Μουρουνέλαιο, η άγνωστη αυτή λέξη

Ερμιόνη Σαρρή
Μουρουνέλαιο, η άγνωστη αυτή λέξη

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά

Αλήθεια πόσα γνωρίζεις για το μουρουνέλαιο; Ήξερες ότι είναι «όπλο» καλής υγείας; «Ένα μήλο την ημέρα» ξέχνα το, δεν κάνει το γιατρό πέρα! Αυτό που ζητάμε όλες μας στη διατροφή μας είναι το μουρουνέλαιο. Ο λόγος; Τα οφέλη υγείας που προκύπτουν από την κατανάλωση μουρουνέλαιου είναι πολλαπλά. Θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως.

Αρχικά, τι είναι το μουρουνέλαιο (ηπατοϊχθυέλαιο): Αποτελεί ένα είδος ιχθυελαίου. Συγκεκριμένα, με τον όρο «ιχθυέλαιο» εννοείται συνήθως το λάδι που εξάγεται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών και όχι από το συκώτι τους, όπως συμβαίνει με το μουρουνέλαιο.

photos 4fc0b

Γιατί είναι σημαντικό να εντάξεις το μουρουνέλαιο στη διατροφή σου: Αρχικά, διότι το υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιο αποτελεί εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων (DHA, ΕΡΑ) αλλά και της ιδιαίτερα σημαντικής βιταμίνης D. Ωστόσο, ταυτόχρονα, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α, ενώ συχνά προστίθεται και βιταμίνη Ε για αντιοξειδωτική προστασία των Ω-3.Τα Ω-3 ανήκουν στην ομάδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Μάλιστα, δύο από αυτά, το EPA και το DHA, είναι πολύ σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, από τη στιγμή της σύλληψης και καθόλη τη διάρκεια της ζωής.Το DHA αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο του εγκεφάλου και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του, όπως επίσης και στην ορθή λειτουργία των ματιών, και μαζί με το ΕΡΑ στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

prod mollers a4302

Αν και τα δύο έλαια -μουρουνέλαιο και ιχθυέλαιο- είναι πολύ πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ωστόσο το μουρουνέλαιο υπερτερεί ως προς το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D (D3) και βιταμίνη Α.

Πώς μπορείς να επωφεληθείς: Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας, όπως το μουρουνέλαιο Möller’s, το οποίο εξάγεται από συκώτι μουρούνας που αλιεύεται στα καθαρότερα ύδατα της Αρκτικής και παράγεται μέσα σε λίγες ώρες σύμφωνα με τις παραδοσιακές Νορβηγικές συνταγές.

Πόσο συχνή μπορεί να είναι η χρήση του: Το μουρουνέλαιο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο καθόλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη, Πρόεδρο της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. Ο ίδιος σημειώνει: «Η βιταμίνη Α και τα ωμέγα λιπαρά οξέα DHA και EPA τα έχουμε απόλυτη ανάγκη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και ο μόνος τρόπος να τα λάβουμε είναι μέσω της διατροφής μας και των συμπληρωμάτων διατροφής».

Όσον αφορά τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D, μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διότι περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας σε κλειστούς και υπό σκιάν χώρους, ενώ και όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία φοράμε αντιηλιακό που εμποδίζει το δέρμα μας να συνθέσει τη βιταμίνη D. Το συμπέρασμα; Το μουρουνέλαιο είναι χρήσιμο, ακόμη και ως προς τη βιταμίνη D, όλες τις εποχές του χρόνου!

table 834a1

Έτσι, το μουρουνέλαιο Möller’s, ένας «θησαυρός» για όλη την οικογένεια από το 1854, εγγυάται την πρόληψη των απαιτούμενων βιταμινών, προστατεύει την καρδιά, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, υποστηρίζει την εγκεφαλική λειτουργία, τονώνει ολόκληρο τον οργανισμό, ενώ έχεις την επιλογή να διαλέξεις ανάμεσα σε φυσική γεύση ή σε γεύση λεμόνι ή ακόμη και στη γεύση φρούτων Tutti Frutti.

lemon natural tutti awards f6acd

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ