5 τρόποι να μάθεις να αρνείσαι στους άλλους

Ερμιόνη Σαρρή
5 τρόποι να μάθεις να αρνείσαι στους άλλους

...και συνέχισε να χαμογελάς

Έχεις πιάσει ουκ ολίγες φορές τον εαυτό σου να κάνει τα χατίρια όλων μόνο και μόνο για να μην τους στενοχωρήσεις. Αν αυτό είναι κάτι που σε εκφράζει και το κάνεις με ένα χαμόγελο στα χείλη, τότε πάμε πάσο και σε συγχαίρουμε. Δεν υπάρχει σπουδαιότερο πράγμα από το να βοηθάμε... αλλήλους. Όταν όμως αναγκάζεσαι να βάλεις στην άκρη τα δικά σου θέλω και να καταπιέσεις τον ίδιο σου τον εαυτό για χατίρι άλλου, τότε τα πράγματα αλλάζουν.


Πρώτα από όλα πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε εμείς καλά με τον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τους άλλους. Αυτή είναι η αλήθεια, για αυτό πρέπει να μάθεις την ευγενική... άρνηση. Έννοια που μέχρι τώρα σου ήταν μάλλον άγνωστη, αλλά από σήμερα πολύ γνωστή. Δες μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να αρνηθείς και να κρατήσεις τη ψυχολογία σου στα... ύψη. Μη φοβάσαι κανείς δε θα παρεξηγηθεί!

-Να είσαι σαφής στις απαντήσεις σου: Οι φίλοι σου δε θέλουν να κρύβεσαι πίσω από τις λέξεις. Καλύτερα να τους πεις τον πραγματικό λόγο που δεν μπορείς να ικανοποιήσεις τα θέλω τους παρά να τους έχεις... στην αναμονή. Οι σχέσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια και ελευθερία(λόγου και πράξεων).

-Σκέψου το μετά: Και στην προκειμένη περίπτωση εννούμε το αποτέλεσμα της πράξης σου. Αν για παράδειγμα, εσύ αισθανθείς πολύ πιεσμένη τότε όχι δεν θα κάνεις πίσω. Η ψυχολογική σου ισορροπία έχει μεγάλη σημασία. Προσπάθησε όμως να βρεις μία μέση οδό και για τους δύο. Και εσύ δε θα αρνηθείς εντελώς και ο άλλος θα ικανοποιηθεί κατά έναν τρόπο.

-Βρες τον ιδανικό αντικαταστάτη: Μπορεί εσύ να μην είσαι διαθέσιμη, αλλά σίγουρα κάποιος άλλος φίλος/ φίλη ή συνεργάτης θα μπορεί να βοηθήσει. Άλλωστε δεν είμαστε όλοι ειδικοί για τα πάντα, οπότε μπορεί και εσύ να μην είσαι η κατάλληλη για την περίπτωση αυτή. Μη νομίζεις πως αν της προτείνεις κάποιον άλλον θα παρεξηγηθεί, ίσα ίσα μπορεί να σε ευγνωμονεί.

-Ζήτα χρόνο: Την ώρα που σου γίνεται η ερώτηση σίγουρα βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση και σκέφτεσαι τι να απαντήσεις. Δεν χρειάζεται όμως να βιαστείς. Μπορείς να ζητήσεις λίγο χρόνο και να εξηγήσεις πως το πρόγραμμα σου είναι ήδη φορτωμένο.

-Το όχι δεν είναι πάντα για κακό: Μερικές φορές σκέφτεσαι πως θα γίνεις πολύ αυστηρή, αν πεις όχι σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, αλλά πρέπει να σκεφτείς και την άλλη πλευρά του θέματος. Αν για παράδειγμα, η φίλη σου έχει χωρίσει και θέλει επειγόντως να την πας να δει τον πρώην σύντροφό της, εσύ πρέπει να φανείς... ισχυρή. Θα της χαλάσεις το χατίρι, μπορεί να νιώσει ότι δεν την καταλαβαίνεις, αλλά πίστεψέ μας θα της κάνει πολύ καλό.

Διαβάστε ακόμα:

Έχετε νεύρα; 6 κινήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να... αποφύγετε

Απενοχοποίηση τώρα! 7 πράγματα για τα οποία δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη