Πώς θα καταφέρεις να βάλεις τα φρούτα μέσα στην διατροφή σου;

Ερμιόνη Σαρρή
Πώς θα καταφέρεις να βάλεις τα φρούτα μέσα στην διατροφή σου;

Το μενού έχει ακόμα και... σοκολάτα!

Αν στην ερώτηση «Πόσα φρούτα έφαγες σήμερα;», η απάντηση είναι κάτι ανάμεσα στο «δε θυμάμαι» και στο «η πατάτα θεωρείται φρούτο;» τότε αυτό το άρθρο μάλλον σε αφορά. Δεν θα σε κουράσω για τα οφέλη τους στον οργανισμό και τη σιλουέτα σου, τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες, καθώς τα ξέρεις και τα έχεις διαβάσει πολλές φορές. Ωστόσο, μήπως ήρθε ή ώρα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για τα φρούτα; Αν θέλεις, λοιπόν, και να χάσεις βάρος και να τρέφεσαι υγιεινά τουλάχιστον ένα από τα 2 ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με άλλες τροφές.

Τι θα έλεγες , λοιπόν, το απόγευμα που σε πιάνουν εκείνες οι υπογλυκαιμίες αντί για το ντόνατ να φας μια ωραία φρουτοσαλάτα που δεν θα σε βαρύνει και θα ικανοποιήσει την λιγούρα σου Δεν είναι δύσκολη, αφού κόβεις 2-3 φρούτα που σου αρέσουν σε κομματάκια – ναι ακόμα και μπανάνα μπορείς, δεν παχαίνει – και τα ανακατεύεις με μισό γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά , με 1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι, την αγαπημένη μας κανέλα και λίγα αμύγδαλα ανάλατα. Δελεαστικό;

Αν η φρουτοσαλάτα σου φαίνεται «μπελαλίδικη» τότε γιατί δεν δοκιμάζεις να συνδυάσεις το μήλο με 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι ή φυστικοβούτυρο; Θα σε χορτάσει και θα σου δώσει την απαραίτητα ενέργεια για να συνεχίσεις την υπόλοιπη μέρα.

Και είσαι από αυτές που δεν μπορούν να αποχωριστούν την σοκολάτα , τότε τρίψε λίγη κουβερτούρα στην μπανάνα σου. Αν δεν ταίριαζε το φρούτο με το κακάο δεν θα υπήρχαν τόσες σοκολάτες γεμιστές με φρούτα.

Αν αγαπάς τα ροφήματα τότε το μιλκ σέικ φρούτου είναι αυτό που αναζητάς. Χτυπάς στο μπλέντερ 1 ώριμο φρούτο με μισό κεσεδάκι γιαούρτι 2% και προσθέτεις θρυμματισμένο πάγο. Έτοιμο το ρόφημα σου σε 1 λεπτό... Αλλιώς δοκίμασε την πιο ρευστή υφή, όπως αυτή της κρέμας . Τι θα έλεγες για κρέμα μπανάνας με κανέλα; Σε ένα μπλέντερ τοποθέτησε 4 κουταλιές της σούπας άπαχο γιαούρτι, μία μπανάνα και ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι . Βάλε το μείγμα σε ένα μπολ και πρόσθεσε όσο κανέλα θέλεις... Καλή απόλαυση....

Αν ακόμα δεν σε έπεισα, έστω και ένα ποτήρι φυσικό χυμό καθημερινά ή μερικά αποξηραμένα φρούτα θα σε ωφελήσουν. Μην ξεχνάς, όμως, ότι ο φυσικός χυμός ισοδυναμεί τουλάχιστον με 2- 3 φρούτα, δεν περιέχει τις φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον κορεσμό και έχει λιγότερη ποσότητα σε βιταμίνες από τα αντίστοιχα φρούτα. Ωστόσο όπως λέει και ο λαός μας στην «αναβροχιά καλό και το χαλάζι».

Καρτσωνάκη Χριστινα

Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul

kartsonakixristol@yahoo.gr

www.Danceyoursoul.gr