«Νιώθω ότι δεν αξίζω τίποτα... Φοβάμαι πως έχω κατάθλιψη»

«Νιώθω ότι δεν αξίζω τίποτα... Φοβάμαι πως έχω κατάθλιψη»

Η ψυχολόγος Ειρήνη Γρίβα απαντά στο γράμμα της αναγνώστριάς μας

Πριν από λίγες μέρες, λάβαμε από μια αναγνώστριά μας το παρακάτω mail με τίτλο «Φοβάμαι πως έχω κατάθλιψη». Διαβάζοντάς το, κάποιοι από εμάς στην συντακτική ομάδα «είδαν» στα λόγια της κάποιο δικό τους φίλο ή συγγενή, ενώ κάποιοι άλλοι αναγνώρισαν κομμάτια του ίδιου τους του εαυτού. Όλοι μας όμως θαυμάσαμε αυτή την κοπέλα, η οποία μέσα στην απόγνωση που βιώνει βρήκε τη δύναμη να ζητήσει βοήθεια. Η κα Ειρήνη Γρίβα, MSc, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, απαντά στην αναγνώστριά μας.

«Καλησπέρα. Διαβάζω συχνά τη στήλη σας και πραγματικά δίνετε πολύ καλές συμβουλές. Ελπίζω να κάνετε το ίδιο και σε μένα. Νομίζω ότι είμαι στα πρόθυρα κατάθλιψης, δεν ξέρω τι να κάνω... Είμαι 26 χρονών, άνεργη και κυριολεκτικά μόνη. Συνεχώς αποτυγχάνω, πήγα σε αρκετές συνεντεύξεις για δουλειά και καμιά απάντηση. Δεν έχω φίλους, δεν έχω αγόρι... είμαι μόνη, δεν έχω κάποιον να μιλήσω... είμαι πολύ απογοητευμένη... Για να λέμε και την αλήθεια αγόρι δεν νομίζω να έχω ποτέ... Κι αυτό γιατί εγώ θέλω κάποιον να αγαπήσω και να με αγαπήσει και όχι για.... ένα βράδυ. Δεν ξέρω τι να κάνω... Νιώθω ότι δεν αξίζω τίποτα... Σας παρακαλώ, βοηθήστε με...»

Αγαπητή αναγνώστρια, χαίρομαι πολύ που αποφάσισες να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μας. Αυτό που έχεις κάνει είναι ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα! Με το να ζητήσεις βοήθεια, έχεις κερδίσει ήδη την αρχή της θεραπείας σου – αν πράγματι χρειάζεται κάτι τέτοιο.


Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζεις είναι πραγματικές και είναι πολύ φυσικό να σου έχουν ρίξει τη διάθεση. Θέλω να ξέρεις είναι ότι αυτό που δεν είναι πραγματικό είναι η αρνητική σκέψη «δεν αξίζω τίποτα». Διότι στις πέντε γραμμές του μηνύματός σου μπόρεσα να διακρίνω μια κοπέλα που έχει πετύχει ήδη πολλά: έχεις στείλει βιογραφικά και μάλιστα σε έχουν καλέσει σε αρκετές συνεντεύξεις, ενώ παράλληλα αναζητάς να κάνεις ουσιαστικές σχέσεις στην προσωπική σου ζωή.


Επειδή δεν μας δίνεις πληροφορίες για το οικογενειακό σου περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να σε στηρίξει τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά, μπορείς να μιλήσεις αναλυτικά για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με κάποιον ειδικό, τον οποίο μπορείς να βρεις είτε (α) σε κάποιο γενικό νοσοκομείο στο οποίο να υπάρχει ψυχολόγος είτε (β) να απευθυνθείς στον Δήμο της περιοχής σου – πολλοί Δήμοι της χώρας μας παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική από έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι είναι σε θέση να σε ακούσουν και να σε καθοδηγήσουν. Και να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη: υπάρχουν πάντα άνθρωποι για να σε ακούσουν, αρκεί εσύ να αποφασίσεις να τους μιλήσεις. Και αυτό το έχεις ήδη καταφέρει!


Εντωμεταξύ, κάθε φορά που τα βλέπεις όλα «μαύρα», μην ξεχνάς πως η ζωή για όλους μας δεν έχει μόνο μαύρο ή άσπρο χρώμα. Υπάρχουν πολλές ακόμα αποχρώσεις. Σίγουρα υπάρχουν μικρές στιγμές στη μέρα σου χρωματισμένες διαφορετικά. Απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα το ότι είσαι νέα, υγιής και αρτιμελής, τα οποία όλοι έχουμε μια τάση να τα παίρνουμε σαν δεδομένα, αλλά που χωρίς αυτά τα πάντα θα ήταν διαφορετικά. Προσπάθησε να δεις τις ενδιάμεσες αποχρώσεις – αυτό θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πως ό,τι κι αν συμβαίνει πάντα υπάρχει κάτι στη ζωή μας που δεν είναι μαύρο ή γκρι.