Διατροφή: 5 μύθοι που πρέπει να καταρρίψεις τώρα

Διατροφή: 5 μύθοι που πρέπει να καταρρίψεις τώρα

Ξέχνα ό,τι ήξερες, τελικά δεν είναι… αυτό που νομίζεις!

Καθημερινά όλοι μας βομβαρδιζόμαστε με διατροφικές πληροφορίες από πληθώρα πηγών, πολλές από τις οποίες κάποιες φορές δεν είναι έγκυρες με αποτέλεσμα, αντί να μας βοηθούν να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, να μας απομακρύνουν περισσότερο από το στόχο μας. Δες παρακάτω 5 από τις διατροφικές συνήθειες που πολλοί από εμάς νομίζουμε πως είναι όντως αποτελεσματικές, ενώ στην πραγματικότητα μάλλον ισχύει το αντίθετο και ανέλαβε δράση!


Μύθος 1: Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα
Αν τα φρούτα και τα λαχανικά καταψυχθούν όσο ακόμα είναι φρέσκα, σίγουρα δεν θα χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Συνεπώς, σου προτείνουμε να εκμεταλλευτείς τις φορές που αγοράζεις κάποιο φρέσκο προϊόν και να κρατάς μια ποσότητα βάζοντάς την στην κατάψυξη, για τις περιόδους που δεν θα μπορείς να το βρεις πια φρέσκο. Έτσι, θα αποφύγεις τα έτοιμα και συσκευασμένα λαχανικά και φρούτα, ενώ παράλληλα δεν θα αποκλείσεις από τη διατροφή σου εποχιακά τρόφιμα.


Μύθος 2: Πρέπει να μετράς θερμίδες για να χάσεις βάρος
Εάν καταναλώσεις 200 θερμίδες τρώγοντας γλυκά ή τηγανιτές πατάτες είναι σαφές πως δεν θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με το να τις καταναλώσεις τρώγοντας λαχανικά ή φρούτα. Γι΄αυτό θα είναι καλύτερο να σταματήσεις να είσαι με το θερμιδομετρητή στο χέρι κάθε φορά που σκάφτεσαι να φας το οτιδήποτε. Αν είσαι προσεκτική και καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σου, θα είσαι σε θέση να χάσεις το περιττό βάρος, χωρίς να σου γίνει εμμονή η καταμέτρηση θερμίδων.


Μύθος 3: Αν τρως λιπαρά τρόφιμα παχαίνεις
Οι αμέτρητες έρευνες που έχουν γίνει επί του θέματος επιβεβαιώνουν πως μάλλον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς η κατανάλωση λιπαρών βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Φυσικά, πάντα εννοούμε τα υγιεινά, μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, που επιβάλλεται να υπάρχουν στη διατροφή σου, αρκεί βέβαια να τα καταναλώνεις με μέτρο.


Μύθος 4: Εάν τρως τις βραδινές ώρες δεν μπορείς να αδυνατίσεις
Δεν έχει σημασία τόσο η ώρα που τρως, όσο η ποιότητα και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνεις. Αν τρως περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σου, σίγουρα θα πάρεις βάρος, ακόμα κι αν το τελευταίο σου γεύμα είναι στις 5 το απόγευμα. Το βασικό πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι που συνηθίζουν να γευματίζουν βραδινές ώρες είναι αρκετά πεινασμένοι με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολύ περισσότερες από όσες πρέπει θερμίδες.


Μύθος 5: Πρέπει να τρως μόνο μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα
Σύμφωνα με πολλούς διαιτολόγους το ιδανικό για τον οργανισμό σου είναι να καταναλώνεις 3 γεύματα και ένα μικρό σνακ ημερησίως. Αν αντί για αυτό προτιμήσεις να τρως 5 ή 6 μικρά γεύματα μπορεί ποτέ να μην αισθανθείς πληρότητα, ενώ αντίθετα να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε μια διαρκή διαδικασία κατανάλωσης τροφών που ίσως μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη πολύ περισσότερων θερμίδων.

Διαβάστε ακόμη:

Μήπως τελικά το μέτρημα θερμίδων είναι χάσιμο χρόνου;

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Μάθετε ποιες είναι και εντάξτε τις στο διατροφολόγιό σας