Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, σταμάτα να τρως αυτές τις τροφές πριν πας για ύπνο

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, σταμάτα να τρως αυτές τις τροφές πριν πας για ύπνο

Σίγουρα τρως κάτι από αυτά

Για κάποιο λόγο, τα σνακ μετά το δείπνο και αυτά που τσιμπολογάς αργά το βράδυ κατά τη διάρκεια που παρακολουθείς το αγαπημένο σου έργο πάνε πάντα μαζί. Αλλά αυτή σου η επιλογή, μπορεί να κάνει το στόχο σου για απώλεια βάρους λίγο πιο δύσκολο απ’ ότι περίμενες. Για την ακρίβεια το να φορτώνεις τον οργανισμό σου με σνακ πριν κοιμηθείς, σίγουρα θα σε δυσκολέψει κατά τη διάρκεια της νύχτας και σίγουρα το επόμενο πρωί δεν θα ξυπνήσεις και τόσο άνετη.

Η κατανάλωση σνακ πριν από τον ύπνο μειώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης στο σώμα σου, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, σύμφωνα με μία έρευνα του 2015. Και για να σε καθησυχάσουμε δεν χρειάζεται να σταματήσεις τελείως τα σνακ πριν τον βραδινό ύπνο απλώς απέφυγε να τρως αυτά τα τέσσερα για να πετύχεις τους στόχους σου γρηγορότερα.

#1. Μαύρη σοκολάτα
Μοίαζει ένας υγιεινός τρόπος για να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου για γλυκό πριν κοιμηθείς, αλλά αυτό το σνακ αργά τη νύχτα είναι ακριβώς αυτό που δεν θέλεις να φας πριν ξαπλώσεις: καφεΐνη, θεοβρωμίνη (διεγερτικό) και ζάχαρη. Και ενώ οι δύο πρώτες μπορούν πιο δύσκολα να σε επηρεάσουν μετά το φαγητό, η ζάχαρη μπορεί να σαμποτάρει αμέσως τις προσπάθειες σου για απώλειας βάρους.

#2. Λάδι καρύδας και κατσικίσιο τυρί
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια της απώλειας βάρους, αλλά όταν τα τρως ακριβώς πριν ξαπλώσεις μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σου. Αυτό συμβαίνει επειδή το κορεσμένο λίπος μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στη βαλβίδα που χωρίζει το κάτω άκρο του οισοφάγου από το στομάχι σου. Και επειδή το λίπος χρειάζεται πολύ χρόνο για να το χωνέψει ο οργανισμός, ό, τι έφαγες έχει επιπλέον χρόνο για να γλιστρήσει πίσω στον οισοφάγο σου και να σε ξυπνήσει.

#3. Πικάντικες σάλτσες
Ακόμη και αν είσαι ικανή να φας ένα ολόκληρο βαζάκι με πικάντικη σάλτσα παρέα με το φαγητό σου, εάν κάνεις το λάθος να τη φας λίγο πριν ξαπλώσεις, τότε σίγουρα επιδιώκεις έναν κακό ύπνο με καούρες. Όπως τα λιπαρά τρόφιμα, έτσι και τα πικάντικα μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα σου. Αυτό επιτρέπει σε όλα τα οξέα που ζυμώνονται στην κοιλιά σου να ανεβαίνουν προς τα επάνω, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εύκολο όταν είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι.

#4. Κόκκινο κρασί
Κάποιοι ειδικοί αναφέρουν για την υγεία πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι καλό, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Σίγουρα θα τύχει κάποια φορά να πιείς πριν ξαπλώσεις, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Μία έρευνα από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης διαπίστωσε πως όσοι έπιναν κόκκινο κρασί πριν κοιμηθούν παρουσίαζαν δραστηριότητα παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε άτομα που λαμβάνουν ήπια ηλεκτρικά σοκ. Εάν θέλεις λοιπόν να πιείς, απλά περίμενε γύρω στη μία ώρα (για κάθε ποτήρι αλκοόλ που κατανάλωσες), πριν πέσεις για ύπνο.