαύρο τσάι που ταυτόχρονα θα σας κρατήσει ξύπνιους αλλά θα βοηθήσει και τη διατροφή σας.

Γάλα και γιαούρτι: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, δεν οφελεί μόνο τα δόντια και τα οστά, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού λίπους. Επίσης, αν σε περιόδους διατροφής πάσχετε από δυσκοιλιότητα, το γιαούρτι βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, είναι ένα πολύ ωραίο σνακ που μπορεί με μία κουταλιά μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, να αποτελέσει μια άκρως διαιτητική απόλαυση.

Φρέσκα πορτοκάλια: Για ένα φυσικό χυμό ή ακόμη καλύτερα να τα καταναλώσετε ωμά. Έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες, χαρίζουν λαμπερή επιδερμίδα και έχουν θέση και στο πρωινό σας, αλλά και στο δεκατιανό σας, για να σας κόψουν την πείνα μέχρι το μεσημέρι. Αν αισθάνεστε πιο δημιουργικοί, μπορείτε να προσθέσετε πορτοκάλι σε μία πράσινη σαλάτα, το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Ξηροί Καρποί: Τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το φώσφορο. Ταυτόχρονα μια χούφτα μπορεί να σας δώσει ενέργεια, να σας κόψει την πείνα μέχρι την ώρα του φαγητού ή να δώσει μια ενδιαφέρουσα νότα στη σαλάτα, το γιαούρτι ή τα δημητριακά σας. Προσέξτε όμως, επειδή είναι πλούσια και σε λίπος και θερμίδες, μία χούφτα την ημέρα είναι αρκετή. Μην το παρακάνετε.

Ψωμί ολικής άλεσης: Κακώς κάποιοι αφορίζουν εντελώς το ψωμί από την διατροφή τους. Η έλλειψη υδατάνθρακα οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε ατονία, ατροφικές ατασθαλίες αλλά και στο να μην χάνετε σωστά βάρος. Πρέπει να καταναλώνετε ψωμί και στα τρία βασικά γεύματα της ημέρας (πρωί-μεσημέρι-βράδυ), από μία φέτα. Άλλωστε μία φέτα ψωμί τοστ ολικής άλεσης έχει 60 θερμίδες.
Φέτες βραστής γαλοπούλας: Είναι το μόνο αλλαντικό που πρέπει να έχετε σε περίοδο διατροφής. Mία φέτα βραστής γαλοπούλας έχει 48 θερμίδες. Προσθέστε τις στο πρωινό σας τόστ, ή σε σαλάτα ή κάντε μία ομελέτα με γαλοπούλα για βραδινό.

Τυρί: Είτε κότατζ ή κίτρινά τυρία χαμηλά σε λιπαρά. Αν προτιμάτε το κίτρινο τυρί, καταναλώστε το με μέτρο. 1-2 φέτες την ημέρα αρκούν γιατί το ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά, δεν σημαίνει ότι στην υπερβολή τους δεν παχαίνουν.

Μαύρη Σοκολάτα: Αν είστε από τους λάτρεις της σοκολάτας αλλά ταυτόχρονα θέλετε να αποφύγετε όλες τις θερμίδες, η καλύτερη λύση είναι η αγαπημένη μας μαύρη σοκολάτα. Συγκεκριμένα 100γρ σοκολάτας έχουν 500 θερμίδες σε αντίθεση με τη γάλακτος που έχει 540 θερμίδες! Και εννοείται ότι υπάρχουν και απολαυστικές συνταγές γλυκών που μπορείτε να την εντάξετε και κρατήσετε τη διατροφή σας στα σωστά επίπεδα.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία για όλα αυτά. Για παράδειγμα εμείς βρήκαμε Lipton Μαύρο τσάι στα LIDL στη χαμηλότερη συγκριτικά τιμή για να μπορέσουμε να το εντάξουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο (μόνο 1,35€ τα 20 φακελάκια) – υπολογίστε μόνο πόσα ρήματα εξοικονομούμε και για πόσες ημέρες. Επίσης δεν αντισταθήκαμε στη Nestle Dessert Κουβερτούρα (με μαύρη σοκολάτα) για να κάνουμε ένα διαφορετικό κέικ αποφεύγοντας αρκετές θερμίδες και σημαντικά χρήματα χάρη στα LIDL (η συσκευασία των 200γρ μόνο 1,55€).

Μία φιλική συμβουλή: θα πρέπει να είναι το καλάθι σας πάντα γεμάτο με τα απαραίτητα προϊόντα προσέχοντας το διατροφολόγιό σας αλλά ταυτόχρονα να είναι οικονομικό. Μία δοκιμή στα Lidl, που διατηρούν αποδεδειγμένα χαμηλά τις τιμές, εμάς μας έχει πείσει. Έτσι, δεν θα σας λείψει τίποτα και θα χαρείτε το αδυνατισμένο σας σώμα ξοδεύοντας τα χρήματα που εξοικονομήσατε π.χ. σε μία ανανέωση της γκαρνταρόμπας σας;