Απιστία κατ'εξακολούθηση: Αν τον συγχωρήσεις μπορεί να αλλάξει;

Απιστία κατ'εξακολούθηση: Αν τον συγχωρήσεις μπορεί να αλλάξει;

Το "προφίλ" του άπιστου συντρόφου και πώς να τον διαχειριστείς

Το θέμα της απιστίας, δηλαδή της σεξουαλικής (και συναισθηματικής) εξαπάτησης του συντρόφου μας, είναι μια μεγάλη και πολυσύνθετη υπόθεση και πάντα επίκαιρη.

Συνολικά παρατηρείται ένας αυξανόμενος αριθμός των ατόμων που απιστούν οι οποίοι όμως συγκεντρώνουν ένα κοινό, και σαφώς αντιφατικό, χαρακτηριστικό: ενώ απιστούν δεν δείχνουν διατεθημένοι να «εγκαταλείψουν» την σχέση- αυτοί ειναι οι λεγόμενοι serial cheaters.

Αυτό συμβαίνει γιατί παρότι τα περισσότερα ζευγάρια θέλουν να είναι σε μια σχέση δέσμευσης, δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις στιγμές της δυσαρέσκειάς τους, τις αδυναμίες του χαρακτήρα τους και τα επίπεδα αυτο-επιβεβαίωσής τους μέσα στην σχέση.

Έτσι αρχικά το φλέρτ και αργότερα η συστηματική απιστία είναι ο τρόπος που επιλέγει ο ένας από τους δύο συντρόφους να χειρίζεται, να μεταθέτει και τελικά όχι μόνο να μη λύνει αλλά να διογκώνει σε μη αναστρέψιμο βαθμό τα φαινομενικά- τις περισσότερες φορές- αδιέξοδα της σχέσης.

Φυσικά εδώ θα χρειαστεί να παρατηρήσουμε ότι ενώ μπορεί τελικά να σείρουμε τον ένα από τους δύο στο εκτελεστικό απόσπασμα και να λάβει εκείνος την μεγαλύτερη ευθύνη καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ούτε να επιτρέπουμε να μας διαφεύγει ότι για την επιτυχία μιας σχέσης είμαστε και οι δύο συνυπεύθυνοι.

Από την επαγγελματική εμπειρία μου, οι περισσότεροι άνθρωποι που εξαπατούν το κάνουνε μια φορά ή μόνο σε μία σχέση, και στη συνέχεια παίρνουν το «μάθημα» και δεν το επαναλαμβάνουν.

Αντιλαμβάνονται ότι το αδιέξοδο και το αδυσώπητο βάρος αυτής της επιλογής, ξυπνούν έστω και οριακά καθυστερημένα από τον λήθαργο και επιλέγουν να μην προκαλέσουν τέτοιου είδους κακό για το σύντροφό τους και στον ίδιο τον εαυτό τους και πάλι.

Ας μιλήσουμε όμως με ειλικρίνεια. Αν σχετίζεστε ή είστε παντρεμένοι με έναν serial cheater η επιβίωση της σχέσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Βασική προϋπόθεση είναι ο σύντροφός σας να είναι πρόθυμος μπροστά στο χείλος του γκρεμού, να σκάψει αρκετά βαθιά στην ψυχή του και εσείς να κατανοήσετε τις αιτίες της συμπεριφοράς του και την έμπρακτη προθυμία του να αλλάξει.

Ας δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά ενός serial cheater και τι σημαίνουν αυτά για την σχέση :

- Ένας serial cheater δεν αναζητά την αγάπη ή την ολοκλήρωση μέσα από μια σχέση, αλλά προσοχή ... και δύναμη. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι πολύ εθιστικά, και αυτός είναι ο λόγος που η μεγάλη πλειοψηφία των κατ' εξακολούθηση άπιστων συντρόφων είναι ναρκισσιστές.

- Ένας ναρκισσιστής είναι κάποιος που έχει μια τεράστια ανάγκη για θαυμασμό, σε συνδυασμό με την αίσθηση μεγαλείου. Ότι η ικανοποίηση ή την ανάγκη τους για θαυμασμό είναι πάνω από τον σεβασμό και τις ανάγκες των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσκαιρη ικανοποίησή τους, είναι πιο σημαντική από το κακό και τον πόνο που προκαλούν.

- Μερικοί άνθρωποι βλέπουν την αγάπη και το ρομαντισμό ως ιερό δεσμό μεταξύ δύο ατόμων. Άλλοι βλέπουν την αγάπη σαν ένα παιχνίδι, όπου ο στόχος είναι να χειραγωγήσουν ένα άλλο άτομο και να αποκτήσουν συναισθηματική δύναμη στα όρια της εξάρτησης, πάνω από έναν συνεργάτη, συνάδελφο ή ακόμα και «φίλο».

Άλλοι άνθρωποι, λόγω της θέσης τους στην κοινωνία, τις πεποιθήσεις τους σχετικά με τους ρόλους των δύο φύλων, ή την πολιτιστική ανατροφή τους, πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να απατούν τους συντρόφους τους. Με άλλα λόγια, κάποιο πιστεύουν ότι η εξαπάτηση είναι ένα προνόμιο το οποίο δικαιούνται.

- Επίσης όσοι τους αρέσει να παίρνουν ρίσκα ή να έχουν μια αίσθηση της περιπέτειας ή εκείνοι που παίζουν παιχνίδια εξουσίας ή ανεξαρτησίας, είναι πιο πιθανό να είναι άπιστοι στη σχέση τους από τους ανθρώπους που είναι πιο φοβισμένοι ή άτολμοι από τη φύση τους.

- Τέλος κάποιοι άλλοι κάνουν την πράξη της εξαπάτησης κάτι παθολογικό, δημιουργώντας εθισμό. Αυτό τους δίνει άφθονη αδρεναλίνη για κάλυψη, στον μη συναρπαστικό κόσμο τους.

Το θεμελιώδες συναίσθημα που προκύπτει λίγο πριν συμβεί η απιστία, είναι η απογοήτευση. Απογοήτευση από το να μην έχουν μια «ολοκληρωμένη» οικογένεια, σύζυγο παιδιά, και να αισθάνονται ένα κενό. Μπορεί να μην αισθάνονται άνετα λοιπόν με την οικογενειακή ή την οικονομική κατάσταση και μην είναι σε θέση να ανοιχτούν να λάβουν και να δώσουν, συναισθηματικά. Συχνά αισθάνονται απογοητευμένοι επειδή δεν μπορούν να κάνουν απλά πράγματα, όπως είναι μια κοινή έξοδο, ή να πάνε στο σινεμά.

Μόλις η απιστία ανακαλυφθεί, ο άπιστος μπορεί να ξεσπάσει σε μια επίδειξη μετάνοιας. Mπορεί να ικετεύει για συγχώρεση και να είναι extra γοητευτικός, ακόμα και να πέφτει στα γόνατα για συγχώρεση. Δυστυχώς αν δεν έχει προηγηθεί δουλειά σε βάθος με κάποιο ειδικό, το πιθανότερο είναι ότι μόλις η ανακωχή ολοκληρωθεί, η ναρκισσιστική συμπεριφορά να επιστρέψει και πάλι.

Το πιο συνηθισμένο είναι ο σύντροφος που προδόθηκε να ζητήσει βοήθεια. Τα ζητήματα απιστίας σε κάθε σχέση, είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, όμως όπως σε όλες τις περιπτώσεις που εμπίπτουν σε θεραπεία ή παροχή συμβουλών, είναι ωφέλιμο να μάθουμε να εστιάζουμε όλες πιθανές λύσεις της κατάστασης ξεκινώντας από τα πράγματα που το ζευγάρι έχει κοινά - αυτό βέβαια, με δεδομένο ότι ο σύντροφος που διαπράττει την απιστία έχει συνειδητά επιλέξει να δουλέψει πάνω στην διάσωση της σχέσης του.

Σημαντικό: Δεν χρειάζεται να φτάνουμε στην απιστία για να μάθουμε να φροντίζουμε την σχέση μας. Όταν συνειδητά ή ασυνείδητα σταματήσουμε να γινόμαστε φορείς προσφοράς στην σχέση και τον άνθρωπο που είναι δίπλα μας τότε έχουμε ήδη πραγματικά ένα λόγο να ανησυχούμε και να αναζητούμε να αλλάξουμε πορεία ...πρωτίστως όμως μέσα στην ίδια σχέση!

Βρείτε και ακολουθήστε τον Νικόλα :

www.nikolasouranos.com
Στο facebook: http://www.facebook.com/nikolasouranos
Στο Twitter: https://twitter.com/nikolasouranos
Στο instagram: http://instagram.com/nikolasouranos
Skype: nikolas.ouranos