Πρωινό γεύμα: 5 ιδανικές και υγιεινές επιλογές για κάθε μέρα

Πρωινό γεύμα: 5 ιδανικές και υγιεινές επιλογές για κάθε μέρα

Γράφει η διαιτολόγος Δήμητρα Τζάκου

To πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα μέσα στη μέρα μας. Δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να διακόψει τη βραδινή του νηστεία, αλλά και τον εφοδιάζει με πολλή ενέργεια, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει δυναμικά την ημέρα του. Ποιες όμως θα μπορούσαν να είναι κάποιες υγιεινές επιλογές πρωινού;

1. Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά ολικής άλεσης εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη

Τα δημητριακά που περιέχουν βρώμη και είναι εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος των βιταμινών Β, χαρίζοντας ενέργεια και αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό. Ειδικά για τα άτομα που έχουν ένα πολύ έντονο πρόγραμμα εργασίας, αλλά και γυμναστικής, τα δημητριακά βρώμης ολικής άλεσης με πρωτεΐνη τους βοηθάνε να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικότερα μέσα στη μέρα. Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην διατήρηση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του οργανισμού και μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτό σε σχέση με το γάλα, από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

2. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που συνεισφέρουν στο αίσθημα του κορεσμού, καθώς και στη εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος των βιταμινών Β, σε σίδηρο και μαγνήσιο για μυική δύναμη αλλά και νοητική συγκέντρωση. Το γάλα αποτελεί πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών, προσφέροντας στον οργανισμό μας ενέργεια. Εφοδιάζει επιπλέον με αρκετή ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου, αλλά και βιταμίνης D, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή υγεία των δοντιών και των οστών.

3. Τοστ με φυσικό χυμό πορτοκάλι

Το τοστ με ψωμί ολικής άλεσης προσδίδει στον οργανισμό το αίσθημα του κορεσμού, λόγω των φυτικών ινών του ψωμιού αλλά και του συνδυασμού του με πρωτεΐνη. Αποτελούμενο από βραστή γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών δεν μας επιβαρύνει με πολλά ζωικά λιπαρά. Ο φυσικός χυμός πορτοκάλι εκτός του ότι μας ενυδατώνει, εξασφαλίζει την πρόσληψη της βιταμίνης C και του καλίου, για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

4. Αυγό βραστό με ψωμί και λαχανικά

Το αυγό περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, D, E και ιχνοστοιχεία, σίδηρο και ψευδάργυρο. Το ψωμί περιέχει βιταμίνες τους συμπλέγματος των βιταμινών Β και σίδηρο. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε νερό, για την απαραίτητη νότα δροσιάς.

5. On the go: Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης ή κουλούρι

Η επιλογή αυτή μπορεί να εξυπηρετεί τα άτομα που δεν μπορούν να πάρουν πρωινό από το σπίτι. Το πρωινό τους μπορεί να περιλαμβάνει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί χαμηλό σε λιπαρά από το φούρνο της γειτονιάς. Προσοχή, προκειμένου να μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε άλλα λιπαρά ή υπερθερμιδικά σνακ από το φούρνο, καλύτερα να προμηθευτείτε 2 μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης από το σούπερ μάρκετ. Έχετε διαφορετικές επιλογές γεύσεων αλλά ελεγχόμενες θερμίδες (γύρω στις 90kcal/μπάρα) Τόσο το κουλούρι όσο και η μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης περιέχουν υδατάνθρακες για σταδιακή παροχή ενέργειας στον οργανισμό. Ιδανικά συνοδεύστε τα με ατομικό γαλατάκι που θα προμηθευτείτε επίσης καθ’ οδόν ή ένα τυρί χαμηλών λιπαρών αντίστοιχα, που είναι είναι πλούσια σε ασβέστιο και συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης που θα σας χορτάσει λίγο παραπάνω.