Πώς να αντιμετωπίσεις τον αιώνιο «εχθρό» σου, την κατακράτηση υγρών!

Ερμιόνη Σαρρή
Πώς να αντιμετωπίσεις τον αιώνιο «εχθρό» σου, την κατακράτηση υγρών!

Αν υπάρχουν πρωινά που ξυπνάς πρησμένη, με μια αφόρητη αίσθηση φουσκώματος ενώ το προηγούμενο βράδυ δεν έχεις φάει κάτι υπερβολικό τότε μάλλον αντιμετωπίζεις θέμα κατακράτησης. Όταν αυτό συνοδεύεται και με ξαφνική αύξηση βάρους τότε είναι που βγαίνεις εκτός εαυτού. Δεν είσαι μόνη!!!

Η κατακράτηση των υγρών, δυστυχώς, μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες φάσεις της ζωής σου και να οφείλεται στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, στην εμμηνόπαυση, στη λήψη φαρμάκων , στην κακή κυκλοφορία του αίματος, στην μειωμένη πρόσληψη νερού είτε στην αυξημένη πρόσληψη αλατιού. Οι 2 τελευταίες αιτίες μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα είτε αυξάνοντας την κατανάλωση του νερού και των υγρών κατά την διάρκεια της ημέρας σου, είτε ελαττώνοντας το αλάτι που καταναλώνεις καθημερνά. Αν ωστόσο το φούσκωμα εξακολουθεί να υπάρχει , τότε ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κάτι από τα παρακάτω

2afe06b2d643513acef32f8091823546

Όταν λέμε να αποφεύγεις το αλάτι, δεν αναφερόμαστε μόνο στο αλάτι που ρίχνεις στο φαγητό αλλά και στο αλάτι που υπάρχει σε διάφορα συσκευασμένα προϊόντα ως μέσο συντήρησης, όπως τα κράκερ, αλατισμένοι ξηροί καρποί, παστά τρόφιμα, κονσέρβες, αλλαντικά και όλες εκείνες οι έτοιμες σάλτσες που συχνά πυκνά χρησιμοποιείς για να δώσουν γεύση στο φαγητό σου. Πιθανόν να μην είχε περάσει καν από το μυαλό σου αλλά δυστυχώς το παραπάνω χλωριούχο νάτριο που υπάρχει σε αυτά τα τρόφιμα δεσμεύει το νερό στο σώμα σου και δεν το αφήνει να φύγει από τα κύτταρα.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα αλμυρά τυριά. Πλέον πέρα από το ανθότυρο και την ανάλατη μυζήθρα υπάρχουν αρκετά τυριά με λιγότερο αλάτι και είναι το ίδιο νόστιμα με τα υπόλοιπα. Άλλωστε ξέρεις καλά πως είναι όλα θέμα συνήθειας.

Άλλη μία καλή τακτική για να δεις να μειώνεται η κατακράτηση στο σώμα σου είναι να μειώσεις το delivery και όταν τρως έξω ζήτα όσο είναι εφικτό τα πιάτα σου ανάλατα. Όσο είναι! Δυστυχώς το «γρήγορο φαγητό» είναι πλούσιο σε αλάτι. Μπορείς για αρχή να ζητάς τις σαλάτες σου χωρίς αλάτι και αν χρειάζεται να προσθέσεις εσύ. Αν πάλι δεν μπορείς, τότε απλά για λίγο διάστημα απόφυγε το «έξω» φαγητό. Όλα για το beach body!

Αν είσαι λάτρης του αλκοόλ και των διάφορων θερμιδογόνων κοκτέιλ, τα νέα είναι άσχημα!! Μάθε πως όλα τα παραπάνω αφυδατώνουν τον οργανισμό σου με αποτέλεσμα το σώμα να «κρατά» όσο νερό έχει στα κύτταρα. Μείωσέ τα σε 2-3 ποτήρια την εβδομάδα, αν ωστόσο οι υποχρεώσεις σου δεν σε αφήνουν τότε συνόδευε κάθε ποτήρι αλκοόλ που καταναλώνεις με 2 ποτήρια νερό.

Και βέβαια μην ξεχνάς να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου, το λέμε συνέχεια. Το νερό είναι το κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του σήματός σου. Έξι με οχτώ ποτήρια νερό σημαίνουν καλύτερες καύσεις, απώλεια βάρους και λιγότερα πρηξίματα.

Εκτός από τα παραπάνω, προσπάθησε να εντάξεις στην διατροφή σου τρόφιμα πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο «εξουδετερώνει» το νάτριο ( αλάτι) και βοηθάει στην διούρηση. Η μπανάνα ( όχι δεν παχαίνει απλά ισοδυναμεί με 2 φρούτα), το πορτοκάλι, τα δαμάσκηνα, και το πεπόνι είναι πλούσια σε κάλιο, είναι πεντανόστιμα και σε ξεπρήζουν. Μήπως ήρθε η ώρα να εντάξεις και τα όσπρια στην διατροφή σου; Αποτελούν και αυτά μια καλή πηγή καλίου. Όλα τα παραπάνω, όχι μόνο βοηθούν στην ενυδάτωση σου αλλά και στην αποβολή των τοξινών.

Τέλος, μην ξεχνάς την άσκηση !!!!!! Όσο πρησμένη και να νιώθεις , η γυμναστική κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος. Κινήσου και μην φοβάσαι να ιδρώσεις. Η εφίδρωση βοηθάει και στην αποβολή των τοξίνων. Οπότε κάθε φορά που νιώθεις πρησμένη , η κίνηση είναι το κλειδί.

Δοκίμασε όλα τα παραπάνω και θα δεις την κοιλιά σου να «ξεφουσκώνει» άμεσα και να νιώθεις πάλι ανάλαφρη και ωραία!

Καρτσωνάκη Χριστίνα

Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul

kartsonakixristol@yahoo.gr

www.Danceyoursoul.gr